FILE PHOTO: Elon Musk's twitter account is seen on a smartphone in front of the Twitter logo in this photo illustration taken, April 15, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File PhotoREUTERS
StoryEditor

Elon Musk pripustil, že zvažuje odstúpenie od prevzatia Twitteru

07.06.2022, 19:36
Autor:
michmich

Nepáči sa mu počet falošných profilov tejto americkej sociálnej sieti.

Šéf Tesly pripomenul, že už zariadil financovanie transakcie prostredníctvom vlastného imania a pôžičiek, pričom pritiahol významných akcionárov vrátane Sequoia Capital.

 

Elon Musk môže odstúpiť od dohody o kúpe sociálnej siete Twitter za 44 miliárd USD (41,02 miliardy eur), ak mu neposkytne údaje o spame a falošných účtoch. Miliardár a šéf automobilky Tesla varoval pred tým Twitter v pondelok v liste.

 

Twitter "jasne porušil" svoje záväzky a Musk si vyhradzuje všetky práva na ukončenie zmluvy, uviedli v liste jeho právnici. Toto je prvýkrát, čo Musk pohrozil, že odstúpi od dohody v liste, namiesto toho, aby to zverejnil na sociálnej sieti.

 

Twitter predtým bagatelizoval Muskovo vyhlásenie, že dohoda je "odložená". Musk totiž začiatkom minulého mesiaca oznámil, že dočasne pozastavuje prevzatie Twitteru, kým nebude mať k dispozícii údaje o podiele jej falošných účtov.

 

Snaží sa od zmluvy odstúpiť?

 

„Na základe doterajšieho správania Twitteru a najmä najnovšej korešpondencie spoločnosti sa pán Musk domnieva, že spoločnosť aktívne bráni a marí jeho práva na informácie podľa zmluvy o zlúčení. Ide o jasné závažné porušenie záväzkov spoločnosti Twitter podľa zmluvy o zlúčení. A pán Musk si vyhradzuje všetky práva z toho vyplývajúce, vrátane práva neuskutočniť transakciu a práva ukončiť zmluvu o zlúčení," napísali jeho právnici.

 

Miliardár, ktorý sa sám vyhlasuje za "absolutistu" v otázke slobody slova, spochybnil presnosť údajov Twitteru o falošných účtoch, ktoré údajne predstavujú menej ako 5 percent jeho užívateľskej základne, pričom tvrdí, že ich musí byť aspoň 20 percent. Tieto údaje vraj potrebuje na vykonanie vlastnej analýzy užívateľov Twitteru a neverí v "laxné testovacie metodológie spoločnosti".

 

Twitter sa bráni

 

V reakcii na posledný Muskov list Twitter naďalej trvá na svojej pozícii v tejto oblasti: „Spolupracujeme a aj naďalej spolupracovať budeme na zdieľaní informácií s pánom Muskom, aby transakciu dokončil v súlade s podmienkami zmluvy o zlúčení. Veríme, že táto dohoda je v najlepšom záujme všetkých akcionárov. Máme v úmysle uzavrieť transakciu a presadiť zmluvu o zlúčení za dohodnutú cenu a podmienky.“

 

Na základe toho a skutočnosti, že reklamný biznis Twitteru sa spolieha na presnosť údajov o dosahu publika, má Musk dôvod argumentovať, že ak Twitter nemôže poskytnúť presnejšie čísla alebo lepšie vysvetlenie svojho hodnotenia, potom to je porušenie podmienok zmluvy.

 

Musk to prirovnal ku kúpe domu, ktorý sa ukáže byť zamorený termitmi. „To ako keby ste povedali: Dobre, súhlasím s kúpou vášho domu. Hovoríte, že v dome je menej ako 5 percent termitov. To je prijateľné číslo. Ale ak sa ukáže, že ide o 90 percent termitov, nie je to v poriadku. Nie je to ten istý dom," vyjadril sa Musk.

 

Šéf Tesly pripomenul, že už zariadil financovanie transakcie prostredníctvom vlastného imania a pôžičiek, pričom pritiahol významných akcionárov vrátane Sequoia Capital.

 

Musk už predal svoje akcie Tesly v hodnote viac ako 8 miliárd USD na financovanie akvizície. Po prípadnom prevzatí by chcel urobiť niekoľko zmien vo fungovaní siete.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:47