Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého.Tasr, Martin Baumann/
StoryEditor

Proti LGBTQ komunite, konzervatívne ladený, katolícky aktivista. Máme nového ministra školstva

Marek Moravčík05.10.2022., 10:00h

Post ministra školstva je konečne po mesiaci obsadený, no výhra to práve nie je. Ján Horecký mal v minulosti výhrady voči LGBTQ komunite a vo vláde môže reprezentovať konzervatívne hodnoty na objednávku Borisa Kollára.

Lajkuj Brainee.sk na

Bývalý predseda Združenia katolíckych škôl Slovenska, pedagóg, odporca plánu predchádzajúcej vlády na podporu dúhovej komunity. Na krku má aj obvinenie z úmrtia jedného zo žiakov školy, na ktorej bol riaditeľom - študent spadol zo stromu; informáciu priniesol Denník N. Bol vtedy obvinený z trestného činu.

image

Novovymenovaný minister školstva Ján Horecký.

Tasr/jakub Kotian/Tasr

Premiér ho podporuje

„Mojím veľkým cieľom je, aby školstvo nepripomínalo charterový let,“ vyjadril sa v tlačovej správe Ján Horecký. Minister sa taktiež zaviazal, že jeho najväčšou prioritou bude teraz riešenie energickej krízy tak, aby neohrozila chod škôl. Chce sa taktiež stretnúť aj so svojím predchodcom Branislavom Gröhlingom. Premiér Eduard Heger vo svojom vyhlásení uviedol, že nového ministra vybral na základe jeho dlhoročných skúseností s manažmentom v školstve. „Je to nespochybniteľný odborník s viac ako 20-ročnou skúsenosťou v školstve,“ vyjadril sa.

Kresťanská optika

Horecký chce zosúladiť vzdelávanie s potrebami moderného sveta. Ohľadne svojej viery sa vyjadril, že ju nevníma ako výhodu, ani nevýhodu. Ale ešte v roku 2020 poslalo Združenie katolíckych škôl Slovenska ministerstvu školstva otvorený list, v ktorom sa citoval aj výrok aktuálneho ministra školstva. „Princípy kresťanských hodnôt a postojov sú užitočné nielen deťom, ktoré v nich rastú, ale celej spoločnosti – pôsobia preventívne proti kriminalite, drogám, nihilizmu a hodnotovej prázdnote; pôsobia inšpiratívne a eticky, pozdvihujú morálku národa, jeho pracovitosť, pozitívnu orientáciu, vyšší životný princíp než je len každodenné prežívanie“. O tom, aký prístup bude uplatňovať pri deťoch inej ako kresťanskej viery či pri deťoch bez viery, sa už v liste nepísalo. „Kresťanské prvky v spoločnosti sú nielen najlepšia prevencia proti rozkladu civilizácie, ale i perfektné riešenie pre mnohé sociálne problémy," stojí ďalej v liste.

image

Grohling má z nového ministra školstva obavy. Bojí sa, že bude vnášať do vedenia svoju náboženskú ideológiu.

Jaroslav Novák/Tasr

Gröhling má obavy

Bývalý minister školstva poukazuje práve na problematickú minulosť Jána Horeckého. Nie je si istý, či terajší minister bude schopný viesť školstvo smerom k modernej spoločnosti. „Mám obavy, pretože meno nového ministra školstva sa viackrát skloňovalo s tým, či je konzervatívec, a to bola podmienka vládnej koalície, namiesto toho, aby sa pýtali, či má víziu školstva, či chce školstvo posunúť smerom dopredu alebo či chce pokračovať v rámci jednotlivých opatrení, ktoré sme nastavili," vyjadril sa Gröhling. Jeho najväčšou obavou je, či sa školstvo nestane v rukách nového ministra rukojemníkom pre jeho náboženskú ideológiu. Ján Horecký v minulosti kritizoval aj šlabikár, v ktorom boli obrázky rozvedenej rodiny či témy striedavej starostlivosti alebo druhého sobáša rodiča. 

Ťažké výzvy

„Stávate sa verejným činiteľom, od ktorého budú mať viaceré segmenty spoločnosti veľké očakávania. Každé vaše slovo bude pod drobnohľadom verejnej mienky,“ povedala prezidentka pri menovaní nového ministra. Zároveň prízvukovala, že týmto menovaním sa stáva ministrom pre všetkých ľudí - jeho bývalý riadiaci post kresťanky orientovanej školy nesmie ovplyvňovať riadenie celého školstva. 

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár je z výberu ministra nadšený - teší ho, že je ním konzervatívne orientovaný politik. „Mojou podmienkou je, aby to bol konzervatívne orientovaný odborník. Asi všetci tušíte prečo,“ povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:05