StoryEditor

Reportéri BBC vraj odmietajú ísť do Ria kvôli obavám z vírusu zika

18.07.2016, 16:36
Autor:
ČTKČTK
Niekoľko športových reportérov spravodajskej stanice BBC odmieta ísť pokrývať dianie na letných olympijských hrách v Brazílii.

Reportéri sa totiž obávajú, že sa nakazia vírusom zika. Napísal to britský bulvárny denník The Daily Mail, podľa ktorého tak silnie zástup osobností, ktoré pred blížiacou sa olympiádou v Brazílii svoju účasť odmietli. Odrieklo ju okrem iného množstvo golfistov a tiež popredných tenistov, vrátane českej jednotky Tomáša Berdycha.

Známy reportér rozhlasovej stanice BBC Richard Conway už svojim nadriadeným oznámil, že do Ria nepôjde. A zhruba tucet ďalších novinárov hrozí, že ho bude nasledovať, napísal The Daily Mail. Podľa neho by tým mohlo byť v Británii zásadne ovplyvnené rozhlasové spravodajstvo o olympiáde, pretože BBC je jedinou priamo nespoplatňovanou stanicou, ktorá bude z Ria vysielať.

„Samozrejme, vedenie nemôže nikoho nútiť - a tiež to absolútne nemá v úmysle, nakoľko je to veľmi citlivá téma. Ale je to pre nich hotová nočná mora,“ vyhlásil nemenovaný zdroj z BBC. „Reportérov budeme do Ria vysielať na princípe dobrovoľnosti. A ako tomu pri týchto veľkých udalostí býva, nájdu sa ľudia, ktorí nebudú môcť z rôznych dôvodov ísť,“ vyhlásil hovorca BBC.

Mnohí sa už odhlásili

Svoju neúčasť na olympiáde kvôli vírusu zika ohlásilo už niekoľko športových hviezd. Britské médiá si obsiahlo všímajú sobotňajšie oznámenie českého hráča Tomáša Berdycha, rovnako sa rozhodol aj wimbledonský finalista Milos Raonic a svetová päťka Simona Halepová z Rumunska. Do Ria rovnako kvôli šíreniu vírusu zika nepôjdu už štyri najlepší golfisti sveta na čele s Austrálčanom Jasonom Dayom.

Ochorenie vírusom zika, ktorý prenášajú komáre, má obvykle mierny priebeh, veľkým nebezpečenstvom je ale zrejme pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže zapríčiniť nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu. Spájaný je tiež so vzácnym Guillain-Barrého syndrómom, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva.

Súčasná epidémia vírusu zika trvá zhruba rok a najviac prípadov ochorení bolo zaznamenaných práve v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Južnej a Strednej Ameriky. Zaznamenaný bol v jednotlivých prípadoch aj na iných kontinentoch.

01 - Modified: 2019-11-08 11:26:27 - Feat.: - Title: "Bola to tá najväčšia špinavosť." Brazílski novinári sa pobili v živom vysielaní 02 - Modified: 2016-08-11 09:55:14 - Feat.: - Title: RTVS je jednou z dvoch európskych televízií, ktoré vysielajú olympiádu v Riu aj v UltraHD kvalite 03 - Modified: 2016-07-20 18:46:40 - Feat.: - Title: Channel 4 predstavil paralympijské hry v Rio. Video si pozreli milióny ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:23