StoryEditor

Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami

25.03.2022, 09:35
Autor:
hrnhrn
Kriminálny triler Tieňohra prináša príbeh muža, ktorý pod ťarchou viny hľadá odpovede na to, kde začína a končí spravodlivosť.

„Je to príbeh ľudí, ktorí robia chyby, ale vedia za ne prevziať zodpovednosť,“ hovorí scenáristka Vendula Bradáčová, ktorá scenár kriminálneho trileru Tieňohra napísala podľa námetu svojho manžela, producenta Jana Bradáča.

Hlavným hrdinom príbehu je záchranár z malého mesta Jan Kavka v podaní Milana Ondríka, ktorý práve opustil svoju manželku Evu (Dominika Morávková-Zeleníková). V okamihu rozchodu sa Eva stane obeťou zločinu.

Jan žije s vedomím, že ženinu smrť nepriamo zavinil a neprišiel jej v kritickej chvíli na pomoc. Hoci vďaka svojej profesii nevníma svet čiernobielo, jeho naturel nie je nakolený k odpusteniu, a to ani sebe samému. Ako fatalista koná inštinktívne a impulzívne, je však oodhodlaný za svoje činy niesť zodpovednosť. 

Continentalfilm

Režisérom filmu je známy slovenský režisér Peter Bebjak, ktorý ma na konte divácky úspešné snímky ako Čiara, Trhlina či Správa, z televíznej tvorby spomeňme napríklad kriminálku Za sklom či minisérie Spravedlnost alebo Herec, ktoré majú na konte ocenenia Český lev.

O trileri Tieňohra uviedol, že sa pokúsil nakrútiť film situácii, do ktorej sa môže dostať každý človek a začne sa obviňovať z niečoho, čo sa stalo. „Napriek tomu si v pragmatickej rovine uvedomíme, že to je čistý nezmysel a situáciu sme ovplyvniť nemohli. V emocionálnej rovine nás to poznamená. Ovplyvní to, akým spôsobom o veciach premýšľate, alebo uvažujete, čo by sa stalo, keby sa to nestalo. Nezmení to charakter človeka alebo spôsob, akým žije, ale jeho uvažovanie,“ hovorí režisér.

„V príbehu Tieňohra považujem za najdôležitejšiu tému konflikt medzi inštitucionálnou spravodlivosťou a tou subjektívne nastavenou, kedy sa vrah vášho blízkeho môže za určitých okolností pohybovat voľne na slobode, a dokonca i vo vašej blízkosti,“ hovorí producent Jan Bradáč., ktorý pri námete príbehu vychádzal z osobnej životnej skúsenosti. Na realizácii filmu pracoval viac ako desať rokov a ako hovorí, je to jeho splnený autorský a producentský sen.

Continentalfilm

O čom je Tieňohra

Hlavným hrdinom príbehu je záchranár Jan Kavka (Milan Ondrík), ktorého manželka Eva (Dominika Morávková-Zeleníková) sa stala tragickou obeťou zločinu. Jan žije s vedomím, že ženinu smrť nepriamo zavinil a v kritickej chvíli neprišiel na pomoc. 

Útočisko pred neodbytným pocitom viny nachádza vďaka kamarátovi Michalovi (Hynek Čermák) v miestnom boxerskom klube. Spriatelí sa s Michalovou zverenkyňou Gretou (Leona Skleničková), ktorej telocvičňa nahrádza nepoznanú rodinu.

Vyšetrovateľ Pavel Dvořák (Vladimír Javorský), ktorý má prípad smrti Evy Kavkovej na starosti, naráža na množstvo podivných okolností. Ukazuje sa, že páchateľ, feťák Robert Stránský (Jan Jankovský), je informátorom pod ochranou vyšetrovateľky Heleny Mudrovej z protidrogovej centrály (Kristýna Frejová).

Jan chce veriť v spravodlivosť aj v to, že sa dokáže s pomocou svojich priateľov vrátiť do všedného života. Ale obava z toho, že by vrah nakoniec mohol uniknúť trestu, ho privedie k rozhodnutiu vydať sa na vlastnú cestu odplaty za nečakaných okolností a s neistým výsledkom.

Tieňohra (Stínohra):

Premiéra: 7. apríla 2022
Krajina pôvodu: Česká republika, Slovensko
Réžia: Peter Bebjak
Scenár: Vendula Bradáčová
Kamera: Martin Žiaran
Hudba: Juraj Dobrakov
Hrajú: Milan Ondrík, Hynek Čermák, Leona Skleničková, Vladimír Javorský, Kristýna Frejová, Jan Jankovský, Dominika Morávková-Zeleníková

01 - Modified: 2022-03-24 07:41:55 - Feat.: 0 - Title: Pandémia vlani zatvorila kiná na pol roka. Na tržbách prišli o milióny
01 - Modified: 2022-07-14 04:17:26 - Feat.: - Title: Ruskí fanúšikovia Spider-Mana a ďalších Marveloviek majú smolu. Ruské kiná nemôžu premietať hollywoodsku produkciu 02 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 03 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 04 - Modified: 2022-03-24 07:41:55 - Feat.: - Title: Pandémia vlani zatvorila kiná na pol roka. Na tržbách prišli o milióny 05 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 01:00