StoryEditor

Ohrozená turistická sezóna? V dovolenkovom raji Slovákov sa vyrojili medúzy

iDnes.cz13.05.2022., 14:20h

Pobrežie Chorvátska má problém s medúzami. Neobvyklé nie je to, že sa tam vyskytujú, znepokojujúce je skôr to, v akom množstve teraz pokrývajú hladinu istrijského pobrežia a Terstského zálivu. Od jesene minulého roka robia ťažkú ​​hlavu rybárom. S blížiacou sa letnou sezónou prirbúdajú vrásky ľudom pracujúcim v cestovnom ruchu.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovinský Piran, chorvátska Savudrija, Umag, Poreč a Vrsar a celé talianske Furlansko-Julské Benátsko. Tu všade sa momentálne neoplatí plánovať dovolenku. Pláže na týchto miestach sú totiž zanesené priesvitným slizkým rôsolom a tunajšiu hladinu pokrývajú takmer v súvislej vrstve medúzy. Píše portál iDnes.cz.

Dominuje jeden druh 

Vo vodách severného Jadranu bývajú tradične prítomné dve desiatky druhov medúz, ale málokedy sa dajú vidieť v takom množstve. Navyše tejto abnormálnej mäse dnes vládne jediný druh.

„Súčasnému masívnemu kvitnutiu medúz pri chorvátskom pobreží dominuje koreňoústka pľúcnatá (Rhizostoma pulmo),“ vysvetľuje Barbara Sladonja, z Centra pre invázne druhy v Poreči. „Táto medúza sa prirodzene vyskytuje v našich vodách, jej počet sa zvyšuje a dáva o sebe vedieť práve týmto typickým kvitnutím.“ Momentálne teda skôr netypickým. Takzvané kvitnutie medúz, obdobie rozmnožovania, totiž obvykle neprebieha dlhšie ako týždne.

image

Chorvátsko si predvolalo veľvyslanca pre Orbánove vyjadrenie o "maďarskom mori"

Jendou z príčin môže byť teplá zima

Tentoraz sa ale pŕhlivce vrstvia pod hladinou už od jesene minulého roka, a nezdá sa, že by ubúdali. Jednou z mnohých príčin, ktorá môže byť za rekordným kvitnutím, je minuloročná veľmi mierna zima. „Tá obvykle počty týchto medúz zredukuje,“ vysvetľuje odborník na pŕhlivce, morský biológ Ruder Bošković, z Inštitútu v Rovinji. „Teplota vody tento rok ale nepoklesla pod kritickú hranicu, a tak je medúz príliš veľa. Do leta to bude v poriadku. Možno,“ dodal niesto.

Medúzy trápia už od jesene hlavne rybárov, pretože im obaľujú a trhajú svojou hmotnosťou siete. Teraz však pribúdajú vrásky na čele aj hotelierom, majiteľom rezortov a prevádzkovateľom reštaurácií. Obávajú sa, že by sa mohol opakovať scenár z 80. rokov minulého storočia. Vtedy tiež vo veľkom „kvitli“ medúzy, hoci iný druh. Strach z bolestivého ppopŕhlenia, ktoré v tomto prípade môže mať aj vážnejší priebeh, vtedy prakticky uzavrel všetky pobrežné letoviská v Chorvátsku, Slovinsku a Taliansku. Pre podnikanie to bola katastrofa.

Neistá budúcnosť sezóny

O tom, či sa taký scenár môže opakovať, sa teraz medzi odborníkmi i laikmi zasvätene diskutuje. Sladonja spomína, že už v posledných rokoch sa doba kvitnutia medúz predlžovala, ale aby zotrvávali na hladine cez celú jar, to sa tu zatiaľ ešte nestalo. „Nedá sa teda s istotou povedať, kedy odtiaľ zmiznú. Ich koncentrácia vo vode je stále veľmi vysoká. Môžeme len dúfať, že to nebude trvať až do leta,“ hovorí.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:28