Twitter vyhral prvú bitku s Elonom Muskom.
StoryEditor

Prinúti Twitter Elona Muska dokončiť ich prevzatie za 44 miliárd dolárov?

21.07.2022, 18:23
Autor:
michmich

Sociálna sieť vyhrala prvú právnu bitku s miliardárom pred začiatkom októbrového súdneho procesu.

Twitter vyhral prvú právnu potýčku vo svojom pokuse prinútiť Elona Muska dokončiť prevzatie spoločnosti sociálnych médií za 44 miliárd dolárov (43,2 miliárd eur) po tom, čo sudca rozhodol, že súdny proces sa uskutoční v októbri.

Právni experti uviedli, že rozsudok v Delaware je dobrou správou pre Twitter, ktorý požiadal o zrýchlený proces urovnania sporu. Sudca z Delaware povedal, že nad Twitterom visí „oblak neistoty“ a akceptoval argument spoločnosti, že oneskorenie by spôsobilo vážne poškodenie podniku.

„Omeškanie hrozí nenapraviteľnou ujmou,“ povedala kancelárka Kathaleen McCormick, hlavná sudkyňa kancelárskeho súdu v Delaware. "Čím dlhšie oneskorenie, tým väčšie riziko." McCormick dodal, že súd bol schopný „rýchlo spracovať zložité súdne spory“.

Robí čo môže, aby rozbil Twitter

Twitter sa nakoniec snaží o právny verdikt, ktorý prinúti Muska pokračovať v dohodnutej transakcii, ktorá oceňuje spoločnosť na 54,20 dolárov za akciu. Musk tento mesiac od zmluvy odstúpil s odvolaním sa na obavy z množstva spamových a „mŕtvych“ či inak povedané falošných účtov na platforme sociálnych médií.

Právnik zastupujúci Twitter na virtuálnom pojednávaní obvinil Muska z „pokusu o sabotáž“. „Robí čo môže, aby rozbil Twitter,“ cituje The Guardian právnika Williama Savitta.

Začiatkom júla Musk povedal, že vypovedá dohodu z troch všeobecných dôvodov. A to, že Twitter porušil dohodu tým, že neposkytli dostatok informácií o spamových účtoch, ďalej tým že skreslili počet spamových účtov vo svojich informáciách pre americký finančný dohľad a že porušili dohodu tým, že s ním nekonzultovali nedávne prepúšťanie vedúcich zamestnancov.

Muskov právnik Andrew Rossman povedal, že obvinenie, že sa Musk pokúšal poškodiť obchod, bolo „absurdné“.

„Nemá záujem poškodiť spoločnosť,“ povedal Rossman a poznamenal, že šéf Tesly je druhým najväčším akcionárom Twitteru s oveľa väčším podielom (viac ako 9 percent) než celé predstavenstvo.

Jeden z najväčších súkromných obchodov v histórii

Savitt zdôraznil dôležitosť urýchleného súdneho procesu pre Twitter, aby mohol robiť dôležité obchodné rozhodnutia ovplyvňujúce všetko od udržania zamestnancov až po vzťahy s dodávateľmi a zákazníkmi. Poukázal tiež na to, že dlhové financovanie na podporu transakcie vyprší 25. apríla budúceho roka, čo urýchli potrebu rýchleho právneho riešenia.

Rossman povedal, že je potrebné väčšie množstvo času, pretože ide o „jeden z najväčších súkromných obchodov v histórii“, ktorá zahŕňa spoločnosť, ktorá má obrovské množstvo údajov a tie je potrebné analyzovať. Ide o miliardy akcií na ich platforme. Rýchlejší právny proces teraz dáva Muskovi menej času na zostavenie analýzy podporujúcej jeho argument, že Twitter podcenil čísla spamových účtov.

McCormick požiadala strany, aby vypracovali harmonogram októbrového procesu, ktorý bude podľa nej trvať päť dní.

Právni pozorovatelia uviedli, že rozhodnutie bolo povzbudením pre Twitter, ktorý požaduje, aby bol Musk viazaný na právnu dohodu uzavretú v apríli o kúpe podniku.

"Je to dobré znamenie pre Twitter," povedal Robert Frenchman, partner newyorskej právnickej firmy Mukasey Frenchman.

„Posledná vec, ktorú Twitter chce, je dlhotrvajúci boj o počítanie a boj proti spamovým robotom, čo sú otázky, ktoré sa len okrajovo týkajú toho, či Twitter porušil svoje záväzky vyplývajúce z dohody o kúpe akcií.“

Môže to podkopať reputáciu oboch strán

Brian Quinn, profesor na právnickej fakulte Boston College, v komentári k rozhodnutiu uviedol, že rozhodnutie bolo víťazstvom pre Twitter, ktorý sa snažil o septembrový proces v Delaware, americkom štáte, ktorý je jeho firemnou základňou.

„Je to víťazstvo pre Twitter. Súd povolil expedíciu. Októbrový súdny proces nie je až tak ďaleko a právnici budú mať čo robiť, aby sa pripravili na súdny proces."

Argument Twitteru na uzavretie dohody je zakomponovaný do jeho 62-stranovej žaloby proti Muskovi, v ktorej tvrdí, že najbohatší muž sveta nemá dôkaz o tom, že jeho spamové účty tvoria viac ako 5 percent jeho dennej aktívnej používateľskej základne, že spolupracoval s jeho žiadosti o informácie týkajúce sa problematiky spamu a toho, že prepúšťanie zamestnancov bolo súčasťou bežného chodu podniku.

Carl Tobias, Williams predseda práva na univerzite v Richmonde, povedal, že obe strany by sa mohli dohodnúť, „pretože prípad pohltí veľa času a energie a odvráti pozornosť Twitteru a Muska od hladkého fungovania ich základných podnikov“.

Dodal, že súdny proces by mohol pošpiniť obe strany. "Môže to tiež podkopať reputáciu strán a spôsobiť zníženie hodnoty akcií spoločností." 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:51