StoryEditor

Samuel Marec obvinil Konzervatívny výber zo šírenia hoaxov. Portál požaduje odškodné

17.01.2017, 11:23
Známy bloger označil web za šíriteľa podvodných správ. Médiu sa má ospravedlniť alebo mu zaplatiť.

„Donald Trump, ktorý zvíťazil vďaka šíreniu poplašných správ, sa sťažoval na šírenie poplašných správ, a Konzervatívny výber, ktorý má na hoaxoch postavený biznis model, zas volal po boji s hoaxami,“ napísal Samuel Marec vo svojom satirickom blogu.

Konzervatívny výber reagoval článkom s titulkom: „Samo Marec: Ospravedlň sa, alebo zaplať!“ Podľa portálu sa dal bloger na dráhu provokatéra.

„Hoaxy už neprodukujeme“

Médium malo pri tom už v minulosti „problémy“ s preberaním správ s nejasným zdrojom. Minulý rok v máji zverejnil článok odhaľujúci manipuláciu zo strany Konzervatívneho výberu napríklad bloger Ján Hradický.

„Od 1. decembra 2016 sme ani raz nepublikovali neoverenú správu,“ hlási redakcia. Podľa nej je  pôvod správ uvádzaný dokonca v názvoch článkov. Portál sa podľa svojich slov opiera o zdroje ako Spiegel či konzervatívne Washington Free Beacon a FrontPage Magazine.

„Sme súkromný podnikateľský subjekt. Brániť sa je nielen našou povinnosťou voči zamestnancom, ktorí v malej zostave dosahujú vynikajúce výsledky, ale aj povinnosťou voči verejnosti držať naše čisté meno,“ píšu redaktori Peter Králik, Monika Onderková, Juraj Poláček, Michal Šumichrast, Katarína Ťažká-Magyárová a Alexander Adamecký.

„Dokážte to.“

Nakoľko šlo o blog, zástupcovia Konzervatívneho výberu nepožadujú odškodné od portálu, na ktorom bol text publikovaný, ale od samotného autora. „Ľudia ako Samo Marec si myslia, že môžu všetko. Nie, nemôžu. Buď svoje tvrdenie dokážu, alebo nech nesú za to zodpovednosť, trebárs aj finančnú za poškodzovanie dobrého mena.“

„Preto ho vyzývame, nech preukáže jediný hoax v prebraných správach od 1. decembra, kedy firma Sumicraft s.r.o. prevzala Konzervatívny Výber - alebo nech sa ospravedlní. Spoločnosť sa vyhráža, že v prípade, ak sa tak nestane, situáciu bude riešiť ďalej. „Ako každá firma aj my budeme Sama Marca považovať len za ohovárača, ktorý za to bude musieť platiť.“

„Rozumiem snahe nového vedenia Konzervatívneho výberu odlíšiť sa od predchodcov,“ reaguje pre Stratégie Marec.

História portálu je však podľa neho staršia ako jeden a pol mesiaca, rovnako ako články v archíve. Za pozornosť tiež stojí fotomontáž s prezidentom Kiskom z januára tohto roku, ktorá svedčí o tom, že Konzervatívny výber naďalej pri svojej práci používa manipulatívne techniky,“ spomína Marec na článok Kiska by sa mal vysporiadať s mravným relativizmom v úrade.

Konzervatívny výber

S novou redakciou novým smerom?

Portál Konzervatívny výber je už svojou minulosťou poznačený.

Otázne zostáva, ako sa k nej postaví nové obsadenie redakcie. Či bude nasledovať líniu lacných senzácií, alebo cestu dezinformácií nadobro opustí, hoci prinesie razantnejší úbytok čitateľov.

01 - Modified: 2017-03-14 12:16:36 - Feat.: - Title: Internetová výprava Posledného križiaka neuspela. Konzervatívny výber skončil
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:10