Ilustračná snímka. Obyvateľka objíma príslušníka ukrajinských obranných síl v oslobodenom meste Cherson,Bernat Armangue/TASR
StoryEditor

Museli sa učiť ruskú hymnu. Lepšie bez elektriny, vody a tepla, keď je to aj bez Rusov, hovoria Ukrajinci z Chersonu

pc15.11.2022., 11:00h

Jednoducho to nefungovalo, hovorí o ruskej propagande žena z mesta Cherson.

Lajkuj Brainee.sk na

Memorovanie ruskej národnej hymny, zatýkanie za používanie ukrajinského jazyka či platby v rubľoch. Aj takéto nástroje propagandy využívali Rusi. Vyzerá to však tak, že svojím konaním docielili opak. O situácii informoval denník The New York Times

Dcéra Iryny Dyagilevovej navštevovala školu, kde učebné osnovy zahŕňali memorovania ruskej národnej hymny. Učitelia to však ignorovali a namiesto toho ráno potichu pozdravili študentov so slovami „sláva Ukrajine“.

Pri ceste stál billboard so sloganom „Sme spolu s Ruskom“. Mladý muž sa však rozhodol roztrhať ho. Ženu pracujúcu pre taxislužbu zas požiadali, aby zaplatila v rubľoch. To však odmietla a naďalej platila ukrajinskou hrivnou.  

Stavebný robotník Serhij Bloshko sa zúčastnil protestov. Počas deväťmesačnej okupácie žil u priateľov, pretože sa bál zatknutia. Ruskí vojaci prišli k nemu domov, a keď ho nenašli, utiekli s jeho televízorom aj chladničkou.

„Jednoducho to nefungovalo,“ povedala o ruskej propagande Olha Malyarchuková, ktorá pracuje pre taxislužbu. Obyvatelia mesta Cherson totiž vyjadrovali nesúhlas s ruskou propagandou viacerými spôsobmi.

image

Rusi utekajú z Chersonu. Šojgu prikázal stiahnutie vojsk, armáda ničí mosty cez Dneper

Museli prijať ruské osnovy

Ukrajinskej armáde sa darí v troch hlavných protiofenzívach – severne od Kyjeva, v severovýchodnej oblasti Charkova, pričom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako „začiatok konca vojny“. 

Zelenskyj povedal, že „silná ukrajinská armáda“ vytrvalo získava späť územia, ktoré Rusko obsadilo počas invázie na Ukrajinu. Zároveň priznal, že toto úsilie sprevádzajú aj ťažkosti a veľké ľudské obete.

Práve v Chersone však boli zakázané národné piesne. Toho, kto hovoril po ukrajinsky, mohli zatknúť. Školy prijali ruské osnovy a učitelia museli študentom povedať, že sú Rusi

Napríklad manžela Iryny Rodavanovej zbili vojaci na krajnici, keď ho obvinili z dopravného priestupku. „Súhlasím s naším prezidentom. Lepšie bez elektriny, vody a tepla, keď je to aj bez Rusov,“ uviedla.

Dnes sa v Chersone nenachádza pravdepodobne nikto, kto by sympatizoval s Ruskom. Mnohí priaznivci utiekli a podľa denníku The New York Times to vyzerá tak, že Rusi svojou propagandou dosiahli pravý opak.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:52