Ženu z Pakistanu ukameňovali, pretože sa nechcela vydať za muža, ktorého jej vybrali rodičia.Reuters/
StoryEditor

Znásilnili ju - a dôvod? Podľa autorít mala provokatívne šaty. Otrasné prípady žien, ktoré ukameňovali či poliali kyselinou

Nikola Michalkova19.08.2022., 14:30h

V Indii obvinili obeť sexuálneho napadnutia, že nosí príliš provokatívne šaty. V Pakistane ženy ukameňujú, keď sa chcú vydať za muža, ktorého si vybrali samy, inde hrozí dievčatám poliatie kyselinou za to, že sa pozrela na chlapca.

Lajkuj Brainee.sk na

Žena, ktorá nedávno podala sťažnosť za sexuálne napadnutie, na súde nepochodila. Sudca v južnej Indii na sťažnosť, že 74 ročný muž sexuálne napadol ženu reagoval tým, že mu udelil predbežnú kauciu a popritom ani nebol formálne obvinený. Za to ženu, ktorá bola napadnutá, obvinil, že mala oblečené provokatívne oblečenie, a preto zamietol jej sťažnosť. 

Ženám chýba spravodlivosť

Tento incident, samozrejme, v Indii pobúril ľudí. Ženy v krajine čelia diskriminácii a obvineniam zo sexuálneho násilia, a takisto absentuje aj právny systém, ktorý by pre tieto ženy sľuboval spravodlivosť. 

Predsedníčka komisie pre ženy v Dillí, Swati Maliwal, odsúdila konanie sudcu a vyzýva Najvyšší súd, aby sa prípadom zaoberal. ,,Aké sú sexuálne provokatívne šaty? Sárí, Salwar oblek, frok, džínsy. Alebo patriarchálne nastavenie mysle?" zdieľala na svojom Twitteri. 

Neboli to ojedinelé prípady

To, že ženám v Indii sa nedostane spravodlivosti dokazuje aj bizarná situácia, ktorá sa odohrala v januári 2021. Sudca Najvyššieho súdu v Bombaji stiahol obvinenie 39-ročnému mužovi, ktorý sexuálne napadol len 12-ročné dievča. Súd ho neuznal vinným preto, lebo muž jej nevyzliekol oblečenie, čo znamená, že nedošlo ku kontaktu koža o kožu. 

Extrémne prípady žien

Ženy, samozrejme, nečelia iba sexuálnym útokom a obvineniam, že si za to môžu samy. Napríklad v Pakistane ukameňovali ženu v treťom mesiaci tehotenstva, pretože sa nechcela vydať za muža, ktorého jej vybrali rodičia. Ukameňovanie žien v Pakistane sa považuje ako vražda zo cti a odohrávajú sa ich stovky. Podľa oficiálnych štatistík, ktoré uvádza portál BBC, v roku 2013 ich bolo až 869. 

Farzana Parveen si vytrpela svoje. Rozzúrení príbuzní po nej hádzali tehly len preto, že si odmietla vziať muža, ktorého jej vybrali a namiesto toho svoje áno povedala mužovi z vidieku, čo je v Pakistane naozaj trúfalé. Čo však ľudí pobúrilo najviac, boli policajti, ktorí sa na celý incident prizerali a žene nepomohli. „Pozerali sa na Farzanu, ako ju zabíjajú a nič neurobili,“ vyjadril sa jej manžel, Muhammad Iqbal, pre portál BBC. 

Vyjadrila sa aj šéfka OSN pre ľudské práva Navi Pillay, ktorá je šokovaná, a preto vyzvala aj vládu v Pakistane, aby prijala opatrenia proti takýmto činom. „Nechcem ani použiť frázu zabitie zo cti. V zabíjaní ženy takýmto spôsobom nie je ani ten najjemnejší pozostatok cti,“ pokračuje pre BBC. 

Okrem toho sa v Pakistane v roku 2012 manželský pár rozhodol zabiť svoju dcéru, pretože sa pozrela na chlapca. Otec sa vyjadril, že sa bál, že dcéra prinesie hanbu na ich rodinu. Matka sa vyjadrila, že to bol jej osud zomrieť takýmto spôsobom. Polícia tvrdí, že prípad sa do ich pozornosti dostal vďaka staršej dcére. Jej otec pre BBC opísal, čo sa stalo: „Bol tam chlapec, ktorý prišiel na motorke. Anusha sa otočila a dvakrát sa na neho pozrela. Povedal som jej už predtým, aby to nerobila, že to je nesprávne.“

Po príchode domov ju otec zbil a za pomoci jeho ženy na ňu mali vyliať kyselinu. Zdroje tvrdia, že manželia svoju dcéru vzali do nemocnice až nasledujúce ráno. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:55