StoryEditor

Týždeň v médiách: Koniec prvej dámy reality show, spiritualita Erika Tomáša a Blahov strach o imidž

11.12.2016, 08:34
Prinášame to najbizarnejšie, čo sa udialo v slovenských médiách za uplynulý týždeň.

Slovenské mediálne pódium na dlhší čas opúšťa prvá dáma reality show a strategického podnikania Nora Mojsejová. Bývalú hviezdu televíznych obrazoviek po tom, ako od svojho kolegu Versačeho, ľudským menom Františka Kobrheľa, vylákala neľudských 850tisíc eur, odsúdili na desaťročný trest odňatia slobody.

Keď v roku 2004 odštartoval mediálny príbeh košického páru v Rozborilových Vilomeninách, málokto tušil, ako dlho bude Mojsejovcov afrodiziakum zo žiary reflektorov držať na mediálnej scéne. Po tom, ako v rámci verejnoprávnej televízie v relácii Domáca horúčka nemohli naplno rozvinúť šťavnatosť svojho žargónu, privítala ich Markíza. Reality show Mojsejovci sa napriek všetkým racionálnym zásadám stala treťou top udalosťou roka 2006. A kým Mojsejovci veselo zarábali, Slovensko odhodlane hlúplo.

Ak manželov Noru a Braňa niečo spájalo, bola to túžba zužitkovať mediálny kapitál. Keď sa už nedarilo v televízii, oddali sa spisovateľstvu. Zatiaľ čo Braňovi stačilo na spomienky v knihe Vytriezvenie necelých 200 strán, Norin životný príbeh prerastá do ságy. Podnikateľka z Pereša píše tretiu knihu a po dekáde za mrežami s najväčšou pravdepodobnosťou zatieni i J. K. Rowlingovú.

Facebook ---
* Knihu Vytriezvenie nájdete v internetovej bazárovej edícii za 2 €, 
Spoza mreží už za magických 1,50 €. ​

Bravčová panenka a duchovný alibizmus

Uplynulý týždeň zablúdila istá publikácia aj do slovenského parlamentu. Nešlo však o výtlačky memoárov stroskotaných košických celebrít (Pavol Paška ešte nenapísal), ale novú biografiu vládnej strany Smer.

Nie je prekvapením, že premiéra novinka investigatívneho novinára nezaujala, príbeh nosí vo vlastnej hlave. Knihu, ktorá po odchode Roberta Fica zostala na parlamentnej lavici, si však začal prezerať sám slovenský Marx Ľuboš Blaha. Že by ľavicového revolucionára zaujalo fungovanie akciovej spoločnosti?

Facebook

​„Len som tým brakom listoval, či tam ten neoliberálny novinár nekydal aj na mňa,“ vysvetľoval Blaha denníku Nový Čas strach o vlastný imidž. „Nečítal som to a ani čítať nebudem, nikdy som nemal blízko k sci-fi literatúre, ani ku konšpiračným teóriám redaktorov finančných skupín,“ doplnil Blaha na adresu novinára vydavateľstva Ringier Axel Springer so zahraničným majiteľom.

„Viem, že pán poslanec si radšej listuje v Marxovi. Ako známemu bojovníkovi proti oligarchom mu však odporúčam aj knihu Vlastnou hlavou. Možno by konečne precitol a rozpútal v strane revolúciu, aby sa Smer začal správať ako skutočná ľavica,“ zareagoval na Blahu novinár a autor Marek Vagovič.

Medzitým sa v kuchynke Úradu vlády varil ďalší obligátny útok na slovenské médiá. Témou sa tentokrát stala cena bravčovej panenky.

Nový komunikačný tím premiéra pod vedením Erika Tomáša postupne presedláva na novú stratégiu. K boju proti médiám sa pridáva zámena strategického nepriateľa, kde neefektívnych utečencov striedajú perspektívnejší Rómovia.

Ak je pri tom navyše možné oprieť sa o pápežovo slovo, nech sa tak stane. Erik Tomáš dvíha bielu rukavicu. Čo ak by konzervatívny elektorát v adventnom období pozabudol na korupčné kauzy?

Televízny rekordman

Boží i divácky hnev sa zniesol na televíziu JOJ. Komerčná dvojka si totiž tento týždeň znenazdajky zozbierala bobríkov hanby a hrdo si odnáša trofej za najväčšiu finančnú sankciu v roku 2016.

Ako prvé sa Rade pre vysielanie a retransmisiu nepáčil výstup Juraja Mokrého, ktorý v dnes už kultovej scéne relácie Uhádni môj vek predviedol svoje geografické, rétorické a hormonálne schopnosti. Keďže to Mokrý stihol pol hodinu pred magickou hranicou 22:00, regulačný úrad sa rozhodol jeho účinkovanie oceniť pokutou v rozpätí od 663 eur do 66 387 eur.

Príbeh však pokračuje, televízia to totiž prestrelila nie len v rámci výchovy našich ratolestí, ale i množstvom reklamy. Súťaž o najsmutnejšie médium za uplynulý týždeň tak s prehľadom získava televízia JOJ, ktorá má zaplatiť 80-tisíc eur. 

Hviezdoslavov Kubín a čitateľská vášeň

Dlhé zimné večery však nemajú vplyv len na moderátora Mokrého, ale i časť čitateľskej obce Aktuality.sk. Keď sa do titulu vkradla mladá, sympatická a dosiaľ neveľkými skúsenosťami dotknutá moderátorka, publikum zajasalo - predovšetkým jeho mužská časť. A prišli komentáre, ktoré by si sem-tam zaslúžili i pozornosť editora.

Richardovi Johanidesovi zato neunikli ani hlbšie detaily noviniek z dynamického mediálneho diania. Záverečné metamorfózy

- ak je niečo smutnejšie ako plytkosť reality show, je to silnejúci trend súzvuku bulváru a konšpirácií.

- vianočnú kniho-náklonnosť využil aj kráľ konšpirácií E.T. Rostas, ktorý vyfabuloval už štvrté pokračovanie breaking news z Mezopotámie. Sám následne aj všetky predané kúsky starostlivo popodpisoval.

A to je na tento týždeň všetko, čo ste z mediálneho sveta vedieť nechceli, ale už viete. Dovidenia o sedem dní! Pozdravuje aj sviatočná verzia Braňa M.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:41