StoryEditor

V Česku nebudú môcť poslanci podľa nového zákona vlastniť médiá

15.09.2016, 13:37
Autor:
(em)(em)
Hnutie ANO hovorí zákonu lex Babiš.

Poslanci v Českej republike schválili novelu zákona týkajúcu sa stretu záujmov, ktorá zakazuje budúcim členom vlády vlastniť médiá. Za zmenu hlasovalo 135 zo 183 prítomných poslancov. Zákon nepodporili poslanci hnutia ANO a niekoľko členov dolnej komory. Za zákon nehlasoval ani Andrej Babiš, ktorý sa v tom čase venoval rozpočtu spolu s jednotlivými ministrami mimo rokovacej sály. Kto ako hlasoval sa môžete pozrieť tu.

Ako ďalej informoval web iDnes.cz firmy ministrov sa tiež nebudú môcť uchádzať o dotácie a verejné zákazky.

Andrej Babiš je  momentálne prostredníctvom Agrofertu v Česku vlastníkom mediálneho domu MAFRA, pod ktorý spadá okrem iného aj MF Dnes, Lidové noviny, Metro alebo web iDNES.cz. Ministrovi tiež patrí hudobná stanica Óčko a Rádio Impuls. Na Slovensku vlastní mediálny dom Mafra Slovakia.

"Urobili sme významný krok na ochranu demokracie a proti oligarchizácii," povedal už pred konečným hlasovaním šéf TOP 09 Martin Plíšek. Na otázku iDNES.cz. či záujemcovia o členstvo vo vláde splnia podmienky zákona, pokiaľ vlastníctvo médií prevedú na blízku osobu,o ktorom Andrej Babiš uvažuje, Plíšek odpovedal: "Ako potenciálny minister naloží zo svojim majetkom, do toho nezasahujeme."

Premiér Sobotka sa k schváleniu zákona vyjadril na svojom Twitteri. Napísal tam: "Prísnejší zákon o strete záujmu bol prijatý. Oligarchovia si musia vybrať: buď členstvo vo vláde, alebo dotácie, verejné zákazky a vlastníctvo médií."

01 - Modified: 2021-07-12 11:40:47 - Feat.: - Title: Nórsko prijalo zákon, podľa ktorého je potrebné upozorniť, že fotografia prešla retušou 02 - Modified: 2017-05-05 18:23:07 - Feat.: - Title: Babiš prvýkrát potvrdil, že sa stretol s novinárom Přibylom. Ten popiera, že by ho nahrával
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:28