StoryEditor

Tipy na benefity, ktorými zaručene potešíte svojich zamestnancov

24.02.2023, 00:00

So správnymi benefitmi budete na dobrej ceste k úspešnému a produktívnemu tímu. Spokojní zamestnanci robia spokojný podnik!

Šťastní a spokojní zamestnanci sú základom úspešného podnikania. Preto je veľmi dôležité zaručiť im niekoľko benefitov, vďaka ktorým sa budú cítiť ocenení. Flexibilná pracovná doba, dobré finančné ohodnotenie, priateľské prostredie, príspevky do tretieho piliera a mnoho ďalších - existuje veľa výhod a krokov, ktoré môžete podniknúť, aby sa cítili hodnotní a spokojní. Vďaka týmto výhodám budú nielen produktívnejší, ale pomôžu prilákať potenciálnych nových zamestnancov. Nezabudnite si preto prezrieť tipy na výhody, ktoré im môžete ponúknuť.

Investujte do vytvorenia pracovného prostredia, ktoré nielen podporuje rast, ale aj indikátorom toho, ako veľmi si ceníte svoj tím.

Flexibilná pracovná doba a možnosť pracovať z pohodlia domova

Flexibilná pracovná doba, ktorá je prispôsobená individuálnym potrebám každého zamestnanca, môže byť skvelým spôsobom, ako zvýšiť ich pracovnú spokojnosť. Môže to znamenať čokoľvek, od dĺžky pracovného času, úpravy času začiatku a konca práce alebo umožnenia pracovať v niektoré dni na diaľku. Samozrejme, nie všetky pracovné pozície majú túto možnosť, ale v prípade, že vaši zamestnanci nemusia byť striktne v robote napríklad od 7:00 do 15:30, doprajte im uvoľnenejšie prostredie.

Pracovanie z pohodlia domova je v tejto dobe veľmi veľkým benefitom. Ľudia nemusia cestovať, ušetria na nákladoch za pohonné hmoty a podobne. Aj v pohodlí domova im môžete poskytnúť skvelé online eventy, na základe ktorých im môžete zabezpečiť rôzne konferencie, školenia a dokonca aj firemné večierky!

Podporte vašich zamestnancov v ich rozvoji a vzdelávaní

Investovanie do rastu a rozvoja je neoddeliteľnou súčasťou každej úspešnej organizácie. Poskytnite im možnosť zúčastniť sa na rôznych školeniach, certifikáciách a iných príležitostiach na vzdelávanie. Veľmi obľúbenými sú v poslednej dobe aj rôzne online kurzy s certifikátom, ktoré pomôžu v ďalšom rozvoji digitálnych zručností zamestnancov. Určite ocenia aj kurzy, ktoré sú zamerané na učenie sa cudzieho jazyka. Môžu sa učiť nový jazyk alebo sa zlepšiť v cudzom jazyku, ktorý už ovládajú, a to určite využijú aj v práci. V prípade, že máte IT firmu, doprajte zamestnancom kurzy zameraných napríklad na programovanie, SQL kurz, kurzy Java alebo Python a mnoho ďalších. Kurzov je aktuálne nespočetné množstvo, takže si stačí vybrať tie správne balíčky, vhodné pre pracovné pozície vo vašej firme.

image
Freepik

Drobnosti, ktorými potešíte ich tvrdú prácu

Uznanie tvrdej práce vašich zamestnancov je dôležité pre ich morálku a pocit vlastnej hodnoty. Je to jednoducho príjemná vec! Dokonca aj niečo tak jednoduché, ako je posielanie ďakovných kariet alebo pozvanie tímu na obed, môže byť skvelým spôsobom, ako vyjadriť uznanie za všetku ich tvrdú prácu. Nezabudnite na to, že aj slovná pochvala za dobre vykonanú prácu bude mať veľký vplyv na ich výkonnosť.

Vytvorte im príležitosť na socializáciu a zábavu

Vzťahy a kontakty na pracovisku zohrávajú dôležitú úlohu pri angažovanosti a spokojnosti. Doprajte im pravidelne nejaký teambuilding, na ktorom budete tráviť spolu viac času, užijete si zábavu a užijete si tak neformálnejšie prostredie.

Vytvorte priestory, kde si môžu počas prestávok spoločne oddýchnuť, môže to podporiť lepšie vzťahy s kolegami a spokojnosť s prácou. Napríklad im doprajte biliardový stôl, oddychovú zónu, playstation a mnoho ďalších, kde si počas práce oddýchnu a naberú nové sily.

image
Freepik

Benefitové karty či poukazy

Sú výborným benefitom pre všetkých. Nechajte svojich zamestnancov zrelaxovať alebo vykonávať iné aktivity aj mimo pracovnej doby. Benefitové poukazy, ktoré môžu využiť na kino alebo divadlo zabezpečia, že si aj po pracovnej dobe dobre oddýchnu a načerpajú sily do ďalšieho pracovného dňa. Karty či poukazy môžu napríklad využiť aj v posilňovniach alebo pri iných športových aktivitách. Potom si môžu dopriať relax na nejakej masáži alebo vo wellness centre. Všetky tieto aktivity, kde sa vaši zamestnanci zrelaxujú alebo si užijú momenty pokoja, budú mať výborný dopad na ich efektivitu v práci.

Zabezpečte im pokrmy či tekutiny na pracovisku

Každé ráno by sa malo začať dobrou kávou, čajom alebo čímkoľvek, čo pomôže človeku naštartovať sa do nového dňa. Určite uvítajú kávovar, tekutiny zadarmo alebo rôzne maškrty, ktoré si môžu počas dňa dať. Veľmi dobrým nápadom môžu byť aj “zdravé dni”, kedy budete svojim zamestnancom zabezpečovať na pracovisku ovocie a zeleninu. Určite im zadovážte, aby mali v práci aj dostatok vitamínov napríklad v podobe výživových doplnkov. Hlavne počas zimných mesiacov, vďaka čomu si posilnia svoju imunitu. Ak im však chcete dopriať výživový doplnok, ktorý nebude prospešný len pre ich zdravie ale aj koncentráciu, zaobstarajte im kvalitné CBD oleje, ktoré sa stali v poslednej dobe veľmi populárnymi. Možností máte neskutočne veľa.

Dávajte si pravidelné meetingy

Ukážte, že na nich máte čas, a že vám na nich záleží. Dajte si pravidelné meetingy, napríklad na mesačnej báze. S každým jedným zamestnancom si sadnite zvlášť a rozprávajte sa o ich pocitoch, práci, návrhoch, nápadoch a mnoho ďalšieho. Pýtajte sa na ich spätnú väzbu a poprípade im dajte spätnú väzbu na ich prácu aj vy. Takto sa budete môcť zlepšovať vy ako zamestnávateľ a oni ako zamestnanci.

V súčasnej dobe sú benefity pre zamestnancov nevyhnutnou súčasťou zamestnania. Tieto výhody nie sú len o odmeňovaní za ich odvedenú prácu, ale sú aj nástrojom na zlepšenie produktivity a znižovanie ich fluktuácie. Ak budú spokojní so svojou prácou a budú mať prístup k výhodám, budú viac motivovaní, produktívnejší a s malou pravdepodobnosťou opustia svoju prácu.

Zamestnávatelia, ktorí ponúkajú dobré benefity, majú konkurenčnú výhodu pri náborových procesoch a udržiavajú si kvalitných zamestnancov, ktorí sú kľúčoví pre úspech ich podniku.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. apríl 2024 08:24