StoryEditor

Jedno odvolávanie Fica, dva rozdielne outfity?

05.05.2022, 13:42
Autor:
michmich
Ako slovenské denníky reagovali na rozhodnutie hlasovania o Ficovom väzobnom stíhaní.

Slovenskou spoločnosťou rezonovalo v stredu hlasovanie parlamentu o tom, či vydajú poslanci predsedu strany Smer-SD a poslanca Roberta Fica na väzobné stíhanie. Udalosť sa dostala aj na zahraničné spravodajské weby. To, že nakoniec poslanci neodsúhlasili jeho vydanie, lebo "za" hlasovalo len 74 poslancov, už vieme.  Nás však zaujímalo, s akými titulkami prišli celoslovenské denníky a ako sa danej téme venovali.

Dva bulvárne denníky túto tému síce na titulku priniesli, ale nevenovali jej hlavný rozsah a bola to pre nich skôr menej podstatnejšia informácia. archív

​Ako hlavnú tému si Nový čas zvolil tanečníka Petra Modrovského, kde sa zamýšľal nad tým, prečo je len zákulisným prvkom tanečnej šou Let´s dance a netlačí sa pred kamery. K téme Roberta Fica zvolil titulok "Kto ho zachránil" a menšími písmenami dodal, že poslanci nakoniec nevydali poslanca súdu. archív

​Denník Plus 1 deň zas ako nosnú hlavú tému zvolil rande predsedu parlamentu Borisa Kollára. Kým pri téme hlasovania o Robertovi Ficovi zvolil Nový čas neurčitý titulok, Plus 1 deň priamo a natvrdo cez titulný nápis oznamuje svojim čitateľom, že opozičnému poslancovi pomohla Sme rodina a OĽaNO.

Tri mienkotvorné denníky Sme, Pravda a Hospodárske noviny sa už téme na titulke venovali dostatočne a bola to ich hlavná téma dňa. Denník Sme informuje svojich čitateľov, že Fica ochránila Sme rodina a denník Pravda, že Fico do väzby nepôjde. Hospodárske noviny majú tému zvýraznenú fotografiou s krátkym textom: Parlament: Roberta Fica nevydávame.
Pri porovnávaní fotografií nás zarazil jeden fakt.
archív

Fotky predsedu Smeru Roberta Fica nie sú rovnaké. Kým v denníkoch Pravda a v Hospodárskych novinách má na fotke oblečený tmavomodrý oblek, bielu košeľu a tmavomodrú kravatu, tak v denníku Sme sa usmieva v svetlomodrej košeli a modrej pásikavej kravate.

Čo by ani tak neprekážalo, ak by bola fotografia iba ilustračná. Avšak popisok pod obrázkom reagoval na situáciu, ktorá sa uskutočnila v stredu, a fotografia je spred približne týždňa. Pričom aktuálnu fotografiu použil denník na ďalšej strane. Denník v popiske pod fotkou napísal: Robertovi Ficovi po hlasovaní o jeho vydaní do väzby viditeľne odľahlo. Avšak hlasovanie prebehlo 4. mája, no fotografia bola vyhotovená pravdepodobne ešte 28. apríla. Kontaktovali sme denník, na vyjadrenie čakáme.

archív

Denník Sme v popiske pod fotkou napísal: Robertovi Ficovi po hlasovaní o jeho vydaní do väzby viditeľne odľahlo.

Denník N vyšiel včera s titulkou, na ktorej boli nosnou témou slovenské problémy s dovážaním ropy z Ruska. V prípade tohto denníka sa parlamentná téma hlasovania o vydaní Roberta Fica na titulku ani nedostala.   archív


menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:20