„Putin je Ork“Profimedia/Profimedia - Standardni Obsah
StoryEditor

Slová, ktoré priniesla vojna: Prečo Rusi hovoria Ukrajine Chocholandia a čo je to Kecap?

Ľubomíra Somodiová23.05.2022., 16:00h

Horda orkov, na ktorej čele stojí Putler so svojim rašizmom či Banderovci v Chocholandii. Ak k tejto vete potrebuješ slovník, si na správnom mieste.

Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine priniesla nové hanlivé označenia pre ruských vojakov, Rusi zase oprašujú staré výrazy. 

Horda

Ukrajinskí predstavitelia na Twitteri často prirovnávajú správanie sa ruskej armády k mongolskej horde. Tá vládla dnešnému Rusku, Ukrajine, Kazachstanu, Moldavsku a Kaukazu až do roku 1502 a zapísala sa do dejín s predovšetkým mimoriadnou agresivitou, bojovnosťou a krutosťou. Vzbúrenecké mestá, ktoré sa nevzdávali, horda vypaľovala.

„Je to len horda so zbraňami.“ Rusko porazíme do konca roka, predpovedá šéf ukrajinskej rozviedky Yuri Budanov.

Putler

Pre Vladimira Putina sa na Ukrajine ujalo označenie Putler. Výraz vznikol zlúčením mien mena ruského prezidenta a nemeckého nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Slogan sa stál známym v roku 2009, kedy transparent s nápisom Putler kaput!“ niesol jeden z účastníkov zhromaždenia organizovaného komunistickou stranou v ruskom Vladivostoku

Francúzska historička Marlene Laruelová zasa tvrdí, že novotvar pochádza z ukrajinskej tlače. 

Používanie výrazu „Putler“ bolo v Rusku v apríli 2009 oficiálne zakázané, pretože je podľa úradov urážlivé a nesie „jasné emocionálne hodnotenie osobnosti alebo činnosti Vladimira Putina“.

Obľúbenosť tohto pejoratíva vzrástla v roku 2014. Do súťaže „Slovo roka 2014" bol nominovaný po anexii Krymu Ruskom, ktorú niektorí politici, publicisti a novinári porovnávali s rakúskym anšlusom v roku 1938.

 

Putin chujlo!

Je ukrajinský vulgárny popevok a urážlivé označenie Vladimira Putina, ktoré sa stalo ukrajinským antiputinovským symbolom. Popevok vznikol, podľa lotyšského serveru La.lv, ako spontánna reakcia Ukrajincov na ruskú anexiu Krymu.

{embed_photo}32674{/embed_photo}

Kacap

Kacap je hanlivé označenie Rusov používané v Poľsku a na Ukrajine. Jeho etymológia je nejednoznačná. Môže pochádzať zo spojenia ako cap, vychádzajúceho z tradície nosenia plnofúzu v stredovekej Rusi, ktorý pripomínal koziu bradku.

Podľa inej verzie vychádza z tureckého a arabského slova Kasap čo znamená mäsiar. Rusom sa tak začalo údajne hovoriť medzi turkickými Tatármi po dobytí Kazanského chanátu a vyhladení Kazaňmi v jednej z rusko-kazanských vojen.

Moskal

Hanlivé označenie Rusov v zmysle primitív či barbar. Za moskalmi Ukrajinci predtým označovali nielen etnických Rusov, ale aj príslušníkov iných národov, ktorí bojovali v záujme ruského impéria. 

O nesprávnosti a hanlivosti výrazu Moskali sa na území Česka viedla debata už v 19. storočí. Za prvej svetovej vojny i po nej bolo označeni používané v tlači a textoch o ruskom a poľskom prostredí.

Chochol

Dehonestujúce označenie pre Ukrajincov, ktoré používajú Rusi. Pôvodne išlo o výraz pre dávny zvyk záporožských kozákov holiť si hlavy tak, aby na zátylku zostával posledný zväzok vlasov. Účes vtedy nosila väčšina dospelých mužov. Od slova chochol sa tiež odvodzuje posmešné označenie Ukrajiny, teda Chochlandia. Označenie použil napríklad aj Karel Čapek v dobovej protipoľskej básni, reagujúce na Československo-poľský spor o Tešínsk 

Orkovia

Podľa portálu Vgorode bolo slovo ork ako označenie pre ruského nepriateľa populárne už skôr medzi ukrajinskými vojakmi, ktorí posledných osem rokov bojovali s ruskými jednotkami a proruskými separatistami v Donbase.

