Celý štvrtok 1. december 2022 bude vo vysielaní televízie Markíza patriť v poradí už 9. ročníku Deň s Nadáciou Markíza.
StoryEditor

Deň s Nadáciou Markíza sa aj tento rok 1. decembra zameria na duševné zdravie mladých

28.11.2022, 17:07
Autor:
redred

S projektom sa už tradične spája aj finančná zbierka a rovnako to tak bude aj tento rok. Za doterajších osem ročníkov sa vyzbieralo a rozdelilo už 725 000 eur.

Celý štvrtok 1. december 2022 bude vo vysielaní televízie Markíza patriť v poradí už 9. ročníku jedinečného podujatia s názvom Deň s Nadáciou Markíza. Aj tento rok je pre divákov pripravený program plný lásky, dobra a silných skutočných príbehov, s ktorým sa už tradične spája aj finančná zbierka na charitatívne projekty Nadácie Markíza.

„Už tretí rok po sebe sme sa rozhodli Deň s Nadáciou Markíza venovať mimoriadne dôležitej téme detského duševného zdravia. Udalosti posledných rokov mali výrazne negatívny vplyv na krehkú a citlivú detskú psychiku. Narastá počet detí a mladých ľudí, ktorí trpia frustráciou, úzkosťou, strachom a hnevom, stúpol počet akútnych stavov. Cieľom tohtoročného Dňa s Nadáciou Markíza je preto vyzbierať čo najviac financií na podporu riešenia problémov detského duševného zdravia, ešte viac upriamiť pozornosť na túto tému a na potrebu zlepšenia dostupnosti detskej psychologickej pomoci v rámci celého Slovenska. Chceme umožniť psychoterapeutickú liečbu deťom, ktoré sa nevedia k odborníkovi dostať, či už pre dlhé čakacie lehoty alebo z finančných dôvodov,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

image

Ako pomôcť.

Za doterajších osem ročníkov Dňa s Nadáciou Markíza sa podarilo vyzbierať a rozdeliť až 725 000 eur, ktoré pomohli deťom v nemocniciach, rodinám v núdzi, aj charitatívnym organizáciám.

Celý výťažok z tohtoročnej finančnej zbierky bude venovaný renomovanej Lige za duševné zdravie, ktorá sa už od roku 2000 usiluje, aby sa kvalitná starostlivosť o duševné zdravie stala štandardom aj na Slovensku.

Vyzbieraná suma tak pomôže zlepšiť dostupnosť psychologickej pomoci pre deti v rôznych kútoch Slovenska. Liga za duševné zdravie na tomto projekte spolupracuje so Slovenskou psychoterapeutickou spoločnosťou.

„Situácia s duševným stavom detí a mladistvých na Slovensku je kritická. Deti čakajú v ťažkých stavoch na vyšetrenie mesiace. Detských psychiatrov máme na Slovensku približne 50 a v trinástich okresoch chýbajú úplne. Je to naša zodpovednosť, pomôcť ako vieme, ako môžeme. Preto nás potešilo spojenie s Nadáciou Markíza, ktorého výsledkom je projekt Dostupnosť terapií pre deti. Liga za duševné zdravie založila Fond duševného zdravia, do ktorého po ukončení zbierky poputuje finančný dar z Nadácie Markíza, a z ktorého budeme môcť financovať psychoterapie pre deti, ktorých rodiny si to nemôžu z finančných dôvodov dovoliť. Terapie budú zabezpečovať certifikovaní psychoterapeuti zo Slovenskej spoločnosti pre psychoterapiu na celom území Slovenska,“ hovorí o projekte riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Deň s Nadáciou Markíza sa bude vinúť vysielaním TV Markíza takmer po celý deň – počnúc reláciou Teleráno so zaujímavými hosťami, cez špeciálne vydanie magazínu Reflex, až po večerné Televízne noviny.

Teleráno bude celé venované téme detského duševného zdravia a plné známych tvári, ktorým je téma duševného zdravia veľmi blízka alebo osobne zažili situácie, kedy vyhľadali odborníka. O svoje vlastné príbehy sa tak s divákmi podelia napríklad obľúbený komik Fero Joke, moderátorka Televíznych novín Zuzana Čimová či influencerka Lucia Mokráňová.

Svoju novú skladbu v Teleráne predstaví talentovaný mladý spevák Dano Kapitán, ktorý zaujal v speváckej súťaži The Voice Česko Slovensko a odvážne odhalil, že v súkromí bojuje so schizofréniou. Hostkou bude aj jedna z najúspešnejších youtuberiek Patrícia Bénesová alias Patra Bene, ktorá netají, že trpela panickými atakmi.

Reflex prinesie emotívne príbehy detí a citlivo spracované reportáže, venujúce sa v tomto kontexte problematike sexuálneho zneužívania, anorexie, či depresie.

Celým Teleránom, ako aj moderovanými živými vstupmi vo všetkých vydaniach Televíznych novín počas celého dňa, budú divákov sprevádzať tváre tohto ročníka Dňa s Nadáciou Markíza – obľúbená moderátorka a reportérka Kristína Kövešová a populárny herec zo seriálového hitu Druhá šanca Adam Bardy.

V komunikačnej kampani vystupujú a osobne prídu Deň s Nadáciou Markíza podporiť jeho ambasádori, ktorými sú tento rok známe osobnosti a obľúbené tváre TV Markíza – Zuzana Kubovčíková Šebová, Lívia Bielovič, Lenka Šóošová, Kvetka Horváthová, Roman Juraško, Dano Očenáš a Zuzana Čimová.

Diváci sa môžu tešiť aj na Maroška Baňasa, Martina Bagara, Matúša Kolárovského, Krištofa Králika, Martina Klinčúcha či Xéniu Gregušovú s priateľom Lukášom Stanislavom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:02