IKEA je jednou zo stoviek spoločností zo západných krajín, ktoré sa po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu stiahli z tamojšieho trhu.Idnes/profimedia/
StoryEditor

Nábytok z IKEY budú vyrábať väzni. Rusi tvrdia, že bude kvalitnejší a lacnejší

iDnes.cz01.08.2022., 13:00h

Väzenské kolónie môžu pokojne nahradiť IKEU. Ak porovnáte ich a náš nábytok, máme lepšiu kvalitu a nižšie ceny, vyhlásil šéf väzenského pracovného programu v Sverdlovskej oblasti.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruské väznice dúfajú, že sa im svojím tovarom podarí nahradiť západných dodávateľov, ktorí sa z tamojšieho trhu stiahli po invázii Ruska na Ukrajinu. Napríklad nábytkársku spoločnosť IKEA. Väzenskí úradníci dokonca tvrdia, že produkty, ktoré vyrábajú väzni v kolóniách naprieč Ruskom, predstihnú švédsku firmu cenou aj kvalitou. Píše portál iDnes.cz

Vraj lepšia kvalita a nižšie ceny

Ruské štátne a komunálne spoločnosti už tento rok podpísali zmluvy s trestaneckými kolóniami z oblasti Stredného Uralu v hodnote 600 miliónov rubľov. V stredu to uviedol denník Oblastnaja Gazeta.

Podľa neho sa na júlovom veľtrhu v Jekaterinburgu predstavilo hneď tridsať väzníc zo siedmich ruských regiónov. Ponúkali širokú škálu svojich produktov – od trezorov či detských hračiek, až po nábytok.

„Väzenské kolónie môžu pokojne nahradiť IKEU,“ vyhlásil Ivan Šarkov, šéf väzenského pracovného programu v Sverdlovskej oblasti. „Ak porovnáte ich a náš nábytok, máme lepšiu kvalitu a nižšie ceny,“ dodal.

Ako príklad uviedol kovové regály na ukladanie dokumentov. „Zahraničné stoja asi päťtisíc rubľov, zatiaľ čo tie naše takmer o polovicu menej," uviedol Šarkov podľa denníka The Moscow Times.

IKEA je jednou zo stoviek spoločností zo západných krajín, ktoré sa po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu stiahli z tamojšieho trhu. Rusko sa tak muselo kvôli poklesu dovozu opäť zamerať na domácu výrobu.

image

V mučiarni som zo zeme umýval krv väzňov. Ukrajinského chlapca Rusi väznili tri mesiace, prelomil mlčanie

Nábytok do škôl aj sanatórií

Väzenské nápravné zariadenia počas veľtrhu v Jekaterinburgu údajne predali tovar a podpísali zmluvy za 3,5 milióna rubľov.

Medzi hlavných klientov väzníc, ktoré vyrábajú nábytok, patria vládne agentúry, súdy či vyšetrovacie úrady. „Dodávame nábytok do škôl, škôlok či sanatórií. Obrat a počet ľudí zamestnaných vo výrobe z roka na rok rastie,“ povedal Alexander Fjodorov, vedúci väzenskej služby vo Sverdlovskom regióne.

Masívny škandál

Ruská federálna väzenská služba vo februári oznámila vytvorenie nápravných stredísk pre 100-tisíc prvopáchateľov a ľudí odsúdených za zločiny nižšieho stupňa. „Nebude to žiadny gulag. Budú to úplne nové a dôstojné podmienky,“ uviedol vtedajší šéf väzníc Alexander Kalašnikov.

Zapojenie väzňov do pracovného procesu má vyriešiť problém s nedostatkom pracovných síl v Rusku, a taktiež pomôcť k začleneniu odsúdených do spoločnosti. Ruskí vládni predstavitelia pritom popreli, že majú v pláne oživiť systém pracovných táborov zo sovietskej éry. 

image

Pichali im rádioaktívne látky. Toto je príbeh najznámejších siamských dvojčiat Ruska

Väzenská práca sa aktívne využívala v ZSSR v rokoch 1930 až 1950, keď sa väzni podieľali na prakticky všetkých veľkých priemyselných a dopravných stavbách.

Ruským väzenstvom vlani otriasol masívny škandál, keď zakladateľ projektu na ochranu práv väzňov Gulagu.net Vladimír Oseškin na jeseň oznámil, že táto mimovládna organizácia získala a vyviezla z Ruska tisíce videonahrávok mučenia a znásilňovania vo väzenských zariadeniach. Úrady začali po ich zverejnení vyšetrovanie a Kalašnikov musel rezignovať.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj portál Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:01