Študenti v Spojených štátoch pomáhajú ženám dostať sa tajne k potratom. Vynašli sa kreatívnym spôsobomBrainee X Canva
StoryEditor

Študenti v Spojených štátoch pomáhajú ženám dostať sa tajne k potratom. Vynašli sa kreatívnym spôsobom

Nikola Michalkova24.08.2022., 15:30h

Ženám v Spojených štátoch sa sťažil život po tom, čo od septembra 2021 vstúpil do platnosti zákaz potratov. Študenti vynašli kreatívny spôsob, ako ženám poskytnúť informácie, vďaka ktorým sa môžu k potratom dostať. Samozrejme tajne.

Lajkuj Brainee.sk na

„Chceš byť netehotná?“ uvádza sa na nálepke, ktorá obsahuje aj QR kód s informáciou o prístupe k potratu. Táto nálepka sa začala objavovať na dámskych toaletách po tom, čo v Texase začal platiť zákaz žien ísť na potrat. Postupne sa rozšírili aj do iných miest. 

Nápad študentov

Kartičky s kódmi začala distribuovať organizácia Plan C. Postupne sa k tomu dostala aj jedna študentka. Podľa jej odhadov už umiestnila 150 až 200 kódov po celom kampuse školy. „Ľudia v Lubbocku skutočne nemajú radi potraty,“ vyjadrila sa študentka C pre portál Vice, pričom si neželá zverejňovať celé meno. Predtým, ako začala poskytovať QR kódy, Lubbock sa nazýval „mestom svätyne nenarodených.“ 

Ženy, ktoré majú záujem o potrat z rôznych dôvodov, QR kódy presmerujú na webové stránky, na ktorých sa predávajú tabletky určené na vyvolanie potratu. Nálepky sú len spôsobom, ako sa dostať k organizáciám, ktoré poskytujú odkazy na nákup potratových tabletiek. Stačí na to pár kliknutí. 

Bez práva na potrat

Študenti sa čoskoro vrátia na zimný semester do škôl, ale tentokrát už bez práva slobodne sa rozhodnúť o tom, či dieťa privedú na svet alebo nie. Pre študentov to znamenalo nájsť kreatívny a účinný spôsob komunikácie o prístupe k potratom. „Myslím si, že práve obavy, ktoré mám, sú dôvodom, prečo je také dôležité mať spôsob, ako anonymne šíriť informácie,“ povedala C pre portál Vice. 

Plán C, ktorý má svoje začiatky v roku 2021, distribuoval viac ako pol milióna nálepiek s QR kódom, pričom 132-tisíc bolo poskytnutých jednotlivcom, ktorí tvrdili, že boli študentami. Samotná študentka sa prvýkrát s nálepkami stretla, keď ich organizácia Plan C začala poskytovať študentom v jej areáli. 

Krátko po tom, ako sa študentka stretla so skupinou ľudí, ktorí celý projekt mali na starosti, začala nálepky distribuovať aj ona. „Uložte si túto kartu na bezpečnom mieste pre prípad, že by ste jedného dňa vy, alebo vaša kamarátka, potrebovali byť netehotné,“ stálo na karte. 

image

Potraty v Texase zakázali v septembri 2021. Odvtedy sa konalo mnoho protestov.

Evelyn Hockstein/Reuters

Nepáčilo sa to všetkým

Študentka tvrdí, že niektorí študenti boli znechutení, keď sa im do rúk dostala kartička s QR kódom. Samozrejme, počas cesty k odpadkovému košu ju krátko preskúmali. Avšak niektorí, na jej prekvapenie, si kartičku tajne a potichu vzali do vrecka. 

Študentka C tvrdí, že na každého, kto kartičku vyhodil, je ďalších desať, ktorí si ju ponechali u seba. „Myslím si, že je dôležité, aby sme tieto informácie poskytovali napriek tomu, čomu ľudia veria alebo čo obhajujú. Potrebujú tento prístup,“ pokračuje. 

Potrat ako téma sporu

V Kansase je téma potratov stále témou sporu. K distribúcii kartičiek s QR kódmi sa pridala aj druháčka Claire Burke, ktorá po návrate do Kansasu začala umiestňovať kartičky na verejných miestach. Poskytla ich aj svojim priateľom.

„Najväčším cieľom je, aby sme si boli istí, že ľudia nemajú prístup len k informáciám, ale aj k tabletkám,“ povedala pre Vice.

Pridala sa aj študentka z Dakoty

Elena LeVan študuje právo na Washington University v St. Louis a je členkou advokátskej organizácie If/When/How: Lawyering for Reproductive Justice. Objednala si z organizácie Plan C právny materiál, vrátane kartičiek s QR kódom. V Missouri sú potraty zakázané, okrem prípadov lekárskej pohotovosti. 

„Myslím si, že naša univerzita v skutočnosti nezaujala silný postoj k potratom. Takže veľa z toho zostane na študentoch, aby šírili tieto zdroje a spojili ľudí s informáciami,“ vyjadrila sa pre Vice. 

Svoju iniciatívu založila aj Krista v Južnej Dakote, ktorá vyrobila svoje vlastné nálepky, ktoré poskytujú odkaz na stránku, ktorá poskytuje tabletky na vyvolanie potratu. „Nie je to perfektné riešenie, ale myslím si, že je to krok správnym smerom, kým budeme môcť vidieť zmeny v politickej sfére a legislatíve,“ vyjadrila sa pre Vice. 

Obavy a strach

Študentka C z Texasu má obavy, ale aj napriek tomu s distribúciou pokračuje. „Možno si myslia, že to nebudú nikdy potrebovať. Ale jedného dňa sa stane niečo nečakané a možno si povedia: No, možno by som sa mala pozrieť, či tam stále je tá nálepka s QR kódom,“ uzatvára študentka C. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:04