Ukrajinský vojak.Oleksandr Ratushniak/Tasr/ap
StoryEditor

Ruskí vojaci im zničili a vyrabovali školu, na tabuliach nechali deťom odkazy o mieri a bratstve

som09.06.2022., 16:00h

Vyrabovali celú školu, dokonca aj káble, a ukrajinským deťom nechali odkazy na tabuliach o bratstve a mieri.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď ukrajinské sily v marci opäť získali kontrolu nad Kaťuzhankou, dedinou severne od Kyjeva, ktorá bola viac ako mesiac pod ruskou okupáciou, našli miestnu školu v troskách. Všetko, čo nebolo ukradnuté, bolo rozbité, na školskom dvore bol provizórny cintorín a cez futbalové ihrisku boli vykopané hlboké zákopy.

Odkazy na tabuliach 

V jednej zo zničených tried, na veľkej zelenej tabuli visiacej na stene tesne pod portrétom Isaaca Newtona, bol odkaz napísaný kriedou adresovaný žiakom a podpísaný „Rusi“. Informuje CNN.

Písalo sa v ňom: „Deti, prepáčte za taký neporiadok, snažili sme sa zachrániť školu, ale došlo k ostreľovaniu. Žite v pokoji, starajte sa o seba a neopakujte chyby, ktoré urobili vaši starší. Ukrajina a Rusko sú jeden ľud!!! Pokoj s vami, bratia a sestry!“

{twitter}

{/twitter}

Poznámka napísaná v ruštine, na rozdiel od ukrajinčiny - vyučovacieho jazyka na škole, bola jednou z niekoľkých, ktoré zostali na tabuliach roztrúsených po budove. „Sme za mier na celom svete“, píše sa na ďalšom. Nie je však možné nezávisle overiť, kto napísal poznámky.

Školu doslova vyrabovali

Mikola Mikitchik, riaditeľ strednej školy Kaťuzanka, minulý mesiac pre CNN povedal, že keď našiel odkazy, cítil sa znechutený.

„Napísali, Rusi a Ukrajinci sú bratia‘ a zároveň vykradli školu...zničili počítače, zobrali pevné disky, odniesli notebooky, tlačiarne, v škole nič nenechali! Je to barbarstvo a pokrytectvo, “ povedal.

Mikitčik dodal, že v areáli školy sa našli tri protitankové míny, niekoľko omračujúcich granátov a zásobníky do guľometov s nábojmi. Kuchyňa, nedávno zrekonštruovaná s novým zariadením, ktoré sa pred vojnou denne používalo na stravovanie viac ako 500 detí, bola úplne zničená.

{twitter}

{/twitter}

Podľa operačnej aktualizácie, ktorú zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, mali v tom čase Kaťuzanku pod kontrolou ruské jednotky, ktoré tam a v ďalších dedinách v tejto oblasti zriadili logistické tábory.

Kaťuzanka je malá dedina, ale strategicky dôležitá vďaka svojej polohe na jednej z hlavných ciest vedúcich do Kyjeva. Satelitné snímky zo začiatku marca odhalili v tejto oblasti 64 kilometrov ruský vojenský konvoj zložený z tankov, obrnených vozidiel a vlečného delostrelectva.

Vykradli aj káble 

Mikitchik odhadol materiálne škody spôsobené ruskými jednotkami – a  podľa neho nie je pochýb o tom, že to boli oni, kto vyplienili školu – na približne 5 miliónov ukrajinských hrivien (cca 160-tisíc eur) a povedal, že si nevie predstaviť, že by sa žiaci v dohľadnej dobe vrátili. 

„Všetko vyviezli. Dokonca aj káble boli ukradnuté. Elektrické káble sme mali z medeného drôtu a ukradli 100 metrov kábla,“ povedal.

Zároveň ďalší odkaz zanechaný v škole hovoril: „Buďte k sebe féroví a úprimní, podajte pomocnú ruku každému, kto to potrebuje. Dúfame, že budeme priatelia! Staňte sa lekármi, inžiniermi, učiteľmi - tými, ktorí prinášajú mier!“

{article}71885{/article}

Pre každého iný symbol

Na Ukrajine sa fotografie týchto poznámok stali symbolom krutosti a obrovskej obete ruskej agresie.

Ale v Rusku vyvolali úplne odlišnú reakciu, keď sa prvýkrát objavili v apríli a rýchlo sa stali súčasťou propagandy vykresľujúcej útok Moskvy proti Ukrajine ako „oslobodenie“.

Na ruskom spravodajskom webe Lenta.ru sa objavil článok o „dojímavých odkazoch ukrajinským deťom“, ktoré po sebe zanechala ruská armáda, zatiaľ čo webová stránka ruského televízneho kanála Cargrad uviedla „úprimný“ odkaz, ktorý prial ukrajinským deťom „úspech v štúdiu.“

Bývalý ruský minister kultúry Vladimir Medinskij dokonca zdieľal obrázok jednej z poznámok a povedal, že sa ho jej odkaz „dotkol“.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:05