StoryEditor

Únos prezidentovho syna, Logan z X-Manov alebo hraná disneyovka. Pozrite si marcové kino premiéry

21.02.2017, 13:20
Autor:
hrnhrn
Marec prinesie do kinosál pestré spektrum nových filmov. Okrem rodinných filmov si prídu na svoje aj fanúšikovia akčných a sci-fi filmov či prívrženci domácej a českej tvorby.

V prvom marcovom týždni bude mať premiéru slovenský film Únos o najväčšej kauze 90-tych rokov, fantasy film Logan zo série X-Men a snímka Miesto pri mori, ktorá je držiteľom šiestich nominácií na Oscara. Ďalšími marcovými premiérami filmov s očakávanou vyššou návštevnosťou budú hraná adaptácia Krásky a zvieraťa od štúdia Disney, český životopisný film Masaryk či sci-fi Život. Koniec mesiaca uzavrie kyberpunkové sci-fi Ghost in the Shell so Scarlett Johansson v hlavnej úlohe.

Logan: Wolverine (premiéra: 2. 3. 2017)

​Pre fanúšikov X-Manov a komiksových hrdinov sa v prvý marcový týždeň vracia na plátna nervózny kanadský bitkár Wolverine, zabijak s kostrou potiahnutou nezničiteľným kovom alias milovník cigár a bokombrád Logan (Hugh Jackman), a opäť zachraňuje ľudstvo. Lenže teraz je na tom trochu horšie. Jeho schopnosť uzdravovať sa pomaly vyprcháva a elánom tiež práve nehýri. Navyše je na všetko skoro sám, z X-Menov prežíva ešte Charles Xavier známy tiež ako Profesor X (Patrick Stewart), ktorý ale trpí Alzheimerovou chorobou a pomaly stráca pamäť. Navyše trpí nebezpečnými záchvatmi. Spoločne sa ukrývajú v opustenej továrni na americko-mexickej hranici. Ich utajenie sa skončí, keď sa objaví Laura (Dafne Keen), ktorá má rovnaké schopnosti ako Wolverine. Lenže v pätách má neľútostných prenasledovateľov, ktorí sa jej snažia zmocniť.

Wolverine je asi najslávnejším hrdinom ságy X-Men. Je i postavou, ktorá Hugha Jackmana preslávila a práve v tomto filme sa s ňou lúči. „Myslím, že tento film je oveľa pravdivejší a oveľa ľudskejší než čokoľvek, čo sme v sérii X-Men a možno i v mnoho ďalších komiksových filmoch doposiaľ urobili. Zdá sa mi, že Wolverine môže byť jednou z najtemnejších a najzložitejších postáv v komiksovom univerze,“ prezradil Jackman na svojho hrdinu.

Únos (premiéra: 2. 3. 2017)

​Autorka scenára a režisérka Mariana Čengel Solčanská sa inšpirovala udalosťami 90-tych rokov, najmä jednou z najväčších tráum, s ktorou sa Slovensko dodnes nevyrovnalo - únosom syna prvého slovenského prezidenta. Michala Kováča mladšieho koncom augusta 1995 násilne zavliekli do Rakúska. Pre kauzu Technopol bol totiž na neho vydaný medzinárodný zatykač, v Nemecku bol spájaný s podvodom za takmer dva milióny dolárov.

Osem mužov v dvoch autách mu prehradilo cestu, pomocou vyhrážok ho zatiahli do jedného z áut, kde mu dávali elektrošoky a násilne do neho vliali fľašu alkoholu. Z organizovania únosu je podozrivá Slovenská informačná služba, ktorej vtedy šéfoval nominant HZDS Ivan Lexa. Na zapojenie tajnej služby poukázal jej niekdajší zamestnanec Oskar Fegyveres. V čase, keď sa skrýval v zahraničí, zahynula jeho slovenská spojka Róbert Remiáš, po tom, ako mu v aute vybuchla nálož.

Celú kauzu sa dodnes nepodarilo vyšetriť. Bránia tomu takzvané Mečiarove amnestie, ktoré sa poslanci viackrát neúspešne pokúsili zrušiť, no bezvýsledne.

