Slovak Telekom
StoryEditor

Telekom uvádza nový kanál Folklorika. Takýto bude mať program

29.05.2018, 14:29
Autor:
TSTS
Televízia štartuje 1. júna 2018.

POD JEDNOU STRECHOU: Piesne, kroje, tance, história…. Navzájom sa odlišujú a predsa spolu vytvárajú unikátne dedičstvo. Tieto tradície sú stále živé a najlepšie ich spoznáte vďaka veľkolepým festivalom: Východná, Ozveny staroslovienčiny pod Kráľovou Hoľou, Hontianska paráda, Jánošíkove dni, Medzinárodný folklórny festival Myjava, Zamagurské folklórne slávnosti, Zemplínske slávnosti… Spolu s Folklorikou môžete navštíviť každý!

NOSITELIA TRADÍCII A SLOVNÍK NÁREČIA: Pýtajme sa, pokiaľ je stále ešte koho… profily nositeľov tradícii, staručkých pamätníkov, ktorí nádherne spievajú, hrajú, tancujú… .pôvodne, tradične, tak ako kedysi…

VOJVODINA: Vitajte v dedinách a mestách, kde sa srbské spája so slovenským. Sú miesta, kde si Slováci aj napriek diaľke zachovávajú svoj jazyk, kultúru aj národné povedomie. Autonómny kraj Vojvodina, dnes súčasť Srbska, je jedným z miest, kam sa v minulosti uchýlili tisíce Slovákov a žijú tam dodnes. V relácii prinesie informácie a zaujímavosti o Vojvodine a priestor dostanú aj interpreti ľudovej piesne, muziky a tanca práve zo Srbska.

DO SKOKU S DEŤMI: Aj dnešné deti žijú folklórom. V programe venovanom práve im zaznejú detské hry, pásma, piesne, tance, riekanky a iné zábavky.

KROJE NA SLOVENSKU: Od hlavy po päty v tradícii. Jednou z najvýraznejších súčastí ľudovej kultúry je kroj. Je to tradičný odev, ktorý nosilo prevažne vidiecke obyvateľstvo a ktorým prezentovalo svoju príslušnosť k národu, kraju alebo regiónu. Kroj nesie príbehy našich predkov, našu históriu, našu tradíciu. Oživme minulosť... nechajme šaty rozprávať...

MALÁ VEĽKÁ KRAJINA: Hudobné pásma jednej oblasti, regiónu, jej špecifiká, výnimočnosti, odlišnosti. Každá dedina má to svoje vlastné, jedinečné. Či v hudbe, speve, tanci, nárečí, zvykoch. Poďte s nami na výlet.

PRI MUZIKE: Piesne, tance a muzika tradičného folklóru ale aj folklór spracovaný novodobo.

NA POLI SO STARÝM OTCOM: Príslovia, ľudové múdrosti a pranostiky tvorili ľudia už po stáročia. Vznikali na základe dlhodobého pozorovania prírodných javov a mali zvyčajne poučujúci charakter. Pomáhali ľuďom predpovedať počasie a dianie na nasledujúce dni, mesiace či celý rok. Ako vyzeral rok v záhradách, na poliach a roliach našich predkov ? Poďme sa priučiť a možno zistíme, že nielen všetko nové je dobré….

SVETOVÉ SLOVENSKO: Viete, čo nenájdete nikde inde iba na Slovensku? Táto malá krajina je výnimočná! Poďte s nami za jej unikátmi! Máme najvyšší drevený gotický oltár na svete, kremnickú mincovňu, ktorá je najstarším podnikom na svete a funguje nepretržite. Slovenský kras je najrozsiahlejšie krasové územie v strednej Európe, nachádza sa tu 1110 jaskýň a priepastí a ďalšie krasové výtvory. Múzeum moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach je dnes jediné svojho druhu v Európe. Vedeli ste, že na Slovensku sa nachádza geografický stred Európy? A viete, že vynálezca padáka pochádza zo Slovenska? Okrem toho, máme v Zozname svetového dedičstva UNESCO zaradené tri lokality - Spišský hrad s okolím, Banská Štiavnica a Vlkolínec, v roku 2000 sa pridalo historické šarišské mesto Bardejov, v roku 2008 drevené kostoly Karpatského oblúka a v roku 2009 spišské mesto Levoča a v Zozname nehmotného dedičstva sa hrdo pýši fujara, terchovská muzika a gajdošská kultúra.

TRADIČNÁ KUCHYŇA: Vráťme sa do kuchýň starých materí a naučte sa spolu s nami variť tak, ako sa varievalo a vypekalo kedysi. Tradične, chutne a poctivo.

ŠKOLA TANCA: Vraj aj drevo sa naučí tancovať, ak má dobrého učiteľa. Naučíme aj tie najväčšie drievka kroky a tance z rôznych regiónov a kútov Slovenska. Pekne pomaličky.

DOBRÉ RÁNO S FOLKLORIKOU: Ľudové piesne k víkendovej pohode…aké máš ráno, taký máš deň.

SLOVÁCI V SRBSKU: Portréty Slovákov žijúcich v Srbsku, ich vášne, žiale, radosti, smútky… ich život na Dolnej zemi. Kam patria a ako sa cítia?

DREVENÉ CHRÁMY: Ľudoví stavitelia v nich vyjadrili harmóniu duše človeka s prírodou a snahu odpútať sa od všedného života. Sú skvostom ľudovej kultúry. Na Slovensku máme hneď niekoľko takýchto skvostov. Výnimočnú celosvetovú hodnotu majú drevené kostoly Karpatského oblúka, ktoré boli v roku 2008 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO: rímsko-katolícke kostoly v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické artikulárne kostoly v Kežmarku, Leštinách a Hronseku, kostoly východného obradu v Bodružali, Ladomírovej a Ruskej Bystrej.

FOLKLÓRNE PREDSTAVENIA: Jedinečné predstavenia folklórnych súborov a skupín. Príbehy ukryté v piesni, tanci a hudbe.

FOLKLORIKA V NOCI: Výber ľudových piesní, tancov a hudby, ktoré potešia aj nočné sovy.

01 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček 02 - Modified: 2023-08-03 10:13:31 - Feat.: - Title: THIS IS LOCCO a HEINEKEN úplne ovládli kategóriu Vizuál 03 - Modified: 2022-08-24 09:00:05 - Feat.: - Title: Telekom: Máme optický internet, ktorý je WOW! 04 - Modified: 2022-08-09 19:59:27 - Feat.: - Title: Telekom uvádza na trh úplne novú MIXI ponuku pre predplatené karty 05 - Modified: 2022-06-03 19:34:29 - Feat.: - Title: Motívom letnej kampane Telekomu je fenomén zvaný Mamil
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:14