V niektorých obciach sa komunálne voľby neuskutočnia. Chýbajú kandidáti.František Iván/Tasr
StoryEditor

V sobotu sú voľby do obecných a krajských zastupiteľstiev. Čo ale s obcami, v ktorých nebude koho voliť?

Michal Čiernik28.10.2022., 10:00h

Už zajtra sa uskutočnia historicky prvé spojené voľby na Slovensku. Spojením komunálnych volieb s tými župnými je očakávaná vyššia účasť. V niektorých obciach však ani to nemotivovalo nových kandidátov a voľby do samospráv obcí sa v nich neuskutočnia.

Lajkuj Brainee.sk na

Už zajtra sa konajú regionálne voľby. Voliť si budeš môcť nielen starostov, primátorov a poslancov v komunálnych voľbách, ale aj poslancov a predsedov vyšších územných celkov (VÚC).  Aj keď sa na prvý pohľad tieto funkcie zdajú lákavé, prinášajú zo sebou veľkú zodpovednosť. Kandidátske listiny sa mohli odovzdávať do posledného augustového dňa. V niektorých slovenských obciach sa však nenašiel žiaden odvážlivec, ktorý by chcel prevziať tento post.

Vo väčšine prípadov ide o maličké obce do 100 obyvateľov ako Starina (Stará Ľubovňa), Doboroslava (Svidník), Harakovce (Poprad), Moškovec (Martin). V obci Domadice, v Levickom okrese, ktorá má okolo 250 obyvateľov, sa však napriek tomu očakáva vysoká účasť. Ich súčasná starostka sa totiž rozhodla postúpiť o level vyššie a kandidovať za poslanca do VÚC. Poslednou obcou, v ktorej si nebudú tento rok voliť starostu, sú Šarišské Bohdanovce v Prešovskom okrese. Tam sa nenašiel ani jeden z takmer tisícky obyvateľov. 

image

V niektorých obciach sa komunálne voľby neuskutočnia. Chýbajú kandidáti.

František Iván/Tasr

V ďalších až 25 obciach majú zase problém s nedostatočným počtom kandidátov na poslancov. Až štyri obce z toho sú z Martinského okresu. Obyvatelia v týchto malých obciach sú často zaneprázdnení svojimi zamestnaniami a do riadení obce sa nehrnú. Jednou z nich je aj obec Jazernica, kde chýba jeden poslanec. „Verím, že môj nástupca v doplňujúcich voľbách niekoho presvedčí. Keby tam ale naozaj nikto nechcel, tak by som to zobral ja.“ Prezradil pre TVnoviny končiaci starosta obce s takmer 360 obyvateľmi. Vo väčšine prípadov sú na chod dediny starostovia úplne sami. „Sobášim, pochovávam, som správca cintorína, som obecný policajt, keď sa pokazí obecná kosačka, musím ju opraviť,“ hovorí starosta Jazernice o práci starostu v malej dedine.

image

Igor Matovič nesúhlasí s registrovanými partnerstvami. Touto cestou sa nevydáme, tvrdí

Na Slovensku sa však nájdu aj také obce, kde sa komunálne voľby neuskutočnia a obálky budú voliči hádzať len do modrých urien. Sú to Ratkovo (okres Martin), Michalková (Zvolen), Brezovec (Humenné), Pongrácovce (Poprad) a Jakušovce (Stropkov). Vo všetkých týchto vyššie spomenutých obciach sa budú konať nové voľby, ktoré do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí vyhlási predseda Národnej rady SR. V obciach, v ktorých nekandiduje žiaden starosta, pokračuje vo svojej funkcii doterajší starosta. Kým nie sú obsadené funkcie starostu obce a poslancov obecného zastupiteľstva, vyhlasujú sa voľby aj opakovane. Obec, ktorá po vykonaní dvoch po sebe idúcich volieb do orgánov samosprávy obcí nemá obecné zastupiteľstvo ani starostu, mení sa na takzvanú „nefunkčnú obec“. Takúto dedinu môže vláda nariadením pričleniť k susediacej obci, ktorá sa nachádza v tom istom okrese ako nefunkčná obec, ak s tým susediaca obec súhlasí.

image

TROŠKA TROSKA: Vystrelila zbraň a politici zakričali: Hopla!

Historicky prvé spojené voľby na Slovensku sa uskutočnia 29. októbra. Spolu bude otvorených 6 010 volebných miestností. Na hlasovanie obecných poslancov, respektíve mestských zastupiteľstiev, starostu či primátora bude slúžiť biela obálka. Hlasovacie lístky na voľbu poslancov krajských zastupiteľstiev a šéfa samosprávneho kraja musíš vložiť do modrej obálky. Nieže to popletieš.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:34