Americký prezident Donald TrumpTASR/AP
StoryEditor

Totálna prehra a veľká rana pre vládu. Americké média reagujú na Trumpov neúspech na súde

10.02.2017, 08:07
Autor:
TASRTASR

Je to totálna prehra. Je to vážny neúspech. Je to veľká rana pre vládu. Dostal poriadnu lekciu z úlohy súdnictva. Týmito a podobnými slovami reagovali hlavné americké médiá na štvrtkové rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu neobnoviť cestovný zákaz Donalda Trumpa.

Spravodajská televízia CNN uviedla, že najnovšie súdne rozhodnutie je vážny politický neúspech Trumpovej administratívy a vyvoláva otázky o tom, ako sa budú súdy pozerať na jeho víziu o rozsiahlom využívaní výkonnej moci, na ktorej si založil prvé týždne svojho prezidentovania.

Podľa CNN zažívajú Spojené štáty boj o výkonnú moc a jej charakter. "Právna dráma okolo imigračného prezidentského dekrétu bola prvou epizódou toho, čo môže byť sériou právnych výziev pre štýl vládnutia a agendu Trumpa a reprezentuje prvú konfrontáciu medzi jeho Bielym domom a kontrolami a vyvážením moci v americkom politickom systéme," zaznelo v CNN.

"Trumpova administratíva dramaticky a kompletne prehrala," povedal politický analytik CNN Jeffery Toobin. Právnik Page Pate zase zdôraznil, že tento prípad je ešte ďaleko od konca. Podľa právničky Sophie A. Nelsonovej je dôležité, aby sa na tento prípad pozrel ústavný súd. "Je to jasný problém deľby moci. Pre našu republiku nie je nič podstatnejšie a nedotknuteľnejšie ako schopnosť troch rovnoprávnych zložiek vlády fungovať nezávisle a navzájom sa kontrolovať," povedala pre CNN.

Renomovaný denník The New York Times reagoval slovami, že Trump prehráva v snahe znovu zaviesť cestovný zákaz. "Súd zasadil Trumpovi ďalšiu právnu prehru. Trump nateraz prehráva," napísal denník.

Podobne sa vyjadril aj denník Washington Post. Rozhodnutie sudcov je podľa neho nepopierateľnou ranou pre vládu.

"Donald Trump práve vo veľkom prehral. Federálny odvolací súd práve ukončil Trumpovu 18-mesačnú víťaznú sériu. Toto je významná porážka nielen pre charakteristické predvolebné sľuby Donalda Trumpa, ale tiež pre jeho vnímanie funkcie prezidenta ako funkcie s takmer neobmedzenou mocou," napísal denník.

"Počas predvolebnej kampane sľúbil, že zmení všetko, čo ľudia na Washingtone nenávidia, že prinesie obchodné znalosti do washingtonskej nafúknutej byrokracie. Čo sa Trump teraz z posledného rozhodnutia súdu učí, alebo by sa mal naučiť, je to, že vláda v jednej zásadnej veci nie je ako biznis: existuje tam kontrola a rovnováha. Súdnictvo nie je niečo, čo môže kontrolovať alebo ovplyvňovať. Nie je šéfom federálneho súdneho systému. Jeho prvá reakcia bola trumpovská. Ale tweety – ani tie napísané veľkými písmenami – nezmenia deľbu moci v našom systéme vládnutia," napísal Washington Post.

Aj ďalší denník píše o značnej prehre pre Trumpovu administratívu. Naznačil tiež, že je nefunkčná, respektíve, že nefunguje tak, ako má.

"Odvolací súd zablokoval Trumpov cestovný zákaz. Aspoň jedna zložka vlády stále riadne funguje. Vďaka Bohu," uviedol Los Angeles Times.

Podobne televízia Bloomberg zhodnotila rozhodnutie odvolacieho súdu ako veľký neúspech Donalda Trumpa. "Federálny odvolací súd vydal ostré pokarhanie a pravdepodobne to smeruje na ústavný súd," uviedla televízia.

Dokonca aj spravodajská televízia Fox News, ktorá má blízko k Republikánskej strane a v kritike Donalda Trumpa býva opatrnejšia, uviedla: "Uvidíme sa na súde: Vzdorovitý Trump reaguje na odmietnutie odvolacieho súdu znovu zaviesť kontroverzný cestovný zákaz."

01 - Modified: 2018-09-05 06:54:34 - Feat.: - Title: Trump je podľa šéfa Bieleho domu úplne vykoľajený. Píše novinár Woodward v knihe o americkom prezidentovi 02 - Modified: 2018-07-23 09:28:30 - Feat.: - Title: Trump inšpiruje značky. Takto ho využívajú v reklame 03 - Modified: 2018-02-02 11:10:17 - Feat.: - Title: Trump sa na Twitteri chválil s rekordnou sledovanosťou svojho prejavu. Neoprávnene 04 - Modified: 2017-02-21 10:35:09 - Feat.: - Title: Trump si nechal za posledné roky zaregistrovať tisícky internetových domén 05 - Modified: 2017-02-17 10:47:39 - Feat.: - Title: Trump na tlačovke urážal novinárov a ignoroval fakty. Svojimi výrokmi odštartoval vojnu s médiami
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:17