Mediahub
StoryEditor

Cudzojazyčné televízne kanály zažívají v Česku boom. Počet predplatiteľov stále rastie

03.03.2017, 11:18
Počet predplatiteľov ruských televízií je cez 200 tisíc, veľký potenciál majú aj vietnamské televízie.

Vietnamské, talianske, ruské, španielske či nemecké televízne kanály sa tešia v Českej republike neobvyklej obľube. Je to dané najmä menšinami, ktoré svoje kanály v Česku vyhľadávajú. Upozornila na to mediálna spoločnosť AXOCOM s tým, že skôr bola veľká časť týchto kanálov distribuovaná do domácností bez povolenia vysielateľov. Najväčší potenciál majú ruské a vietnamské TV kanály.

"Ako štatistika napovedá, medzi najčastejšie menšinové televízne kanály patria tie z nemecky, rusky, vietnamsky a taliansky hovoriacich krajín, kde je prírastok predplatiteľov týchto kanálov (stanice nebývajú voľne dostupné, ale v rámci programových balíčkov u jednotlivých satelitných alebo káblových operátorov) najvýraznejšia a za posledných päť rokov tvorí desiatky percent, v niektorých prípadoch aj stovky percent," uviedol Tomáš Holý z AXOCOMu.

"Z veľkej časti ide o nových klientov, ktorí do Česka prišli v období po veľkej ekonomickej a finančnej kríze. Pri ázijských programoch ide naopak o dlhodobý trend. Počet týchto obyvateľov sa u nás naďalej zväčšuje a tí vo svojich komunitách chcú byť naďalej v spojení s materskou krajinou a práve televízia je v tomto ohľade adekvátny prostriedok," hovorí Erika Luzsicza, riaditeľka mediálnej spoločnosti AXOCOM, ktorá sa na distribúciu špecializovaných kanálov v ČR špecializuje .

Napríklad v roku 2014 bolo v ČR možné naladiť štyri ruské kanály s desiatkami tisíc predplatiteľov, tento rok je už dostupných a legálne distribuovaných viac ako desať ruských kanálov a počet predplatiteľov sa posunul nad 200 tisíc. A to aj napriek tomu, že ruská menšina je po intervencii na Ukrajine v posledných rokoch menej aktívna. Medzi divákmi ale nie sú už len obyvatelia pôvodom z Ruska: "Hoci počet Rusov na našom území klesol, záujem o pôvodnú ruskú tvorbu naopak rastie. Ponúka totiž kvalitný obsah, navyše sa na ruské tematické kanály pozerajú aj Česi, napríklad z didaktických dôvodov," upozorňuje Luzsicza.

Z TV staníc, kde sa hovorí vietnamsky, bol v roku 2014 len 1 kanál a niekoľko stoviek predplatiteľov, tento rok pôjde už o 3 kanály a desiatky tisíc predplatiteľov. Z dlhodobého hľadiska sa tak podľa AXOCOMu jeden z najväčších potenciálov skrýva vo vietnamskej komunite, kde sa odhaduje až vyše sto tisíc potenciálnych divákov.

Situácia okolo zahraničných kanálov bola ešte pred pár rokmi trochu zložitá. "Bolo tu úplne bežnou praxou, že mnoho cudzojazyčných kanálov sa na našom území distribuovalo v podstate nelegálne. Lenže práve rastúci dopyt a potenciál trhu napomáha k postupnému urovnaniu týchto záležitostí a prečisteniu trhu od tejto formy pirátstva. Predsa len každá licencia má svoje obmedzenia a pravidlá, ktoré nemožno len tak porušovať," upozornila Luzsicza.

Jedným z priekopníkov v tejto oblasti je aj operátor O2, ktorý od marca ponúkne svojim divákom celkom 13 nových, cudzojazyčných kanálov. "Veríme, že týmto krokom určite urobíme radosť najmä cudzincom žijúcim v Čechách, pretože im prinášame to najlepšie z ich domovského televízneho obsahu," hovorí David Duroň, riaditeľ O2 TV, s tým, že digitálna televízia O2 TV ponúkne stanice pre rusky, poľsky, vietnamsky, taliansky, nemecky či španielsky hovoriacich divákov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:44