Vo filme stvárňuje premiéra Maroš Kramár, prezidenta Ján Greššo, šéfa tajnej služby Milan Ondrík, uneseného syna prezidenta Juraj Hrčka a človeka blízkeho podsvetiu Dano Heriban. V ďalších rolách sa predstavia Rebeka Poláková, Milan Mikulčík, David Hartl, Vladislav Plevčík, Juraj Hrčka, Ady Hajdu alebo Ingrid Timková.

Miesto pri mori / Manchester by the See (premiéra: 2. 3. 2017)

Film rozvíja príbeh osamelého bostonského údržbára Lee Chandlera, ktorý sa po smrti svojho staršieho brata s veľkým prekvapením zisťuje, že bol ustanovený ako jediný opatrovník synovca Patricka. Lee opustí svoje súčasné zamestnanie a vracia sa do mestečka Manchester by the Sea, aby sa postaral o temperamentného šestnásťročného Patricka. Musí sa však vyrovnať aj so svojou minulosťou -  odlúčením od manželky Randi, od komunity, v ktorej sa narodil a dospieval.

Film získal šesť nominácií na Oscara, a to vo všetkých hlavných kategóriách - za najlepší film, za najlepšiu réžiu aj scenár (Kenneth Lonergan). Herec v hlavnej úlohe (Casey Affleck) je najväčším favoritom, za túto rolu už získal Zlatý glóbus. Nominovaní sú aj herec vo vedľajšej úlohe - Lucas Hedges ako Leeho synovec a herečka vo vedľajšej úlohe - Michelle Williams v role exmanželky. Ktoré z nich sa tvorcom podarí premeniť na sošku, bude známe 26. februára.

Kráska a zviera / Beauty and the Beast (premiéra: 16. 3. 2017)

V hranej adaptácii animovanej klasiky Kráska a zviera spoločnosti Disney ožije príbeh mladej dievčiny Belle, ktorú vo svojom zámku uväzní obávaný a tajomný Netvor. Bystrá, krásna a nezávislá Elle žije so svojím otcom, samotárskym umelcom Mauriceom, v malebnom mestečku Villeneuve. Jedného dňa napadne Mauricea cestou na trh svorka vlkov. Zahnaný z cesty narazí v hustom lese na temný, zdanlivo opustený zámok, v ktorom nájde útočisko. Zámok má však svojho desivého pána, ktorý votrelcov nevíta... Belle sa dozvedá o zmiznutí svojho otca a vydáva sa ho hľadať. Zoči voči Netvorovi ponúkne svoju slobodu za prepustenie otca. 

Vo filme sa predstavia Emma Watson ako Belle, Kevin Kline ako Bellin otec Maurice, Dan Stevens ako na prvý pohľad driečny, ale povrchný Gaston, Ewan McGregor ako svietnik Lumiére, Stanley Tucci ako cembalo Cadenza, Emma Thompson ako čajová knovica pani Pottsová, Ian McKellan ako hodiny menom Cogsworth a ďalší...

Masaryk (premiéra: 23. 3. 2017)

Nový film Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka je ​​dramatickým príbehom o osude diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia Jana Masaryka. Odohráva sa tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami aj s priateľmi. Čo sa s ním dialo v dobe niekoľkomesačného zmiznutia kdesi v Amerike?

V tridsiatych rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú strávil predovšetkým vo Veľkej Británii. Muž, oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, má však tiež svoju temnú stránku. Postupne sa odkrýva príbeh muža, dlhodobo deptaného ťarchou záväzkov a očakávaniami ostatných, muža, ktorý nikdy nemohol úplne vystúpiť z tieňa svojho otca. A komplikovaný bol aj jeho vzťah k "náhradnému otcovi", prezidentovi Benešovi.

Masaryk hľadá únik pred svojím menom, pred zodpovednosťou aj pred sebou samým v hýrivom živote, alkohole a drogách, ale aj v neustálom sebatrýznení. Na pozadí historických udalostí sa odohráva napínavý životný príbeh okúzľujúceho, ale nevyrovnaného, ​​sebadeštruktívneho muža a jeho márneho boja o budúcnosť vlastnej krajiny.

"Masaryk je krásna filmová postava, pretože je samý problém a zároveň chlap, ktorý má veľkú zodpovednosť," hovorí režisér Julius Ševčík, ktorý svoj film vidí ako politický thriller.

