StoryEditor

Kandidát na šéfa RTVS Ľuboš Machaj: Spustenie spravodajskej stanice bola premárnená šanca

12.06.2022, 23:40

Voľba generálneho riaditeľa RTVS sa pomaly blíži. V pondelok prezentujú kandidáti svoje vízie v súvislosti s verejnoprávnou inštitúciou. Napriek tomu, že výsledky závisia od hlasovania poslancov, nás zaujíma, ako vybraní kandidáti vidia budúci vývoj verejnoprávnej inštitúcie vrátane financovania, portfólia staníc, spravodajstva či programingu.

"Som otvorený aj diskusii o tom, či by značka RTVS nemala fungovať iba ako pre označenie inštitúcie a vo vysielaní by sa nemalo vrátiť k označenie Slovenský rozhas a Slovenská televízia. Predsa, keď sa spýtate poslucháča, čo počúva, tak odpovie rozhlas a nie RTVS. To isté platí aj pre televíznych divákov," hovorí Ľuboš Machaj.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

V médiách pracujem od skončenia vysokej školy, teda od roku 1978. Najskôr v štátnom  Československom rozhlase, potom desať rokov v súkromnom  Rádiu Twist a od roku 2002 do 2011 vo verejnoprávnej Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase a napokon v RTVS. Pracoval som v rôznych formách  rozhlasu či televízie. Moja skúsenosť ma presvedčila, že pre rozvoj demokracie a občianskej spoločnosti sú médiá verejnej služby mimoriadne dôležité - dokonca nevyhnutné. Preto s obavami sledujem ako sa u nás ich dosah postupne zmenšuje. Za desať rokov napríklad verejnoprávny rozhlas ako súčasť RTVS  stratil  10 percent zo svojho podielu na trhu a hlavná televízna spravodajská relácia na Jednotke má štvornásobne menej divákov ako súkromná konkurencia na TV Markíze a JOJ. Verím, že sa to dá zmeniť, že a RTVS sa stane médiom, ktoré pre svojich  poslucháčov a divákov zabezpečí objektívne, moderné a nezávislé spravodajstvo, že dobehne svoj rest v online priestore, že dokáže osloviť stále rastúci počet percipientov hodnotným programom najmä inšpirujúcou publicistikou, dokumentmi a kreatívnou pôvodnou tvorbou. Preto som sa rozhodol, že ak mi dajú poslanci šancu, využijem svoje skúsenosti a takúto zmenu sa pokúsim zrealizovať.

  

Aká je vaša hlavná priorita ďalšieho vývoja RTVS?

Už od vzniku v roku 2011 je realitou nedostatok peňazí, s ktorými rozhlas aj televízia zápasia. Najväčším zdrojom prímov sú koncesionárske poplatky. Vždy sa hovorilo o potrebe ich zvýšenia. Dnes sú  takmer najnižšie zo všetkých krajín, kde sa koncesie vyberajú.  Ale žiaľ vždy sa o potrebe ich navýšenia iba hovorilo. V súčasnej situácii je každému jasné, že na ich zvýšenie nie je, a podľa mňa v najbližších rokoch ani nebud...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:16