Charlotte Srnčík, Jakub Pružinský, Troška Troska.Brainee/archív Jakuba Pružinského, Troška Troska
StoryEditor

Nenávisť, ktorú politici roky zasievali, začína prinášať prvé ovocie, reaguje LGBTQ komunita na tragédiu

pc13.10.2022., 13:00h

Zaspávanie so strachom, ale aj jasné odkazy politikom. V súvislosti s obrovskou tragédiou prehovorili pre Brainee ľudia z LGBTQ komunity.

Lajkuj Brainee.sk na

Tragédia na Zámockej ulici pred Teplárňou, obľúbeným podnikom LGBTQ komunity, otriasla celým Slovenskom. K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu večer. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

Podľa doteraz neoverených informácií za vraždou stojí Juraj K. Na sociálnej sieti mal komunikovať pred tragédiou, ale aj po nej. Posledný príspevok napísal tesne pred polnocou so slovami – čaute, vidíme sa na druhej strane. V súvislosti s obrovskou tragédiou prehovorili pre Brainee ľudia z LGBTQ komunity.

Témou sme len vtedy, keď sa to politikom hodí, hovorí trans žena Charlotte 

Transrodová Charlotte Srnčík bola už v detstve terčom útokov a šikany. „Keď som mala šesť rokov, počúvala som, že som gay. V trinástich rokoch ma chalani zo Spišskej pridali do skupiny, kde si písali, že ma treba zabiť a obesiť na mojich blonďavých vlasoch,“ uviedla v nedávnom videorozhovore pre Brainee

Zo stredajšej tragédie je zhrozená, no nie prekvapená. „Niekoľko rokov vnímame nenávisť voči našej dúhovej komunite. Je to útok na nás, na moju rodinu, na mňa. Vo svete, kde by mala prevládať láska a pochopenie, je prelievanie krvi, zlo a strata ľudskosti. Je čas zmeniť to a bojovať za krajšie zajtrajšky, kde nebudeme vidieť zabíjanie nevinných ľudí len preto, že majú odlišnú orientáciu, vierovyznanie alebo inú farbu pleti,“ skonštatovala. 

Jej obavy rastú a ťažko sa jej pozerá na to, ako ľudia dokážu zabíjať druhých len kvôli nejakým vlastným ideálom. „Táto tragédia by mala prinútiť politikov zamyslieť sa nad tým, ako utláčajú našu komunitu. Sme témou len vtedy, keď sa im to hodí. Nie sme politická téma, sme ľudia ako vy - zraniteľní a pominuteľní. Pristupujte ku nám citlivo,“ odkazuje politikom.  

image

Transrodová Charlotte: Chalani zo Spišskej tvrdili, že ma treba obesiť. Vypisujú mi aj známi Slováci

Zaspávanie so strachom

Spevákovi Jakubovi Pružinskému sa momentálne veľmi ťažko hľadajú slová. „Zaspávať so strachom je hrozný pocit a teraz viem, že tak ľahko ho nevytesnám. Neviem si predstaviť, akú hlbokú bolesť musia zažívať rodiny a blízki obetí. Touto cestou im chcem vyjadriť úprimnú sústrasť. Jedno však viem - komunita v týchto ťažkých chvíľach musí držať spolu,“ priblížil.  

Facka pre celú spoločnosť 

Z tragédie je zdrvený aj Michal Belej, ktorý na sociálnych sieťach vystupuje ako Troška Troska. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám pozostalých a celej partii okolo Teplárne. Queer podnik na ulici v centre mesta bol gestom, že LGBT komunita sa nemusí skrývať. Naivne som si myslel, že takýto typ útoku sa môže stať iba na západe, nie však u nás. Toto je facka pre celú spoločnosť, že nenávisť, ktorú politici a fundamentalisti roky zasievali, začína prinášať prvé ovocie,“ skonštatoval. 

Som hrdý na to, že som gay, píše Fero Joke 

Fero Joke začínal svoju kariéru zabávania hostí a priateľov práve v Teplárni. „Je to miesto slobody, diverzity a ľudskosti, na ktorom som sa vždy cítil bezpečne a prijato na rozdiel od iných slovenských podnikov, kde som bol šikanovaný a fyzicky napadnutý,“ uviedol na Instagrame. 

Teraz však vidí, že na tomto mieste zomreli násilným a tragickým spôsobom dvaja mladí ľudia. „Táto kultúra smrti, respektíve menšinovej nenávisti je dôsledkom správania našich politikov v parlamente, ktorí si bez hanby berú do úst homosexuálov a verejne klamú. Dokedy budeme toto tolerovať, dokedy budeme pozerať na vlnu nenávisti, ktorá začína od zákazu LGBT vlajky až po zdieľanie nenávistných komentárov voči konkrétnym osobám?“ pýta sa Fero Joke.

Zároveň spomína, že cieľom útoku sa stal aj on, keď mu pred siedmimi týždňami pokreslil plot červeným sprejom neznámy človek. „Som hrdý na to, že som gay. Predpokladám, že všetci, ktorí ma sledujete, viete, že som gay a aj napriek tomu ma naďalej sledujete a podporujete, za čo som vám veľmi vďačný,“ uzavrel na sociálnej sieti

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:08