Róbert už nemusí čakať vo väzení 10 rokov na slobodu. Dostal milosť od prezidentky.Facebook/róbert Dž./
StoryEditor

Róbert už nemusí čakať na slobodu vo väzbe kvôli marihuane. Milosť mu udelila prezidentka

Marek Moravčík01.10.2022., 10:00h

Prehnane vysoké tresty za marihuanu v našej krajine ničia životy najmä mladým ľuďom. Z väzneného Roba sa medzičasom stal symbol nezmyselného honu na čarodejnice. Teraz je konečne na slobode.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrozilo mu najprv 12,5 roka za pár gramov trávy, neskôr sa trest kvôli mediálnej pozornosti a spoločenskému tlaku upravil na 5 rokov. Vznikali petície, organizovali sa protesty, politici predkladali nové zákony, ktoré by drakonické tresty rovné trestom za ublíženie na zdraví, upravili na rozumnú mieru. 

image

Za dekriminalizáciu marihuany vznikajú v mnohých krajinách protesty.

Právni zástupcovia Róberta z advokátskej kancelárie Ribar&Partners včera na svojom Facebooku oznámili, že „po viac ako troch rokoch strávených vo väzení dnes dostal druhú šancu.“. Robo sa tak konečne dočkal milosti od prezidentky. 

Keď u neho v roku 2017 policajti našli prvýkrát trávu, vyviazol s podmienečným trestom. Keď mu trávu našli aj v o dva roky neskôr, vzali ho do väzby a vymerali mu najprv 12,5 roka. Na čo sa Robo odvolával až kým mu trest neznížili na 5 rokov. Je to však aj tak príliš dlhá doba na to, že ide len o pár gramov. Zákon v tejto veci nerozlišuje množstvo, aké pri sebe máte - a tak sa môže stať, že s jedným gramom skončíš v base rovnako dlhý čas ako napríklad tvoj sused díler. 

image

Iniciatíva s #freepepo medializuje prípady ľudí, zadržaných za držanie trávy.

Facebook/freepepo/

Iniciatíva s hashtagom FreePepo sa na Slovensku venuje medializovaniu prípadov ľudí, ktorým štát vymeral neprimerane vysoký trest za držbu trávy. Robo totiž nie je, žiaľ, jediným, komu hrozilo, že strávi podstatnú časť života v chládku. On síce dostal milosť, no sú tu desiatky ďalších prípadov ľudí, ktorí sa slobody tak skoro nedočkajú.

Takto pred rokom sa FreePepo zaoberal prípadom manžela pani Ireny. Tá sa živí výrobou rôznych mliečnych produktov - žije na samote spolu s 12 ročnou dcérou. Zostala na všetko sama kvôli zásahu polície. Farmu na samote si zriadila spolu s manželom Milom. Ten má problémy s tlakom a srdcom, pestoval si teda pár rastlín konopy na zníženie tlaku - teda kým tam nevtrhlo policajné komando a nezadržali ho. Dve zo štyroch rastlín mali vyšší obsah THC ako dovoľuje zákon. Mila umiestnili do vyšetrovacej vôzby s tretím stupňom stráženia, teda pre zvlášť nebezpečných väzňou. Čím je však šesťdesiatročný Milo s chorým srdcom a láskou k syrom nebezpečný? Prekročením stanoveného limitu množstva účinnej látky v rastline? Teraz Milovi hrozí trest 20 rokov. Čo je pri jeho veku v podstate ako doživotie. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:05