Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová hovorí na 77. Valnom zhromaždení OSN Mary Altaffer/Tasr
StoryEditor

Svet je v nebezpečenstve, doslova v plameňoch. Neriešime reálne problémy, vyhlásil tajomník OSN

iDnes.czTASR21.09.2022., 10:00h

Na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres, že sa národy ocitli v globálne nefungujúcom stave a nie sú pripravené alebo ochotné riešiť celosvetové problémy. Od začiatku pandémie sa v New Yorku zišli svetoví politici prvýkrát osobne.

Lajkuj Brainee.sk na

Guterres poukázal na vojnu na Ukrajine, pribúdajúce konflikty na celom svete, na klimatické zmeny, ťažkú ​​finančnú situáciu rozvojových krajín a na neúspešný pokrok v plnení programov OSN. „Náš svet je v nebezpečenstve, je ochromený. Pracujme spoločne ako svetová koalícia, ako zjednotené národy,“ apeloval Guterres na poslucháčov. Podľa neho je stále nádej a jedinou cestou, ako pokročiť, je spolupráca a dialóg, píše iDnes.cz„Žiadna veľmoc alebo skupina nemôžu rozhodovať o tom, čo sa má urobiť,“ povedal.

Podľa neho je hlavnou úlohou nielen zachrániť planétu, ktorá „je doslova v plameňoch“, ale vyrovnať sa so stále prítomným covidom-19. Najmä k rozvojovým krajinám sa podľa neho nedostávajú financie, aby sa dokázali vyrovnať s krízou, akú nezažili celé generácie.

image

Na 77. Valnom zhromaždení OSN vystúpil aj  Francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Seth Wenig/Tasr

Na zozname hovorcov je 150 šéfov štátov a vlád i ministrov zahraničia. Okrem Guterresa už prehovoril napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz ale aj naša prezidentka Zuzana Čaputová.

Servítku pred ústa si nedávala ani Čaputová

„Každý jeden člen OSN má zodpovednosť ochraňovať mier. Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN majú v tomto smere osobitnú povinnosť. Namiesto toho dnes vidíme, ako jeden z piatich stálych členov otvorene popiera právo iného člena OSN, Ukrajiny, existovať ako nezávislý štát,“uviedla Čaputová na úvod svojho príhovoru.

image

Katastrofické scenáre preľudnenia. Čo hrozí Slovensku a ako s tým súvisí kanibalizmus v chudobných krajinách?

Prezidentka vyhlásila, že Slovensko je priamy sused Ukrajiny a vojna ohrozuje aj jeho bezpečnosť,uvádza TASR. „Nie sme najväčšou ani najbohatšou krajinou sveta, dlho sme boli závislí od dodávok energií z Ruska. Uprednostnili sme však ochranu našich základných hodnôt. Na Rusko sme uvalili sankcie a Ukrajinu podporujeme aj prostredníctvom vojenskej pomoci,“ dodala.

Vyjadrila sa ku všetkým dôležitým témam

Čaputová sa vyjadrila aj ku klimatickej kríze. „Koľko spálenej zeme, koľko miliónov klimatických utečencov a koľko obetí povodní ešte treba, aby nás presvedčili, že už nemôžeme ignorovať naše záväzky,“ spýtala sa.

image

Prvá reakcia Čaputovej na chybu fotoagentúry. Povedala, čo si myslí o tom, že Rizman je „prezident“

Čaputová sa dotkla aj krízy relativizácie hodnôt a faktov, ktorú označila za „epidémiu lží, propagandy a dezinformácií“. Uviedla, že rovnaké pravidlá by mali platiť v on-line aj off-line svete a podporila vytvorenie tzv. digitálneho Ženevského dohovoru. „My, členovia OSN, musíme byť jednoznačne na strane obete, nie agresora,“ povedala na záver.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:39