archív Kluci z Prahy
StoryEditor

Kauza reportérky Slovenského rozhlasu, ktorá zavádzala poslucháčov, má dohru. RTVS s Ľubicou Hargašovou ukončila spoluprácu

07.03.2022, 09:20
Autor:
(pš)(pš)
Na situáciu zareagovali aj organizátori Krištáľového krídla.

V rámci relácie Štúdio svet pripravila redaktorka Slovenského rozhlasu Ľubica Hargašová reportáž o kaviarňach v Prahe. Postupne predstavila pár pražských kaviarní, nakoniec si nechala kaviareň Grand Café Orient. Reportérka sa počas predstavovania kaviarne tvárila, že sa nachádza v Prahe a komunikuje so sprievodcom, ktorý nám predstavuje kaviareň.

Reportáž z Prahy znela autenticky, pokiaľ na ňu nezareagoval na Twittri Janek Rubeš z iniciatívy Kluci z Prahy: "RTVS, dobrý deň, nevolám sa Jirka a nikdy som sa s vami nestretol..."

Na neprofesionálne správanie dlhoročnej redaktorky Slovenského rozhlasu upozornil portál Omediach. Ľubica Hargašová bola nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Publicistika a literatúra. Organizátori nomináciu publicistky prehodnotili a stiahli.

Chybu publicistky riešila aj verejnoprávna RTVS, ktorá s Ľubicou Hargašovou ukončila spoluprácu.

Ľubica Hargašová, autorka "reportáže z pražských kaviarní", opisuje poslucháčom situáciu takto: „Sme na Celetní ulici pred elegantným domom U černé Matky Boží. Tu je od roku 1912 Grand Café Orient."

Priamo pred budovou sme stretli Jirku, autora knižného turistického sprievodcu po pražských kaviarňach. Hneď sa ujal úlohy hostiteľa."  Reportáž pokračuje slovným doprovodom "Jirku", ktorý je vlastne Janek Rubeš z iniciatívy Kluci z Prahy.

Rubeš na svojom Twittri zverejnil aj pôvod videa, odkiaľ reportérka RTVS zrejme prebrala hlas k jej "reportáži".


Aj v tomto prípade ide o reportáž, ktorú Kluci z Prahy pripravili, aby predstavili "najkrajšie kaviarne, ktoré v Prahe máme".

Celú  víkendovú reláciu RTVS si môžete vypočuť tu, spomínaná reportáž o kaviarni Grand Café Orient sa začína v 38 minúte a 20 sekunde. Ľubica Hargašová je publicistka, ktorá pracuje pre RTVS. V tomto roku je nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Publicistika a literatúra.

Aktualizované: Na správu zareagoval organizátor Krištáľového krídla, ktorý nomináciu redaktorky Slovenského rozhlasu stiahol: "Vzhľadom na vzniknutú situáciu sme s odbornou porotou Krištáľového krídla, predsedom Veľkej poroty a garantkou prehodnotili nomináciu Ľubice Hargašovej na cenu Krištáľové krídlo za rok 2021. S prihliadnutím na štatút a filozofiu Krištáľového krídla sa členovia poroty, organizátor a garantka podujatia zhodli na stiahnutí nominácie Ľubice Hargašovej na cenu Krištáľové krídlo za rok 2021.“

K situácii sa vyjadrila aj RTVS, ktorá spoluprácu s redaktorkou ukončila: "V RTVS sme vzniknutú situáciu dôkladne preverili. Takéto pochybenie je pre RTVS neprijateľné. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli s pani Hargašovou ukončiť spoluprácu."

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 15:13