Ilustračná snímkaPexels/johnny Garcia/
StoryEditor

Ráno alebo večer. Najvhodnejší čas na cvičenie sa u mužov a žien líši

iDnes.cz05.06.2022., 18:00h

V prípade mužov je situácia o čosi jednoduchšia a prehľadnejšia. U žien záleží na tom, čo si od fyzickej aktivity sľubujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak chceš vďaka cvičeniu schudnúť alebo mať pevné svaly, záleží na tom, kedy trénuješ. A taktiež na tom, či si muž alebo žena. Píše portál iDnes.cz

Vedúci autor štúdie Paul Arciero však s dôrazným odporúčaním uvádza, že cvičiť je prospešné kedykoľvek. „Najlepší čas na cvičenie je ten, ktorý je najlepší pre teba, a ktorý sa ti zmestí do programu,“ hovorí Arciero pre agentúru BBC.

Dodáva však, že rozdiely predsa len existujú. A môžu za ne pravdepodobne odlišnosti, ktoré vykazuje mužské a ženské pohlavie, pokiaľ ide o hormóny, biologické hodiny či cykly bdenia a spánku.

image

Redaktorka RTVS spôsobila vo Fínsku škandál, urazila trénerku Nemecka. Na situáciu reaguje

Záleží na cieli aj pohlaví

Jeho tím to zistil pri pokuse so skupinou zdravých mužov a žien od 25 do 55 rokov. Sledoval ich dvanásť týždňov, počas ktorých dodržiavali špeciálny jedálniček, a tiež cvičebný program pozostávajúci zo strečingu, šprintov, silového a vytrvalostného tréningu. Cvičeniu sa pritom venovali buď hodinu pred pol deviatou ráno, alebo v čase medzi šiestou až ôsmou večer. Vedci monitorovali ich rozličné zdravotné ukazovatele, merali im krvný tlak, telesný tuk, flexibilitu, silu a aeróbnu kondíciu.

Výsledky zhŕňa štúdia publikovaná v magazíne Frontiers of Physiology. Tým najmenej prekvapivým, avšak stále pozitívnym a nádejným zistením je, že dvanásť týždňov programu prospelo všetkým účastníkom aj účastníčkam, poznamenáva portál Runner's World. Prínosy sa však predsa len líšia – práve podľa času, kedy cvičili.

V prípade mužov je situácia o čosi jednoduchšia a prehľadnejšia. Nezáležalo na tom, či muži cvičili ráno alebo večer. Lepšie výsledky týkajúce sa srdcového a metabolického zdravia, zníženia rizika obezity, cukrovky druhého typu, srdcových chorôb a mŕtvice však priniesli večerné tréningy. A okrem toho priniesli aj zlepšenie emocionálnej spokojnosti.

U žien potom skutočne záležalo na tom, čo si od fyzickej aktivity sľubovali. Pokiaľ je ich cieľom zhodiť tukové zásoby v oblasti brucha, bedier a celkové množstvo tuku v tele, a taktiež znížiť krvný tlak, mali by tréning smerovať do ranných hodín, opisuje portál New Atlas

Ak chcú silnejšie svaly a celkové zlepšenie nálady i príjmu potravy, výsledky štúdie hovoria jasne za večerný tréning.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 18:56