K 4. augustu 2022 verejná databáza obvinení zo zlého správania v poľných misiách OSN zaznamenala 426 obvinení zo sexuálneho zneužitia.Twitter.com/play The Man/
StoryEditor

Sľúbil, že si ma vezme a dá veno mojej rodine. Mierové jednotky OSN mali sexuálne zneužívať ženy na svojich misiách

Michal Čiernik18.08.2022., 12:00h

Mier. To je základný kameň, ktorý spája celý svet. 193 krajín zo 195 na planéte sú súčasťou najväčšieho združenia, ktoré má zbaviť svet vojen, Organizácie spojených národov. Žiaľ, hrdí reprezentanti a poslovia tejto ušľachtilej myšlienky zobrali spájanie národov trochu viac doslova, ako by sa patrilo.

Lajkuj Brainee.sk na

The Conversation prišiel s rozsiahlou štúdiou týkajúcou sa sexuálnych delikventov v mierových jednotkách počas misií. 2 858 rozhovoroch s členmi konžskej komunity vrátane 60 hĺbkových rozhovorov s obeťami sexuálneho zneužívania, ktoré počali deti s pracovníkmi mierových síl, a 35 rozhovorov s deťmi, ktoré sa v dôsledku toho narodili. Ich príbehy potvrdzujú predchádzajúce rozhovory s matkami detí mierových jednotiek na Haiti. V oboch krajinách nechal personál OSN oplodnené ženy a mladé dievčatá vychovávať deti v žalostných podmienkach, pričom väčšina nedostala žiadnu finančnú pomoc. Matky povedali, že títo neprítomní otcovia zastávali úlohy od vojakov, dôstojníkov a pilotov až po vodičov, kuchárov, lekárov a fotografov.

Modré helmy nepozerajú na vek

Najmladšie dievča, ktoré oplodnil príslušník mierových síl OSN, malo len desať rokov. Každá druhá matka mala v čase počatia menej ako 18 rokov. V tomto rozhovore si 16-ročná matka spomína, ako ju jej rodina v desiatich predávala vojakom. „Bola som veľmi mladá, mala som len desať rokov. Až neskôr som si uvedomila, že ma teta predala. Muži kupovali v krčme pivo, aby sa oň so mnou podelili. Keď ma opili, profitovali z nechcených sexuálnych aktov.“

Najrozsiahlejšia znásilňovacia misia OSN, MONUSCO

Misia, ktorá začal v roku 1999 ako reakcia na konflikt známy ako Veľká africká vojna, mala nastoliť mier medzi zúčastnenými africkými národmi. V skutočnosti je len stelesnením vojnou zničenej krajiny s prosperujúcou mierovou sexuálnou ekonomikou. Roky kolonializmu, útlaku zo strany národných a medzinárodných režimov, mocenských bojov a korupcie zanechali nezmazateľné jazvy. Bezpečnosť zostáva veľmi nestabilná v dôsledku bojov medzi viac ako 130 ozbrojenými skupinami. V posledných týždňoch došlo na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) k niekoľkým násilným protestom proti mierovým silám OSN, pričom demonštranti žiadali, aby sa OSN z oblasti stiahla. Pri jednom takomto incidente údajne zahynulo desať ľudí.

image

 Každá druhá matka mala v čase počatia menej ako 18 rokov.

Sylvain Liechti/Un Photo/sylvain Liechti

Sex kvôli prežitiu

A netreba sa im čudovať, sexuálne násilie so strany mierových jednotiek sa stalo charakteristickým znakom tohto konfliktného regiónu. Rozhovory odhaľujú, že väčšina žien a dievčat v KDR, ktoré mali sexuálne vzťahy s mierovými silami, či už dobrovoľne alebo prinútene, žili v extrémnej chudobe. Počuli sme množstvo správ o znásilneniach dievčat a žien jedným alebo viacerými príslušníkmi mierových síl, niekedy pri prosení o humanitárnu pomoc. Väčšina matiek opísala kontext počatia svojich detí ako „transakčný“, sústredený okolo výmeny jedla, peňazí, oblečenia alebo iných predmetov výmenou za sex. „Žila som biedne, kým mi nezačal posielať peniaze a riešiť moje problémy. Dal ma do podmienok, aby som ho miloval. Nenútil ma. Sľúbil, že si ma vezme a dá veno mojej rodine. Potvrdil, že ma vezme do svojej krajiny a chce mať so mnou veľa detí. Pristihla som sa, že mu verím, znelo to pravdivo.“

image

V posledných týždňoch došlo na východe KDR k niekoľkým násilným protestom proti mierovým silám OSN.

