StoryEditor

Moderátor verzus premiér. Dobšinský mal byť na Fica príliš ostrý

08.02.2017, 16:29
Podnety dostala Rada RTVS na dve vydania Sobotných dialógov. Kým prvá sa týkala prezidentských volieb v USA, v druhej bol hosťom premiér Robert Fico.

Prvá relácia, zameraná na zahraničnú politiku USA, v ktorej boli hosťami Lukáš Parízek, Ľuboš Blaha a Ivan Štefanec, sa uskutočnila 12. novembra. Sťažnosť na Radu prišla po tom, ako moderátor Branislav Dobšinský označil novozvoleného prezidenta výrazom „oranžové, tupé.“

Druhá diskusia Sobotných dialógov prebehla 26. novembra. Dialóg s Robertom Ficom definovala téma predraženého slovenského predsedníctva, iné otázky podobný priestor nedostali.

Po tom, ako sa Dobšinský usiloval premiéra niekoľkokrát prerušiť, Fico ostro zareagoval známym výrokom „sme v krčme, alebo kde sme my dvaja? Nie sme tu na rovnakej úrovni.“ Dobšinského premiér následne označil za opozičného novinára a verejnoprávny rozhlas za protislovenské médium.

O podnetoch diskutoval aj Mika

Obe vydania Sobotných dialógov riešila Rada RTVS na svojom zasadnutí v utorok. V prvom prípade sa za emotívny výrok na adresu novozvoleného amerického prezidenta Dobšinský ospravedlnil.

Okolo relácie s Robertom Ficom vznikla na Rade diskusia. Riešila sa otázka profesionality moderátora, jeho odklonu od pripravenej dramaturgie a sústredenie sa primárne na tému predsedníctva ako i fakt, že premiér chodí diskutovať sám.

RTVS sa na základe kritiky Sobotných dialógov obrátila na analytickú spoločnosť Media Tenor. Ja sa radšej opieram o analýzy, ktoré sú nezávislé, a ktoré si dáme spracovať a nezávisle vytvoriť na to, aby sme ich analyzovali. Na tie dám oveľa radšej, ako na naše názory. Samozrejme názory rady počúvam, a myslím si, že dnes bola diskusia vecná, povedal Mika v rozhovore pre denník SME. S výsledkami analýzy bude RTVS ďalej pracovať.

Politika? Od Rady ju oddeľme

Rada podľa Miku nie je ovplyvnená politikou, nekoná samovoľne. Rieši prijaté podnety a postupuje na základe svojho mandátu.

„Nie, to som si už dávno vyhodnotil. Počas celého môjho funkčného obdobia sa mi nestalo, že by akékoľvek uznesenie alebo výrok Rady nebol v súlade so zákonom alebo s jej mandátom. Možno v minulosti to bolo inak, ale teraz sú diskusie vecné, opodstatnené a naozaj by som Radu nestaval do svetla, že prekračuje svoj mandát. Musíme od nej oddeliť politiku a politikov,“ dodal v rozhovore šéf RTVS.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:57