StoryEditor

Existuje šedá zóna online médií a ani netušíme, kto ich vlastní. Teraz musia odkryť karty

23.09.2022, 00:00
  • Štátny tajomník Ministerstva kultúry Radoslav Kutaš hovorí podrobnosti o novej mediálnej legislatíve. 
  • Prečo štát potrebuje vedieť, kto vlastní médiá? 
  • Ako sa budú priznávať vlastníci a dary? 
  • Tá sa bude týkať nielen klasických médií, ale aj všetkých online, dokonca aj podcastov či niektorých influencerov a blogerov. 
  • Bude ich mediálna rada kontrolovať proaktívne? Alebo bude iba reagovať na podnety? 

Už zopár týždňov je v platnosti nový mediálny zákon a zákon o publikáciách. Pripravovali ste ich dlhé mesiace. Nie je vám ľúto, že sa debata po ich schválení nakoniec zúžila na právo na vyjadrenie?

Debatu neviem ovplyvniť. Ministerstvo kultúry žiadnym spôsobom nemoderuje to, ako sa debata vyvíja. Pre mňa je podstatné, aby ministerstvo upozorňovalo na pozitívne zmeny, ktoré prináša zákon. A tých určite nie je málo.

Čo kľúčové sa teda zmenilo a čo sa ešte len bude meniť? 

Zákon zavádza podstatný posun v ochrane zdroja, na ktorý sa doteraz nemohli odvolávať napríklad novinári pracujúci v onlinových médiách. Teraz sú už aj oni krytí. Dnes by už žiadni novinári, pracujúci pre akýkoľvek typ média, nemali mať problém s ochranou svojho zdroja, a to je podľa mňa dokonalé. Nerozprávalo sa o tom a podľa mňa sa to malo diať. 

Čo ďalšie treba spomenúť a tiež sa na to vo verejnej debate zabudlo? 

Pre divákov, poslucháčov aj čitateľov sa posilňuje transparentnosť zdroja ich informácií. Povedzme si pravdu, väčšina ľudí dnes nečerpá informácie z klasickej periodickej tlače, ale väčšinou ich čítajú na rôznych online portáloch.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-01 12:42:03 - Feat.: - Title: Vydavateľ Fulmek: Politici potrebujú palicu proti médiám, nechápu, že našou úlohou je kritizovať ich 02 - Modified: 2022-07-12 08:17:01 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila mediálne zákony, no má voči nim vážne výhrady
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:52