Twitter.com/ashaline Nganga/

Deje sa to na všetkých misiách 

Zatiaľ čo mierovým misiám sa pripisuje kľúčová úloha pri ochrane ľudských práv, riziko, že mierové jednotky vykorisťujú alebo zneužívajú tých, ktorí ochranu najviac potrebujú, spochybňuje ich legitímnosť.

Viac ako 97 000 príslušníkov mierových síl z viac ako 120 krajín v súčasnosti slúži v dvanástich mierových operáciách po celom svete. Napriek tomu, že povinnosťou celého personálu OSN je chrániť a neškodiť, sexuálne previnenia spáchané na miestnych civilistoch, boli hlásené všade, kde boli misie rozmiestnené.

image

Feministky protestujú! Žiadajú odvolanie ministrov podozrivých zo znásilnení

Obete nemajú ani kde podávať sťažnosti

Politika nulovej tolerancie OSN zakazuje takmer všetky sexuálne vzťahy medzi mierovými silami a miestnymi civilistami, pričom ich považuje za vykorisťovanie. Údaje však ukazujú, že tento plošný zákaz sexuálnych vzťahov je neúčinný a pre obete neexistujú žiadne dostupné a hodnotné spôsoby podávania sťažností. Mierotvorcovia môžu splodiť a opustiť deti bez toho, aby museli čeliť následkom. Väčšina žien uviedla, že ich sťažnosť bola ignorovaná alebo zamietnutá. „Pokúsila som sa hovoriť s predstaviteľmi Monusca a požiadala som ich, aby pátrali po otcovi v jeho krajine, ale moja snaha bola neúspešná. Išla som za ženou pracujúcou pre OSN, za ktorou chodia ženy s rovnakým problémom ako ja. Bez reakcie. Je ťažké to pochopiť, ale reálne nič nespravila.“

image

Ohavné činy Vagnerovcov v Líbyii. Bombu nastražili aj do plyšového medvedíka

Počas 22 rokov trvajúcej misie sa niektoré ženy dostávajú do nekonečného kruhu sociálneho odmietania. Extrémna chudoba a výdavky na nezaopatrené deti, ktoré boli výsledkom humanitárnej pomoci, ich viedlo k ďalšej sexuálnej práci väčšinou s ďalšími vojakmi. Niektoré matky uviedli, že majú niekoľko detí od rôznych mierových jednotiek. „Išla som do Monusca, keď malo dieťa štyri roky. Požiadala som ich, aby mi pomohli kontaktovať otca dieťaťa, keďže som bola naň úplne sama. Požiadali ma, aby som sa vrátila o mesiac. Namiesto skutočného riešenia mi dali ryžu, fazuľu, olej na varenie. Ďalší mesiac urobili to isté. Na tretí krát ma poslali preč a povedali mi, aby som to riešila niekde inde. Pochopila som, že nemám šancu a rozhodol som sa zostať doma.“ Tvrdí 28 ročná matka.

image

Podľa výskumu malo najmladšie dievča, ktoré oplodnil príslušník mierových síl OSN, len desať rokov.

Sylvain Liechti/Un Photo/sylvain Liechti

OSN o tom vie ale evidentne nerobí dosť

„Za posledných päť rokov sme podnikli kroky, aby sme týmto krivdám zabránili, vyšetrovali sme údajných páchateľov vrátane vojenských kontingentov a vyvodili dôsledky. Vo väčšine prípadov prostredníctvom vyhostenia danej osoby z krajiny. Posilnili sme naše politiky a protokoly a naše spoločné vyšetrovacie kapacity s členskými štátmi. Naďalej verejne informujeme o obvineniach, ktoré dostávame. Personál bol oddelený od organizácie a nikto, kto bol predmetom podloženého vyšetrovania sexuálneho zneužívania, nemôže byť znovu zamestnaný v rámci systému.“ Povedal Hovorca mierových síl OSN.

image

Známi sexuálni delikventi si to namierili po vypuknutí vojny k Ukrajine. Pedofili tam mali striehnuť na deti

K 4. augustu 2022 verejná databáza obvinení z neprimeraného správania v poľných misiách OSN zaznamenala 426 obvinení zo sexuálneho zneužitia, ktoré sa týkajú mierových síl pri splodení detí, a to len od roku 2007. Iba 44 z týchto obvinení bolo podložených, pričom veľká väčšina tvrdení (302) zostáva nevyriešených.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:09