Čečenský vodca Ramzan Kadyrov ospravedlňoval teror páchaný na queer obyvateľoch a obyvateľkách Čečenska.Tasr/ap/
StoryEditor

Uštvali mužov na smrť, prenasledovali aj ženy. Takto vyzerali kruté čečenské tábory

Marek Moravčík25.09.2022., 10:00h

Mučenie, ponižovanie, nadávky a kruté zaobchádzanie s queer ľuďmi v Čečensku kritizovali mnohé ľudskoprávne organizácie. Štát uštval niektorých svojich vlastných ľudí na smrť.

Lajkuj Brainee.sk na

V rokoch 2017 – 2019 médiá píšu o štátom vedenej kampani proti gejom a bisexuálnym mužom, ktorých masovo zatýkali. Údajne bolo unesených viac než 120 mužov, tých následne štátne zložky mučili, aby sa priznali k svojej orientácii (tá však ani v Čečensku nie je trestným činom, pozn. red.). Niektorí z uväznených pri mučení prišli o život.

 

 

Tieto čistky boli prevažne zamerané na mužov, no ohrozené boli aj ženy. Jednej sa podarilo utiecť – Khalimat Taramova za pomoci LGBTQ aktivistov unikla z krajiny do susednej krajiny. Na stránke Human Rights Watch sa uvádza, že Khalimat Taramovú bil jej manžel aj príbuzní (údajne kvôli tomu, že bola lesba). Aktivisti na prípad upozornili a pritiahli pozornosť svetových médií – čečenská televízna stanica vtedy odvysielala program, v ktorom čin zbagatelizovali a snahy aktivistov označili ako hrozbu pre tradičné hodnoty čečenského ľudu.

 

 

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorého poznáme z aktuálne prebiehajúcej vojny na Ukrajine, kde bojuje na strane Ruska, sa k téme vyjadril popretím existencie iných ako heterosexuálnych ľudí v krajine.

 

 

Humanitárna organizácia Human Rights Watch robila rozhovor s mužmi, ktorí boli zadržiavaní v Čečensku za svoju orientáciu. V správe sa uvádza, že policajti voči zadržaným prejavovali brutalitu v podobe kopancov, bitkou palicami či púšťaním elektrošokov. Spomínajú aj prípad sexuálneho násilia. Zadržaných mužov potom polícia používala ako „návnadu“ na iných mužov, ktorých potom zadržiavali. Takisto im zhabali aj mobilné telefóny a lustrovali v ich obsahu po ďalších ľuďoch. Jeden zo svedkov, ktorý Human Rights Watch poskytol informácie, spomínal, že keď ho polícia odovzdala rodine, nabádali jeho príbuzných, aby ho zabili a tak „očistili“ svoje meno.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:38