Matador sa chystá na posledný úderFlickr.com/
StoryEditor

Znásilnenia a krvavé hry v aréne. Po dvoch rokoch znovu vypustili býkov do ulíc Pamplony

Michal Čiernik13.07.2022., 11:00h

Po dvojročnej prestávke kvôli pandémii sa brány festivalu San Fermín znovu otvorili. Napriek kontroverzným býčím zápasom prišli do španielskeho mesta státisíce nadšencov.

Lajkuj Brainee.sk na

Deväťdňový festival na počesť patróna Navari a mučeníka svätého Fermína siaha až do 16. storočia. Inak pekný kultúrny program plný tanca, spevu, ohňostrojov, tradičných náboženských sprievodov a historických prehliadok zatieňujú násilné činy a kruté zábavky.

Každý deň počas festivalu totiž vypustia do úzkych uličiek plných adrenalínových bláznov šesť až desať býkov. Majestátne zvieratá sú v dave tisícov ľudí, ktorí ich provokujú a bijú palicami, dezorientované, vystrašené, šmýkajú sa a narážajú do stien. Veľakrát si privodia zlomeniny, či dokonca uhynú ešte skôr ako sa dostanú do hlavného večerného programu.

Býky, ktoré sa zúčastnia behu, väčšinou končia v býčích arénach, kde ich následne takzvaní banderilleros spolu s matadormi dorazia. Aby to bolo pre oko dívaka čo najnapínavejšie, najprv sa proti býkovi postavia jazdci na koňoch, ktorí do zvieraťa vrážajú kopije aby ho oslabili. Ako spomína PETA, v ďalšej fáze spomínaní banderilleros, útočia na vydesené krvácajúce býky s takzvanými banerilmi, pestrofarebnými palicami s harpúnovým hrotom.

Dav šalie, pach polomŕtveho zvieraťa prerušuje nervové prepojenia v mozgu prizerajúcich sa a publikum sa vracia do čias gladiátorov. Práve v tomto momente prichádza na scénu matador aby dielo skazy dokončil. Ikonickou šabľou sa snaží podrezať pól tony vážiace zviera. Nie vždy sa mu to ale podarí, a keď si „víťaz“ berie trofej v podobe uší či chvosta, zviera ešte často kope z posledného.

Znásilnenia na dennom poriadku

Okrem zvierat musia byť počas festivalu na pozore aj ženy. Prvý vážny prípad sa stal v roku 2008 keď bola Nagore Laffage znásilnená a zavraždená mužom, ktorý ju vzal k sebe domov pod vplyvom alkoholu. Od roku 2016 sa sexuálne napadnutia stali škaredou tradíciou. Od skupinového znásilnenia osemnásť ročnej ženy takzvanou "Vlčou svorkou" sa každým rokom prípady vyšplhajú na dvojciferné číslo. Od incidentu z roku 2016, ktorý si páchatelia aj natáčali a pod prezývkou "Vlčia svorka" dali na sociálne siete, španielska vláda sprísnila zákon o znásilneniach.

Tento rok nie je výnimkou. Ako uvádza TASR, polícia v Pamplone potvrdila prípad jedného znásilnenia a osem ďalších žien nahlásilo, že sa stali obeťami sexuálnych útokov. Starosta severošpanielskeho mesta Pamplona Enrique Maya novinárom povedal, že k uvedenému incidentu došlo údajne v sobotu. Tamojšia mestská rada a široká verejnosť na festivale útok dôrazne odsúdila. Na znak podpory obetiam zorganizovali protest. „Sme tu preto, aby sme tejto žene povedali, že sme tomu nedokázali zabrániť, ale sme tu, vystierame ruky na znak podpory,“ povedala pre Reuters Teresa Saezová Barraová z feministickej skupiny Lunes Lilas.

Už 18 rokov robia predskokanov

Aktivisti za práva zvierat sa už 18. ročník snažia pár dní pred festivalom upozorniť protestom na tieto nekalé praktiky na zvieratách. Aj tento rok sa desiatky demonštrantov prezlečených v dinosaurích kostýmoch snažilo presvedčiť verejnosť, že táto tradícia patrí do praveku.

Súčasť kultúrneho dedičstva krajiny

Ako uvádza Spectrum news, býčie zápasy sú podľa španielskej ústavy chránené ako súčasť kultúrneho dedičstva krajiny. Podujatie je stále veľmi obľúbené, aj keď si získali podporu aj tí, ktorí sú proti nemu. Španielske ministerstvo kultúry tvrdí, že 90 percent Španielov sa v rokoch 2014 až 2015, kedy sa robil posledný prieskum, nezúčastnilo žiadneho festivalového podujatia s býkmi.

Zabíjajú ich tradície alebo peniaze?

Samozrejme, festival nie je úplne zadarmo. Okrem klasických turistických výdavkov si za dobrý výhľad na zabíjanie býkov diváci priplatia viac. Ak by si sa chcel zúčastniť samotného behu, ten je zadarmo. Keď chceš mať ale dobrý výhľad na dav utekajúci pred býkmi, môžeš si prenajať jeden z balkónov za 200 až 300 eur na hodinu. V podobnej cenovej hladine sa pohybujeme aj pri vstupenkách do arény.

image

V Čiernom mori hynú delfíny, súvisieť to môže s vojnou na Ukrajine

Počas festivalového víkendu navštívia mesto každoročne približne milión turistov. Veľmi ľahko si tým pádom vieme predstaviť, ako by dopadol turizmus v meste, keby mal o tento sviatok prísť.

Ročne zomrie v španielskych arénach 35 000 býkov

Táto adrenalínová tradícia je nebezpečná pre všetkých zúčastnených. Ako uvádza The Mercury News, od roku 1910 bolo počas festivalu zabitých šestnásť ľudí a každý rok skončí približne päťdesiat odvážlivcov. Ale ako sa hovorí, kto čo hľadá, to nájde.

Našťastie týchto nehumánnych akcií na svete ubúda. Ako píše euronews, viaceré krajiny odstupujú od býčích zápasov. Katalánsko ich zakázalo v roku 2010, tento zákaz odvtedy platí na Kanárskych ostrovoch a v častiach Galície. Od roku 2013 zakázali býčie zápasy aj štyri štáty v Mexiku. Najhoršie je na tom však Španielsko, kde ročne zomrie v arénach 35 000 býkov.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:55