​Po začiatku vojny ho veľmi rýchlo prevzali médiá, politici aj používatelia sociálnych sietí.

Do značnej miery k tomu prispelo video, ktoré sa objavilo deň po začiatku invázie na facebookovom profile Pozemných vojsk Ukrajiny.

Nahrávku, na ktorej je vidieť zničenú vojenskú techniku ​​a niekoľko mŕtvych ruských vojakov, sprevádza komentár: Orkovia z Mordoru majú strašné straty! Sláva ozbrojeným silám Ukrajiny!“

{embed_photo}32689{/embed_photo}

Rašizmus

Zloženina slov „Rusko“ a „fašizmus“ sa podľa politológov i politikov najlepšie hodí pre opis súčasného politického režimu v Rusku a jeho priaznivcov. Vláda v Kyjeve dokonca novinárov nabáda, aby tento pojem vo svojich textoch používali.

„To, čo robí Rusko, nie je iba nacizmus, je to rašizmus. Tento pojem sa zapíše do učebníc histórie," vyhlásil 23. apríla ukrajinský prezident. 

Z hľadiska Ukrajincov však termín rašizmus plní dve dôležité úlohy: jednak Putinov režim radí na roveň s Hitlerovým Nemeckom, z ktorého porážky Moskva dodnes čerpá svoju legitimitu a umožňuje na Rusov aplikovať princíp kolektívnej viny.

{embed_photo}32691{/embed_photo}

RoSSija

Medzi Ukrajincami sa v písanom prejave rozšírila obľuba písania "ss" uprostred názvu štátu veľkým písmenom. Písmená odkazujú k nemeckým nacistickým oddielom SS (Schutzstaffel, po slovensky Ochranný oddiel).

Tieto elitné bojové jednotky netreba nejak špeciálne predstavovať. Mali formálne na starosti bezpečnosť Tretej ríše, hlavne ale napĺňali Hitlerovu antisemitskú politiku a podieľali sa na masovom vyvražďovaní Židov, Slovanov, Rómov a ďalších „neárijských“ národností.

Banderovci 

Bandera stál na čele Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), ktorej bol aj hlavným ideológom. Počas druhej svetovej vojny, snažiac sa vytvoriť nezávislú Ukrajinu, úzko spolupracoval s nacistickým Nemeckom.

Jednotky Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA), ktorá bola ozbrojenou zložkou OUN, vyvraždili v západnej Volyni desiatky tisíc Poliakov, Čechov a židov. Banderovci bojovali taktiež proti sovietskej Červenej armáde.

Aj po vojne viedol Bandera odpor voči sovietskej vláde na Ukrajine. Moskva ho v neprítomnosti odsúdila na smrť a v októbri 1959 ho v Mníchove zavraždil agent sovietskeho Výboru štátnej bezpečnosti.

{article}65593{/article}

Po vyhlásení samostatnej Ukrajiny v decembri 1991 v mnohých ukrajinských mestách sochy boľševického vodcu Lenina vystriedali pomníky ukrajinských nacionalistov vrátane Stepana Banderyna s banderovským heslom „Sláva Ukrajine, hrdinom sláva“. 

Kremeľská propaganda v posledných rokoch tvrdí, že  jeho údajné názory majú na Ukrajine silné postavenie, čo vraj odôvodňuje vpád ruských vojsk. „Títo banditi a neonacisti ľudí bohužiaľ nešetria. Dokonca strieľajú svojich vlastných vojakov, ktorí nechcú klásť ozbrojený odpor. Aj také fakty máme. Títo nacionalisti, Banderovi ľudia, strieľajú svojich vojakov,“ vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin týždeň po začatí invázie.

„Dodnes okolo nich panujú mýty napríklad v súvislosti s udalosťami na ukrajinskom Majdane v roku 2013. Hlavne v ruských médiách sa vtedy objavoval naratív: fašisti a banderovci z Kyjeva. To je ale rovnaké, ako keby sme súčasný český národ označovali ako nejaký protinacistický odboj. Nesedí to ani v čase, ani v mieste. Zrejme z nich stále niekto chce vytrieskať politické body.“ povedal pre Rozhlas.cz historik Tomáš Repa 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 19:23