Deň s Nadáciou Markíza 2021
StoryEditor

Deň s Nadáciou Markíza má za sebou už 8. ročník, vyzbieralo sa 90-tisíc eur na podporu detského duševného zdravia

03.12.2021, 11:05
Autor:
TSTS
Na divákov čakalo množstvo prekvapení, atraktívnych vstupov, emotívnych príbehov a špeciálnych hostí.

Štvrtok, 2. december 2021, patril vo vysielaní televízie Markíza v poradí už 8. ročníku podujatia s názvom Deň s Nadáciou Markíza. Aj tento rok ho sprevádzal  program plný lásky, dobra a silných skutočných príbehov, s ktorým sa už tradične spája aj finančná zbierka na charitatívne projekty Nadácie Markíza.

Téma detského duševného zdravia

„Už druhý rok po sebe sme sa rozhodli Deň s Nadáciou Markíza venovať mimoriadne dôležitej téme detského duševného zdravia. Krehká a citlivá detská psychika obzvlášť v tejto neľahkej pandemickej dobe značne utrpela a je potrebné o tom nahlas hovoriť. Narastá počet detí a mladých ľudí, ktorí trpia frustráciou, úzkosťou, strachom a hnevom, stúpol počet akútnych stavov. Ide o čoraz vypuklejší problém a aj preto sme si sa za cieľ tohtoročného Dňa s Nadáciou Markíza stanovili vyzbierať čo najviac financií na podporu detského duševného zdravia a ešte viac upriamiť pozornosť na túto tému,“ povedala Marianna Trnavská, predsedníčka správnej rady Nadácie Markíza.

Výťažok poputuje na pomoc zlepšiť podmienky na liečbu nielen detským pacientom, ale aj na prácu odborníkov, ktorí sa o nich starajú na Klinike detskej psychiatrie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave (NÚDCH). Konkrétnym cieľom je vybudovanie Denného stacionára pre deti s psychickými poruchami.

„Zároveň chceme verejnosti pripomenúť význam práce zdravotníckych a odborných pracovníkov, dôležitosť modernizácie priestorov, vybavenia aj odborných prístupov. Nikto z nás nevie, kedy bude odbornú detskú psychiatrickú starostlivosť či poradenstvo potrebovať,“ dodala Marianna Trnavská.

Špeciálne vydania relácií

Deň s Nadáciou Markíza sa vinul vysielaním TV Markíza takmer po celý deň – počnúc reláciou Teleráno so zaujímavými hosťami, cez špeciálne vydanie magazínu Reflex, až po večerné Televízne noviny. V Teleráne o svojich pocitoch z aktuálnej pandemickej situácie porozprávali detskí účinkujúci zo šou Tvoja MINI tvár znie povedome, či mladí herci zo seriálového hitu Pán profesor. O svoj silný príbeh sa podelila napríklad mladá spisovateľka Katarína Brezovanová, ktorá od 14-tich rokov trpela mentálnou anorexiou. Užitočné informácie divákom sprostredkovali tiež odborníci – detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková alebo riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Reflex priniesol mimoriadne emotívne príbehy, napríklad odvážnej matky s dcérou, ktoré otvorene porozprávali, ako depresia a úzkosť zmenili ich životy. S kamerou sme tiež navštívili niekoľko škôl a nechali deti a študentov, aby divákom porozprávali, ako súčasné obdobie pandémie vnímajú a cítia oni sami.

Celým Teleránom, ako aj moderovanými živými vstupmi z improvizovaných vianočných trhov v areáli TV Markíza divákov sprevádzali tváre tohto ročníka Dňa s Nadáciou Markíza – obľúbená moderátorka Kvetka Horváthová a populárny herec zo seriálového hitu Oteckovia Marek Fašiang. Osobne prišli Deň s Nadáciou Markíza podporiť aj známe osobnosti ako Dominika Mirgová, Laci Strike, Lucia Hablovičová, Lucia Mokráňová, či Martin Bagar. Súčasťou komunikačnej kampane, ktorá sprevádzala aktuálny 8. ročník, boli renomovaní odborníci a umelci ako infektológ Peter Sabaka, víťaz ocenenia Učiteľ na diaľku Dávid Králik, raper Separ, či herečka Monika Hilmerová.

Dary vo výške 90-tisíc eur

Vďaka zbierke sa podarilo v období od 3. novembra do 2. decembra 2021 získať 90-tisíc eur. Do tejto sumy sú už zarátané aj dary od partnerov Dňa s Nadáciou Markíza, príspevok vo výške 50 000 eur venovala spoločnosť UniCredit Bank, už tradičný a dlhoročný partnera Dňa s Nadáciou Markíza, a ďalších 20 000 eur pridal úplne nový partner, poisťovňa UNIQA.

Prednostka Kliniky detskej psychiatrie LF UK a NÚDCH Jana Trebatická si symbolický šek s touto sumou prevzala v živom vysielaní dnešného Telerána z rúk generálneho riaditeľa TV Markíza Matthiasa Setteleho a finančnej riaditeľky Marianny Trnavskej, ktorá je zároveň predsedníčkou správnej rady Nadácie Markíza.

Téma detského duševného zdravia nie je ľahostajná ani zamestnancom TV Markíza, ktorí sa rozhodli deťom hospitalizovaným na Klinike detskej psychiatrie LF UK a NÚDCH spríjemniť príchod Mikuláša a v rámci dobrovoľnej zbierky im venovali množstvo krásnych darčekov. Na túto zamestnaneckú výzvu pozitívne a naozaj štedro zareagoval aj generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, ktorý sa rozhodol osobne zakúpiť chýbajúce hudobné nástroje na muzikoterapiu s deťmi - dve gitary a dvoje elektronické klávesy. Všetky tieto vecné dary boli taktiež odovzdané počas dnešného Telerána.

O Nadácii Markíza

Poslaním Nadácie Markíza je meniť svet na lepšie miesto pre deti. Pracuje na realizácii unikátnych projektov, ktoré majú za cieľ zmeniť kvalitu života detí, potešiť ich, pomôcť im splniť ich vytúžené sny a ciele. Priniesť radosť a umožniť im zažiť pocit podpory a nádeje.

Nadácia Markíza vznikla v roku 2007 a v súčasnej podobe pôsobí od decembra 2013. V spolupráci s neziskovými organizáciami sa nám podarilo urobiť množstvo projektov.

Spoločnosť MARKÍZA SLOVAKIA, spol. s r.o., zakladateľ Nadácie Markíza, podporuje myšlienky firemnej filantropie a prostredníctvom svojej nadácie sa tak zaraďuje medzi spoločensky zodpovedné firmy, ktorým záleží na skutočných hodnotách.

01 - Modified: 2021-11-05 05:52:41 - Feat.: - Title: „Odvaha je cesta a strach je len parazit,“ je hlavný message piesne Jany Kirschner a Separa 02 - Modified: 2020-10-07 10:47:49 - Feat.: - Title: Nadácia Markíza štartuje veľký projekt boja proti šikane. Kampaň zastrešila agentúra MADE BY VACULIK 03 - Modified: 2018-03-13 14:34:58 - Feat.: - Title: Príbeh súťažiaceho zo SuperStar dojal divákov. Nadácia Markíza otvorila verejnú finančnú zbierku 04 - Modified: 2017-10-05 16:35:49 - Feat.: - Title: Najnovší spot z dielne MADE BY VACULIK 05 - Modified: 2017-10-02 18:36:59 - Feat.: - Title: Spolupráca medzi dvomi silnými charitatívnymi organizáciami
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:54