PhDr. Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ, Rozhlas a televízia Slovenska, RTVS
StoryEditor

Jaroslav Rezník: RTVS sa za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej histórii

15.06.2022, 10:51

Kandidát na šéfa verejnoprávneho telerozhlasu hovorí, že prioritou je vyriešiť financovanie inštitúcie.

Voľba generálneho riaditeľa RTVS sa pomaly blíži. V pondelok odprezentovali kandidáti svoje vízie v súvislosti s verejnoprávnou inštitúciou. Napriek tomu, že výsledky závisia od hlasovania poslancov, nás zaujíma, ako vybraní kandidáti vidia budúci vývoj verejnoprávnej inštitúcie vrátane financovania, portfólia staníc, spravodajstva či programingu. Predstavili sme plány Daniela Živicu a Ľuboša Machaja.

"Najviac ma mrzí, že sa mi v tomto funkčnom období nepodarilo vyriešiť otázku systémového financovania RTVS. Považujem to naďalej za osobnú výzvu a aj preto som sa rozhodol opäť kandidovať," hovorí Jaroslav Rezník súčasný genrálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorému mandát končí začiatkom augusta. Zároveň sa o funckiu šéfa verejnoprávnej inštitúcie uchádza opäť.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Úprimne priznávam, nebolo to vôbec jednoduché rozhodnutie, ale nakoniec som sa rozhodol opäť vstúpiť do tohto boja. Prečo? RTVS potrebuje ďalej rozvíjať a stabilizovať pozície a ciele, ktoré sa nám podarilo v uplynulom období dosiahnuť a pokračovať v napĺňaní tých, ktoré je ešte potrebné zrealizovať. V RTVS je množstvo rozpracovaných projektov, ktoré je potrebné dokončiť. Dovolím si povedať, že RTVS sa ako celok za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej svojej histórii. A to nehovorím len o tom, že divák má o tri televízne programové služby naviac, ale aj o mnohých veciach, ktoré nevidí na obrazovke: napríklad zrekonštruovaný vysielací dom v Mlynskej doline. Je pre mňa preto dôležité odprezentovať verejnosti môj pohľad na ďalší rozvoj RTVS na ďalších päť rokov, nech bude výsledok akýkoľvek.

 

Aká je vaša hlavná priorita ďalšieho vývoja RTVS?

Najviac ma mrzí, že sa mi v tomto funkčnom období nepodarilo vyriešiť otázku systémového financovania RTVS. Považujem to naďalej za osobnú výzvu a aj preto som sa rozhodol opäť kandidovať. Pod riešením myslím nastavenie systému financovania tak, aby sme mohli plánovať veci v predstihu. Okrem toho, že je to oveľa ekonomickejšie, vplýva to aj na kvalitu výsledných produktov. Čo sa týka programu, mojou prioritou je najmä skvalitňovanie existujúcich televíznych okruhov, ďalšie posilnenie vlastnej tvorby, najmä seriálov, filmov a dokumentov, či posilnenie vysielania programov pre deti. Plánujem vytvorenie oddelenia samostatnej dramaturgie, ktorá bude mať na starosti výlučne nové seriály a filmy slovenskej produkcie. Čo sa týka spravodajstva, prioritou je skvalitňovanie spravodajského okruhu :24 po všetkých stránkach. Mimoriadne mi záleží na tom, ab...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:06