StoryEditor

Populárna ukrajinská online hra S.T.A.L.K.E.R. 2 dáva Rusku K.O.

17.03.2022, 11:10
Rusko sa so sankciami v multimediálnom svete vyrovnáva zvláštne, plánuje legalizovať pirátske sťahovanie hier, ale aj filmov či hudby.

Ukrajinské štúdio GSC World ukončilo všetky kontakty s ruským trhom a tamojším fanúšikom nebude predávať svoju chystanú hru S.T.A.L.K.E.R. 2. A to bez ohľadu na to, aký postoj k vojne zastávajú. Postihne to aj tých, ktorí majú hru zaplatenú v predstihu.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl je jednou z najočakávanejších hier tohto roku. No podľa českej stránky idnes, vzhľadom na aktuálne vojnovú situáciu, jej vydanie pravdepodobne posunú minimálne o rok.

Ukrajinské štúdio síce vo svojom vyhlásení uznáva, že nie každý Rus s vojnou súhlasí, no rozdiely medzi nimi však robiť nemieni. „Každý cent, ktorý ide z daní do Ruskej federácie, financuje vraždenie našich detí a blízkych, deštrukciu našich miest,“ informovali na oficiálnom kanáli na ruskej sociálnej sieti VKontakte, pričom dodali, že túto komunikačnú platformu opúšťajú a už na nej nikdy ničím novým neprispejú.

Zákaz predaja sa týka dokonca aj všetkých predobjednávok, zákazníci vraj majú riešiť vrátenie peňazí s koncovým predajcom. Výnimkou sú predobjednávky digitálne, ktoré zrejme už nie je možné zrušiť, žiadne nové už však prijímané nebudú. Záber z hry sa bude odohrávať v radiáciou zamorenom svete. Záber z hry sa bude odohrávať v radiáciou zamorenom svete. archív GSC Game World

Herný svet v Rusku sa úplne rozpadá

Ruskí hráči sú celkovo pod silným náporom západných sankcií. Prakticky už nemajú oficiálne cesty, ako si zaobstarať najmodernejšie tituly a do budúcnosti sa ani nepripoja ku zvyšku sveta pri hraní online multiplayerových hier. O to viac teda môže začať bujnieť pirátsky obsah, ktorý ale už nemusí byť nelegálny. To by mala chcieť docieliť ruská vláda.

V posledných týždňoch sa z ruského trhu stiahlo veľké množstvo západných firiem. Herný sektor tu v podstate vypratal scénu. Z tunajšieho trhu odišla „veľká trojka“: Microsoft, Sony aj Nintendo. PC hráčom sa zase kvôli odstrihnutiu platobných systémov výrazne skomplikovali nákupy na Steame či Epic Games. K bojkotu sa ďalej pripojilo aj veľké ​​množstvo herných štúdií.

Ruskí hráči síce môžu zatiaľ pokračovať v hraní existujúcich multiplayerových hier, avšak všetky novinky či updatovanie sa ich týkať už nebudú. Teda aspoň nie tie, ktoré idú oficiálnou cestou.

Ruské firmy navyše už teraz nemusia vyplácať poplatky vlastníkom autorských práv za diela, ktoré sa týkajú spomínaných sankcií. Navyše v súčasnom napätom vzťahu medzi svetovými veľmocami bude ťažko nejaká západná spoločnosť od ruských firiem vymáhať poplatky, a to obzvlášť v prípade, keď sa sama z tohto trhu stiahla.

Pokiaľ sa vojnová situácia bude ešte viac zhoršovať, potom je možné, že tamojší hráči dostanú stopku aj na existujúce populárne tituly, ako je napríklad Counter-Strike: Global Offensive či DOTA 2. Na internete sa už objavili informácie, že tento krok zvažuje prevádzkovateľ týchto hier (Valve), no tie sa nakoniec ukázali ako falošné.

Existujúce hry sa Rusi zatiaľ môžu hrať aj v online režime. Tu im však hrozí zrušenie len len od samotných vydavateľov hry, ale stopku by im mohol dať aj vlastný štát. A to vtedy ak by sa ruská vláda rozhodla pristúpiť k drastickému kroku odstrihnutia ruského internetu od zvyšku sveta.

Legalizované pirátstvo

Podľa dostupných informácií z Ruska, krajina sa pripravuje na tvrdé dopady odchodu veľkých firiem z masmediálnej sféry naozaj svojsky. A to úpravou a teda zmiernením svoje zákonov o autorských právach. Legalizuje tak pirátstvo nie len hier, ale aj filmov, hudby, televíznych relácií a ďalších. Inak povedané, softvéroví piráti dostanú od ruskej vlády zelenú.

Ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja začiatkom tohto týždňa navrhlo zmiernenie pirátskych zákonov s cieľom obísť sankcie. „Uvažujeme sa o možnosti zrušenia obmedzení používania duševného vlastníctva obsiahnutého v niektorých tovaroch, ktorých dodávky do Ruska sú obmedzené,“ informovalo ministerstvo pred pár dňami.

Navyše podľa ruských médií vláda oznámila, že ruské spoločnosti nie sú povinné platiť majiteľom patentov za používanie duševného vlastníctva do žiadnej krajiny, ktorá na nich uvalila sankcie.

Aj štátom podporované noviny Ruská gazeta uvádzajú, že nové pravidlá umožňujú ruským spoločnostiam využívať inovácie z nepriateľských krajín bez toho, aby platili za používanie ich duševného vlastníctva.

Takéto rozhodnutia by automaticky legalizovali pirátstvo v celej krajine. A to nie len v hernom biznise, ale aj pokiaľ ide o hudbu, či filmy. Rusi by ich tak mohli sťahovať voľne pirátsky, ak im to ruská vláda odklepne.

01 - Modified: 2020-06-03 15:16:56 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinská počítačová hra glorifikuje nacizmus, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2022-03-05 15:12:32 - Feat.: 0 - Title: V Rusku si hráči nekúpia Cyberpunk 2077, Zaklínača, ani nové Gran Turismo
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:08