StoryEditor

Týždeň v médiách: Všetko, čo ste sa chceli dozvedieť o protislovenských prostitútkach

27.11.2016, 07:28
Prostitútky, ankety, bitka a verejný diskurz 21. storočia. Je tu nový Týždeň v médiách.

Sklamanie

Nie, v tejto Týždňovke sa Robertovi Ficovi venovať nebudeme. Prečo? Lebo bezodný priestor internetu je na nezvládnuté emócie dočasného slovenského premiéra príliš cenný.

Ak niekomu chýba reakcia na Ficove urážanie novinárov, odpovie mu jeho vyhľadávač. Už ste doň skúšali vložiť ten vábny buzzword uplynulého týždňa? Nie? Tak šup šup. Stačí zadať "protislovenské prostitútky" a prepnúť na obrázky. Internet je bezodná múdrosť, odpoveď zobrazí okamžite.

​Tatranské srdce na dlani 

Web Pluska.sk vytvoril pre svojich čitateľov krátku anketu:

Pluska.sk

Denník PLUS JEDEN DEŇ interaktivitu s publikom miluje ešte viac, ako prekračovanie vysokých hraníc vlastnej bulvárnosti. Najnovšie na svojom webe Pluska.sk píše o rodine imigrantov z Afganistanu, ktorí po prenasledovaní Talibanom dostali v Nemecku azyl a - veľký slovenský nádych - podporu od štátu takmer 4 300 eur. To bude pod stromčekom vianočných buriek.

Otec rodiny však tvrdí, že na jeho rodinu sa uvedený príspevok v plnej miere nevzťahuje a po odpočte všetkých poplatkov zostáva siedmim členom dohromady 1 700 eur. Stále priveľa, ukázala slovenská anketa.

Nech je to s výškou príspevku akokoľvek, Pluska príbeh vyfarbila od titulku až po záver a čitateľská základňa bulvárnej trhovej dvojky vzápätí vyklikala v ankete sedemčlennej rodine jasný verdikt: vráťte sa do Afganistanu a zomrite.

Nech sa teda darí, pozdravte Taliban a vďaka za dobrú čítanosť. Vaša Pluska.

Plus JEDEN DEŇ

Utrpenie jedného šéfredaktora

Novinári to dnes majú ťažké. Neuráža ich iba Úrad vlády, v mnohom si medzi sebou vystačia i sami. 

Internety dnes žijú hýrivým životom poslednej kauzy. Keď zamestnankyňa ministerstva zahraničia Zuzana Hlávková poukázala na predražené predsednícke podujatia, strhol sa povyk. Nesúvisel však iba s nabublaným objemom financií, ale i otázkou, ako tvár celej kauzy vlastne nazývať. Pani? Slečna? Tá mladá? Referentka? Ničiteľka verejnoprávnej kariéry Zuzany Ťapákovej? Ako teda? 

Šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb v tom mal jasno: "Krásna žena." A skutočná kauza začala až tu.

Novinárska bublina pulzovala v rytme pribúdajúcich komentárov. Svet hádal, ako to šéfredaktor Štefan Hríb vlastne myslel. Je krásna navonok či dovnútra? Je to typ Štefana Hríba? Bude na titulke .týždňa? Je Štefan Hríb krásny?

Poslanec Ľuboš Blaha to napríklad neriešil vôbec. Odvážnu Hlávkovú označil za mladú blogerku s kýblom plným špín a utekal vzdať virtuálny hold pamiatke kubánskeho diktátora.

Výpadok Google? Môže za to Hajastan

Vyhľadávací gigant Google sa na istú chvíľu odmlčal. Zmätené obyvateľstvo, dramaticky odkázané na dialóg tvárou v tvár, začalo hľadať vinníka.

„Utorkový dvojhodinový výpadok služieb Google na Slovensku, v Česku a okolitých krajinách, zrejme spôsobila chyba vo vnútri firmy, pravdepodobne ľudský faktor,“ informovali sme pred niekoľkými dňami. Ako to však bolo v skutočnosti? Tento príbeh sme tu totiž už mali.

iDNES.cz

Sedemdesiatpäťročná Gruzínka Hajastan Šakarianová prednedávnom od internetu odpojila celé Arménsko, časť domáceho Gruzínska ako i kus susedného Azerbajdžanu. „Išla som len na drevo, neviem, čo je internet, bránila sa pred políciou.

V skutočnosti šla vtedy pani Hajastan hľadať kovy do zberne. Že by minulý týždeň obmenila región? Ktovie, Google je však späť, svet sa upokojil a život sa odklikáva ďalej.

Verejný diskurz po sovietsky

Ak by mal niekto po mediálnych udalostiach uplynulého týždňa upadnúť do hlbokého marazmu, nie tak svižne. Hoci sa u nás verejní činitelia vyjadrujú horšie ako robotníci na neexistujúcich slovenských diaľniciach, k fyzickým útokom od čias svetovlády Vladimíra Mečiara nedošlo. Veru, zatiaľ.

Tým sa nemôžu hrdiť napríklad Rusi. Počas natáčania „Práva hlasu“ na ruskej stanici TVC TV sa moderátor prizeral, ako hostia fyzicky napádajú diskutujúceho. Verte či nie, od 21. storočia sme mnohí čakali viac.

K všeobecnému sklamaniu by sa zaiste pridal aj poľský novinár Tomasz Maciejczuk, ktorý z relácie odchádzal s podliatym okom.

A to je milí priatelia, na tento týždeň všetko. Vidíme sa opäť o sedem dní. S plánovaným rezaním vianočných stromčekov opatrne, nie že kvôli vianočnej eufórii odrežete od internetov stredoeurópsky región. To by ešte len boli šťastné a veselé. Dovidenia o týždeň!

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2021-12-08 12:45:55 - Feat.: - Title: Sťažovateľ Fico: TA3 odmietla odvysielať reprízu relácie Téma dňa, v ktorej som bol hosťom 03 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 04 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 05 - Modified: 2021-04-22 14:21:34 - Feat.: - Title: Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 07:23