Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Instagram je v Rusku zablokovaný

14.03.2022, 08:55
Autor:
TASRTASR
Platforma Instagram má v Rusku 80 miliónov používateľov.

Aplikácia a sociálna sieť Instagram už pre svojich používateľov v Rusku nie je prístupná. Vo svojej správe to v pondelok potvrdila agentúra AFP.

Sociálna sieť Instagram sa súčasne objavila aj na oficiálnom zozname webov s „obmedzeným prístupom“, ktorý vydáva a aktualizuje ruský regulátor médií, Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

K zablokovaniu prístupu na Instagram v Rusku došlo po tom, čo Moskva minulý týždeň obvinila jeho materskú spoločnosť Meta Platforms, že na svojich platformách umožňuje výzvy na páchanie násilia voči ruským občanom.

Používatelia Instagramu v Rusku boli e-mailom od Roskomnadzoru upozornení, že služba bude ukončená v nedeľu o polnoci, napísala agentúra Reuters.

Roskomnadzor používateľov siete vyzval, aby presunuli svoje fotografie a videá z Instagramu a navrhol im, aby prešli na ruské „konkurenčné internetové platformy“, informovala spravodajská stanica CNN.

80 miliónov používateľov sa už k svojmu účtu nedostane

Generálny riaditeľ Instagramu Adam Mosseri koncom minulého týždňa na svojom twitterovom konte uviedol, že platforma Instagram má v Rusku 80 miliónov používateľov.

Upozornil, že rozhodnutie ruských úradov o obmedzení prístupu k tejto sociálnej sieti nielen sťaží komunikáciu medzi obyvateľmi Ruska, ale aj so zvyškom sveta, keďže 80 percent ľudí v Rusku sleduje instagramové účty mimo svojej krajiny.

Spravodajský web Washington Post (WP) v pondelok napísal, že blogeri, živnostníci a malé podniky v Rusku, ktorí sa na platformu vzhľadom na jej vysokú návštevnosť vo veľkej miere spoliehali, sa cez víkend snažili informovať svojich sledovateľov, na ktorej inej platforme ich nájdu.

VKontakte a Telegram

Mnoho blogerov v posledných príspevkoch na Instagrame uviedlo, že budú používať aplikáciu VK (VKontakte), považovanú za ruský ekvivalent Facebooku. Medzi ruskými platformami sociálnych médií má VK svojimi funkciami k Instagramu najbližšie, ale mnohým ľuďom prekáža, že v uplynulom období vedenie VK ustupovalo ruským úradom.

Mnohí Rusi z Instagramu prešli i na Telegram - sieť, ktorá je v Rusku a v bývalých sovietskych krajinách veľmi populárna a ktorú sa Moskva pred niekoľkými rokmi snažila zablokovať – čo sa jej napokon nepodarilo.

Aplikácia bola vytvorená ako služba na odosielanie správ, ale tiež hostí kanály, na ktorých môžu používatelia uverejňovať fotografie a videá so sprievodnými textami.

Alexandra Mitrošinová, používateľka Instagramu známa tým, že inštruuje ostatných, ako „zarobiť“ na svojich sledovateľoch, v jednom zo svojich posledných príspevkov vyzvala nezabúdať na to, že „polovica našich malých a stredných podnikov (v Rusku) je prepojená s Instagramom a Whatsappom“.

Napísal o tom spravodajský web France24, ktorý poznamenal, že pre mnohé malé ruské podniky bol Instagram primárnou platformou na reklamu, spracovanie objednávok a komunikáciu s klientmi.

Podľa AFP je v Rusku možné pripájať sa k Instagramu nepriamo – prostredníctvom služieb VPN, ktoré dokážu obísť internetové obmedzenia uložené ruskou vládou. Mnohí používatelia však nemajú prístup k softvéru VPN. Očakáva sa preto, že používanie Instagramu v Rusku výrazne klesne.

01 - Modified: 2022-03-11 14:49:27 - Feat.: 0 - Title: Facebook dočasne povolí príspevky o násilí voči ruským vojakom. Ľudia budú môcť žiadať aj smrť Putina 02 - Modified: 2022-03-04 18:00:32 - Feat.: 0 - Title: Rusko zablokovalo Facebook. Nepáči sa mu, aké správy o invázii sa tam objavujú 03 - Modified: 2022-03-03 05:06:25 - Feat.: 0 - Title: V EÚ, na Facebooku či Google prestali šíriť ruské štátne médiá 04 - Modified: 2022-02-27 06:28:58 - Feat.: 0 - Title: Facebook a YouTube stopli ruským účtom reklamu
01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 03 - Modified: 2023-05-02 08:55:35 - Feat.: - Title: Influencerka Lady Zika hovorí na sieťach o viere v Boha. Podľa sledujúcich šíri nenávisť a homofóbiu 04 - Modified: 2023-01-11 13:25:53 - Feat.: - Title: Instagram redizajnuje svoje rozhranie. Nákupný button zmizne z hlavného menu 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 23:48