​​V titulnej úlohe sa predstaví Karel Roden, a to v jednej zo svojich najlepších úloh v kariére. V ďalších úlohách sa predstaví plejáda hereckých osobností v úlohe skutočných historických postáv - Oldřich Kaiser ako prezident Edvard Beneš, Jiří Vyorálek ako Konrád Henlein, Robert Jašków ako Emanuel Moravec. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Vo filme hrajú aj Emília Vášáryová, Zuzana Krónerová, Ady Hajdu či Martin Hoffman.  

Psychiatra Steina hrá nemecký herec a spisovateľ Hanns Zischler, jeden z hereckých predstaviteľov slávnej Spielbergovej drámy Mníchov. Ďalší herci sa objavia ako významné osobnosti dobovej politiky a kultúry - spisovateľku a neskoršiu Masarykovu snúbenicu Marciu Davenportovú vytvorila španielska herečka Arly Joverová (Blade, Muži, ktorí nenávidia ženy), ministerského predsedu Chamberlaina hrá britský herec Paul Nicholas, britského ministra zahraničia Halifaxa Dermot Crowley (Babel, seriály Luther, Raw), francúzskeho ministra Bonnet Milton Welsh (Grand Hotel Budapest, Muž v tieni).

Život / Life (premiéra: 23. 3. 2017)

Ako by to vyzeralo, keby mali filmy Marťan a Votrelec potomka? Odpoveďou môže byť nové sci-fi Život. Film Život rozpráva príbeh šesťčlennej posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorá sa ocitá na samotnom okraji jedného z najdôležitejších objavov ľudských dejín - prvého dôkazu o existencii mimozemského života na Marse. Ako členovia posádky pokračujú vo svojom výskume, majú nimi uplatňované metódy nepoznané následky a forma života, ktorú skúmajú, sa ukazuje byť oveľa inteligentnejšia, než ktokoľvek očakával.

Vo filme sa bude šibeničný humor striedať s čistokrvným napätím, keď sa z prelomovej vedeckej misie stáva zápas o osud ľudstva. Pri filme sa stretli tvorcovia komiksového megahitu Deadpool - o scenár sa postarali Rhett Reese a Paul Wernick a v hlavnej úlohe sa okrem Jakea Gyllenhaala predstaví Ryan Reynols.

Ghost in the Shell (premiéra: 30. 3. 2017)

Kultová japonská anime Ghost in the Shell sa stala základným inšpiračným pilierom pre legendárnu trilógiu Matrix. Teraz prišiel čas, aby táto kyberpunková legenda sama zažiarila na filmovom plátne. Podujal sa na to režisér Ruperta Sandersa a herečka Scarlett Johansson. Príbeh sa odohráva v blízkej budúcnosti, kedy je svet závislý na moderných technológiách ešte viac než dnes a každé narušenie technologického poriadku môže mať ďalekosiahle následky. Hrdinka filmu je špeciálnou agentkou, ale tiež hi-tech produktom, dokonale vyváženou kombináciou robota a človeka. S ľudským mozgom a vyspelou robotickou schránkou sa Major snaží chytiť zločinca, ktorého cieľom je zničenie spoločnosti Hanka Robotics, lídra vo vývoji umelej inteligencie.

„Film sa odohráva v meste, aké ste doteraz nevideli, aj keď jeho estetické riešenie mi pripomína svet Blade Runnera, ale s modernejším kabátom, aký umožňuje súčasná filmárska technika,“ hovorí Scarlett Johansson. Kým vo väčšine súčasných sci-fi má svet budúcnosti nehostinný, väčšinou apokalyptický ráz, do budúcnosti v podaní Ruperta Sandersa sa podľa neho budete chcieť pozrieť.

Crème de la crème IV

Od 22. do 28. marca prichádza Film Europe opäť s výberom toho najlepšieho, čo ponúka súčasná francúzska kinematografia.

​V apríl prídu do kín okrem iných aj premiéry akčných hitov Power Rangers: Strážcovia vesmíru, pokračovanie kultovej série Rýchlo a zbesilo 8 či napríklad animovaný film Baby šéf.

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 08:01