Michal Havran
StoryEditor

Denis Bohumil Schvarcz: Búrka v šálke s cappuccinom

29.06.2017, 10:42
O ničom inom sa posledných 48 hodín nerozpráva a nepíše, ako o ďalšom konflikte osobností takzvanej bratislavskej kaviarne.

Musel som sa na to vyspať. Dva dni rozmýšľam, prečo to tí ľudia robia. O ničom inom sa posledných 48 hodín nerozpráva a nepíše, ako o ďalšom konflikte osobností takzvanej bratislavskej kaviarne. 

Kauza v skratke, keby ste náhodou nevedeli: Mika Rosová, mladá knižná recenzentka, sfúkla na blogu Denníka N knihu Michala Havrana, Analfabet. Recenziu súhlasne okomentovala na Facebooku poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. Na jej komentár reagoval autor knihy smskou, spochybňujúcou jej vzdelanie. "Vy máte ukončenú maturitu, že?", zverejnila poslankyňa na svojej stene a pod statusom sa rozpútalo plamenné peklo.

Situáciu si všimol a ok

omentoval Samo Marec, disclaimer, môj kamarát. Šarmantným štýlom demaskoval hostiteľa televíznej talkšou a medzi riadkami aj dve tretiny slovenských mienkotvorcov na nezrelé, hoci inteligentné, deti. Michal Havran odpovedal Ad Hominem statusom. Výcuc znie asi tak, že mu všetci Marcovia a Lucie môžu vietečo. Takmer všetko nájdete na Facebookových stenách dotknutých, majú ich väčšinou verejné. 

Do prestrelky sa odvtedy zapojila armáda obrancov poslankyne SaS, militantným spôsobom im vlastným. Pridali sa legendy Magda Vášaryová, Monika Beňová a mnohé iné. Každý musel zaujať stranu, každý musel dokázať, ako veľmi je nad vecou a najmä ako práve on nie je taký. Buď - alebo, vyber si svoju stranu barikády. 

Mnoho inteligentných, šikovných, kreatívnych ľudí oferovalo hodiny často pracovného času ďalšej názorovej výmene na sociálnej sieti. Negatívne následky na HDP sa zatiaľ nemerajú, ale by sa mohli. 

Priznám sa, ťažko mi je pozerať sa na tých, čo opovrhujú správaním Kotlebovcov na Facebooku, ako sa správajú vlastne rovnako. Ťažko sledovať politikov a ich obhajcov ako robia to isté, ako ich úhlavní oponenti, len inými slovami. Smutné je evidovať, ako nie je ani slávna, mýtická bratislavská kaviareň ničím iným, len na sociálnu sieť presťahovanou krčmou. 

Aj táto mohutná búrka v pohári s cappuccinom bola zbytočná, ako všetky pred ňou. Nebolo by lepšie aspoň občas si zahryznúť do jazyka a do prstov? 

01 - Modified: 2020-02-10 10:32:59 - Feat.: - Title: Novinárov znepokojilo obvinenie Havrana. Vo vyhlásení podporujú jeho právo povedať svoj názor 02 - Modified: 2017-06-13 13:41:01 - Feat.: - Title: Poslanec SNS sa obul do Miku. Vytýka mu priestor pre Havrana, odvoláva sa na konšpiračný web
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 05:59