StoryEditor

Štáb RTVS bude na EURO 2020 neustále v pätách našej reprezentácie, hovorí šéf športu Matej Hajko

08.06.2021, 10:15
Autor:
hrnhrn
RTVS odvysiela všetkých 51 zápasov futbalového šampionátu EURO 2020, prinesie aj niekoľko zaujímavých noviniek.

Už v piatok, 11. júna, odštartuje futbalové EURO 2020. Európsky futbalový šampionát sa mal uskutočniť už počas leta 2020, ale pre pandémiu bol presunutý, a preto bol zachovaný aj pôvodný názov EURO 2020. Turnaj sa bude konať až v dvanástich mestách dvanástich európskych štátov, pričom zápasy Slovenska v základnej skupine sa odohrajú v Petrohrade a Seville. Semifinálové duely a finále sa odohrajú na štadióne Wembley v Londýne. RTVS bude pri tom a divákom ponúkne jedinečný futbalový zážitok na Jednotke, Dvojke, ako aj v rozhlasovom vysielaní, hovorí riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko.

Ako bude prebiehať vysielanie zápasov na obrazovkách a v rozhlasovom vysielaní RTVS v rámci ME 2020 vo futbale?

V prvom rade by som rád zdôraznil, že RTVS odvysiela všetkých 51 zápasov, čo je úplne kľúčové a verím, že potešíme divákov a najmä futbalových fanúšikov. Z toho 45 odvysielame naživo a 6 zo záznamu, keďže v závere základnej časti sa niektoré zápasy hrajú paralelne. Všetky zápasy však diváci budú môcť sledovať naživo na webe futbal.rtvs.sk.

Zápasy slovenskej reprezentácie budeme naživo vysielať aj v Rádiu Slovensko, takže potešíme aj našich poslucháčov.
Okrem toho sme obnovili naše štúdio a diváci sa môžu tešiť na niekoľko zaujímavých noviniek. Verím, že štúdio upúta nielen vizuálne, ale aj atraktívnym obsahom. Pre divákov sme pripravili aj veľmi pekný a bohatý sprievodný program.

Bude štáb RTVS prítomný priamo v dejisku zápasov Slovenska?

Samozrejme, v dejisku slovenských stretnutí, priamo v Petrohrade a Seville, bude štáb RTVS s redaktorom Dominikom Križom, ktorý bude už dva dni pred začiatkom turnaja v Petrohrade monitorovať prípravy a dianie v slovenskom kempe. Bude neustále v pätách našej futbalovej reprezentácie a denne bude prinášať to najpodstatnejšie práve z kuchyne nášho tímu.

Diváci sa môžu tešiť aj na vysielacie okná priamo z plochy pred zápasmi Slovenska, kde náš reportér privíta priamo na štadióne zaujímavých hostí a taktiež divákom sprostredkujeme aj tlačové konferencie s našou reprezentáciou. Z dôvodu pandemickej situácie a obmedzení vyplývajúcich aj zo zmeny dejísk zápasov Slovenska budú všetky zápasy komentované z bratislavského štúdia.

Spomínali ste bohatý sprievodný program. Čo všetko ste ešte pre divákov pripravili?

V rámci sprievodného programu sa budeme predovšetkým snažiť o atraktívne obsahové naplnenie štúdií. Okrem našich tradičných expertov privítame aj špeciálnych hostí. Máme k dispozícii multimediálnu platformu s množstvom zaujímavých obrazových materiálov priamo z dejiska. Budeme vysielať seriál o histórii Majstrovstiev Európy vo futbale, RTVS pripravila dokument o ceste Slovenska na ME. Pripravené sú aj magazíny a samozrejme denné highlighty s tými najdôležitejšími momentami šampionátu z daného dňa. Toto všetko je taká pekná mašlička, ktorou to zabalíme, ale hlavným programom sú stále futbalové zápasy a s nimi spojená športová emócia.

Skomplikoval prípravu fakt, že EURO 2020 sa hrá na futbalových štadiónoch po celej Európe?

Je to zaujímavý experiment, ktorý vznikol v čase, keď ešte nikto netušil, že situáciu v Európe a na celom svete tak výrazne skomplikuje pandémia koronavírusu. V danej chvíli to teda bolo logické a atraktívne, aj keď televízni vysielatelia z tohto kroku samozrejme neboli nadšení. Mesiac sa presúvať po celej Európe je mimoriadne náročné a v tejto situácii je to ešte komplikovanejšie. Uvidíme, ako tento krok zo strany UEFA zhodnotia diváci a či dosiahne želaný výsledok.

V relatívne krátkom čase sa v tomto roku uskutočňuje množstvo veľkých športových podujatí. Je náročné pripraviť kvalitné vysielanie všetkých podujatí?

Máme za sebou Majstrovstvá sveta v hokeji, začína nám spomínané EURO 2020 a pripravujeme už aj olympiádu a množstvo ďalších športových podujatí, ako napríklad Tour de France. Všetko sa pripravuje simultánne v jednom čase, je to mimoriadne náročné. Personálne obsadenie je využité na maximum, ale myslím si, že všetci, na každom jednom poste, si robia svoju prácu maximálne profesionálne a všetky športové podujatia budú pripravené tak, aby sme divákom a poslucháčom sprostredkovali čo najkvalitnejší športový zážitok.

01 - Modified: 2021-06-11 17:55:06 - Feat.: - Title: Futbalové EURO 2020 má vynovené štúdio. Pozrite si, ako vyzerá 02 - Modified: 2021-06-09 10:32:31 - Feat.: - Title: O pár dní začína futbalové EURO 2020. RTVS prinesie fanúšikom všetkých 51 zápasov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:41