Slobodu a dôveryhodnosť tlače môže v budúcnosti ohroziť aj umelá inteligencia. 
StoryEditor

Reportéri bez hraníc: Svet je pod záplavou dezinformácií, ktoré stierajú rozdiely medzi pravdou a nepravdou

03.05.2023, 12:41
Autor:
TASRTASR

Slovensko si v indexe slobody tlače polepšilo.

Žurnalistika je bičovaná propagandou a stále sofistikovanejšími falošnými správami, k čomu napomáha aj umelá inteligencia a neschopnosť technologických spoločností na ňu dohliadať. V stredu zverejnenom Svetovom indexe slobody tlače na to upozorňuje Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Pre novinárov je nepriaznivé prostredie v 70 percentách zo 180 hodnotených krajín, zhodnotila RSF v indexe slobody tlače. Ako dobré ho hodnotí len v ôsmich krajinách.

 Na vrchole tohtoročného rebríčka sa opäť umiestnilo Nórsko. Druhé miesto však netradične obsadilo Írsko a nie ďalšia severská krajina. Tretie je Dánsko, ktoré si po vražde novinára Petera R. de Vriesa z roku 2021 polepšilo o 22 miest.

Slovensko stúpa

Slovensko obsadilo 17. priečku a oproti vlaňajšku si polepšilo o desať miest. Zlepšilo sa aj susedné Česko, ktoré sa z vlaňajšej 20. priečky posunulo na 14. miesto.

 Posledné tri priečky obsadili ázijské krajiny. Vietnam (178. priečka), "ktorý takmer ukončil svoj hon na reportérov", Čína (179. priečka) - "najväčší väzniteľ novinárov" a napokon Severná Kórea.

Spojené štáty si pohoršili o tri priečky a umiestnili sa na 45. mieste v dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie novinárov. Rusko sa prepadlo o deväť priečok na 164. miesto. RSF upozorňuje, že Moskva začala rekordne rýchlo šíriť svoje správy v okupovaných častiach južnej Ukrajiny a doposiaľ najtvrdšie zasahuje proti nezávislým médiám.

 Blízky východ a severná Afrika sú stále najnebezpečnejšími regiónmi pre novinárov, zatiaľ čo Európa je považovaná za najbezpečnejšiu, hoci Nemecko (21. priečka) si v dôsledku útokov na novinárov pohoršilo o päť miest.

 RSF tiež upozorňuje na množstvo foriem dezinformácií, ktoré prehlušujú dôveryhodné správy. Tento problém pritom ešte viac umocňuje umelá inteligencia.

 "Stierajú sa rozdiely medzi pravdou a nepravdou, skutočným a umelo vytvoreným, faktami a ľsťami, čo ohrozuje právo na informácie," uvádza sa v indexe.

 RSF upozorňuje napríklad na program umelej inteligencie Midjourney, ktorý dokáže vytvárať veľmi kvalitné fotografie. Na sociálne siete sa tak stále častejšie dostávajú vierohodné falošné fotografie ako napríklad nepravé fotografie zatýkania bývalého amerického prezident Donalda Trumpa.  

 

Ministerstvo kultúry: Pre Slovensko sú to pozitívne správy

“Postup Slovenska v rebríčku slobody tlače o 10 miest oproti minulému roku je pre nás veľkým povzbudením. Ďakujem kolegom a kolegyniam na ministerstve kultúry a tiež ministerstvu vnútra a ministerstvu spravodlivosti, pretože ako rezorty v tejto oblasti spolupracujeme a snaha o zlepšenie mediálneho prostredia na Slovensku je nielen prioritou našich rezortov, ale aj prioritou celej vlády. Ctíme si princípy demokracie a záleží nám na tom, aby žurnalistika na Slovensku bola objektívna a nezávislá a aby sa novinári a novinárky mohli cítiť bezpečne,” vyjadrila sa ministerka kultúry Natália Milanová. 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:26