StoryEditor

Redaktorov markízáckeho Reflexu ocenili za novinársku tvorbu

30.09.2022, 15:53
Autor:
redred
  • V ocenenej reportáži Lenky Stankovej „Covid foto“ mali diváci možnosť pozrieť sa na obrázok skutočného koronavírusu tak, ako ho zaznamenali slovenskí vedci.
  • Denisa SOpka ocenil Literárny fond za dvojicu emocionálne náročných reportáží o závažnom a mimoriadne krutom ochorení s názvom ALS.

Novinársku tvorbu v roku 2021 ocenil v utorok 27. septembra 2022 v Bratislave Literárny fond(LF). Do súťaže o jeho výročnú cenu, ktorú vyhlasuje výbor sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 94 súťažiacich so 193 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie. Svoje želiezka v ohni mala v súťaži aj televízia Markíza, v kategórii publicistika získali prémie za svoje reportáže redaktori relácie Reflex Lenka Stanková a Denis Sopko.

„Za minulý rok, ešte výrazne ovplyvnený pandémiou, som do súťaže prihlásila reportáže z vedeckého sveta, ktorý sa zväčša odohráva za zavretými dverami laboratórií a laik sa tam len tak ľahko nedostane. O to viac si vážim ochotu a ústretovosť vedcov, ktorí nás neodmietli a o svojej práci dokázali hovoriť tak pútavo, že si to nakoniec vyslúžilo aj ocenenie Literárneho fondu,“ hovorí Lenka o svojich prémiou ocenených reportážach.

image

Lenka Stanková.

V reportáži „Covid foto“ mali diváci možnosť pozrieť sa na obrázok skutočného koronavírusu tak, ako ho zaznamenali slovenskí vedci. Dozvedeli sa, ako sa dá zhotoviť fotografia voľným okom neviditeľného vírusu, ktorý postavil do pozoru celý svet. „A musím povedať, že cesta, ktorá viedla k vzniku unikátnej fotografie bola miestami naozaj magická,“ dodala.

Práve popri nakrúcaní tejto témy v Biomedicínskom centre SAV sa Lenka dozvedela aj o mladej vedkyni s vášňou pre komáre. „Nielenže ich skúma a hľadá v nich parazity, ale ešte ich aj považuje za krásne – také niečo som si nemohla nechať ujsť.“ Mladá zanietená výskumníčka sa napokon stala hrdinkou jej druhej ocenenej reportáže s názvom „Komárologička“.

Pre Lenku Stankovú ide už o niekoľké ocenenie jej práce v rámci relácie Reflex. Okrem tohtoročnej prémie zabodovala aj v rámci cien LF za rok 2018 a pre Markízu získala v predchádzajúcich ročníkoch súťaže tiež dve mimoriadne ceny v kategórii televíznej publicistiky.

„Prémia Literárneho fondu ma, samozrejme, potešila. Aj keď to znie ako klišé, každé takéto ocenenie ma vždy povzbudí do ďalšej práce,“ zhodnotila Lenka. „Teším sa, že spolu so mnou je medzi ocenenými aj môj kolega z Reflexu Denis Sopko, ktorý je na začiatku svojej novinárskej kariéry. Myslím si, že má v sebe odvahu púšťať sa do spracovania neľahkých ľudských osudov a to s empatiou, ktorá je pri tejto práci nesmierne dôležitá a je zárukou človečiny,“ uzavrela. 

image

Denis Sopko.

Mladý redaktor Denis Sopko v novinárskej súťaži zabodoval hneď so svojimi prvotinami, ktoré natočil pre reláciu Reflex. Išlo o dvojicu emocionálne náročných reportáží o závažnom a mimoriadne krutom ochorení s názvom ALS. „O to viac ma prekvapilo, že práve tieto reportáže, ktoré som viac-menej pripravoval bez akýchkoľvek skúseností, porotu zaujali,“ skonštatoval úprimne Denis.

V ocenených reportážach sa diváci mohli zoznámiť s príbehom mladej dvojice, ktorej život komplikuje práve spomínané neľútostné ochorenie. Martina a Honza sa krátko po zoznámení dozvedeli, že Honza trpí nevyliečiteľnou amyotrofickou laterálnou sklerózou, známejšou pod skratkou ALS. Choroba im každý deň postupne berie čoraz viac a viac. Honza je v súčasnosti odkázaný už iba na pomoc iných. Väčšina ľudí trpiacich ALS zvažuje podstúpenie eutanázie v zahraničí. Práve tejto problematike sa venovala druhá odvysielaná reportáž.

„Zisk prémie Literárneho fondu ma veľmi potešil. Vôbec som nedúfal, že by moje reportáže mohli byť ocenené na tejto celoslovenskej súťaži. Je to pre mňa veľká motivácia, no zároveň aj záväzok, aby som aj v budúcnosti prinášal rovnako zaujímavé témy,“ uzavrel Denis Sopko.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:23