StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako Markíza prebudila televízne publikum a koho cenzuruje Google?

19.09.2016, 07:30
A prečo musela BBC zaplatiť mastnú pokutu? Nový mediálny stĺpček plný nežnej satiry je tu.

Za nami je summit, mediálna udalosť týždňa. Slovenské médiá sa s ňou vysporiadali po svojom, najzdieľanejší príspevok nebol úsmev Merkelovej, Tuska, slovenských Robertov či najstráženejšia plavba po Dunaji, ale mŕtvolné prázdna v rôznych kútoch Bratislavy.

Summit ukázal svoje nesporné benefity, všetci po ňom s istotou môžeme potvrdiť, že chalani z agentúry Jandl napríklad nevedia kopať ľavačkou!

Nepozerajte na moju kravu

Zatiaľ, čo slovenský svet tento týždeň na internete sledoval techniku výkopu Sama Marca, svetové online vody rozvírila - krava. David Shariatmadari, redaktor Guardianu, pri browsovaní na Street View v Cambridgi vo Veľkej Británii narazil na zaujímavý úkaz:

Hovorca Google pri zverejnenej fotografii priznal, že môže ísť o „jemne horlivé“ dodržiavanie politiky súkromia. „Samozrejme, nebudeme závidieť tejto krave, ktorá si dojí svojich päť minút slávy,“ dodal. Veru, milí priatelia. Venčite svojich miláčikov bez obáv aj v okolí Google autíčok. Ich obnažené ňufáky zostanú starostlivo zahalené.

V Markíze budú mať chudobné Vianoce

Po tom, čo minulý týždeň uložila Rada pre vysielanie a retransmisiu pokutu vo výške 30-tisíc eur televízii JOJ, podobne rekordne prikročila aj k Markíze. Tú totiž pokutovala za neodvysielanie oznamu o vlastnom porušení zákona.

Šlo o sankciu za príspevok Zvláštne správanie lekára, ktorý Markíza odvysielala v marci 2015. Reportáž začala rozhovorom so 70-ročným lekárom, ktorý podľa pacientov "nebol vo svojej koži". Redaktor Markízy Marek Vnenčák sa lekára pýtal, či pil. Po nie veľmi presvedčivej odpovedi zavolal redaktor políciu, ktorá mu dala fúkať. Alkohol zistený nebol.

Spôsob spracovania príspevku bol podľa Rady zavádzajúci. Na lekára bol údajne zo strany redaktora vyvíjaný tlak a komunikácia s ním bola ponižujúca. Príspevok následne nevídane zmobilizoval aj ospalé televízne obecenstvo. Na Radu prišlo dovedna takmer 80 sťažností, čo v slovenských reáliách rozhodne nebýva zvykom. Vianočná jedlička tak bude tento rok zrejme o čosi štíhlejšia aj u televíznej jednotky.

Zabudnite na Srí Lanku, narodil sa kráľ

Keď sa v roku 2013 narodil britský následník trónu, princ George, Británia blčala. Bulvárne noviny The Sun sa pri príležitosti narodenia ďalšieho monarchu, ktorého zatieni nesmrteľnosť kráľovnej Alžbety, dokonca okázalo premenovali na The Son.

Novinár verejnoprávnej BBC, Chandana Bandara Keerthi, však nikdy nebol muž mainstreamu. V čase všadeprítomnej eufórie a osláv miniprinca tak uprednostnil správu o 30. výročí Čierneho júla, obdobia, počas ktorého zahynuli na Srí Lanke tisíce ľudí.

BBC Bandarov výber ocenila, po 18 rokov práce pre spoločnosť dostal okamžitú výpoveď. No Bandara nikdy nebol muž mainstreamu. Vzoprel sa ako v čase boja o koloniálnu nezávislosť v roku 1948 a BBC spätne za neplatnú výpoveď ako i rasovú diskrimináciu zažaloval. Dnes mu na účte svieti odškodné 50-tisíc libier. Koloniálna politika ešte nikdy nedostala taký úder.

Sen noci volebnej

Je úplne jedno, či ste za Donalda alebo Hillary. Na mieste moderátora Jimmyho Fallona by chceli byť všetci. Môcť pokoriť nedotknuteľný masív laku je skrátka neodolateľné a Jimmy si súboj s prehadzovačkou patrične vychutnal. 

Krásny nový týždeň. Bez zbytočného summitu, zato s prepchatými ulicami. Vidíme sa opäť o sedem dní!

01 - Modified: 2016-09-13 07:15:48 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Čo rozzúrilo Kisku, komu tlieska Rostas a kedy príde RTVS o svoju dvojbodku?
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 00:14