Českí prezident udelil milosť manželom, ktorí varili psychotropný elixír.Brainee X Canva/
StoryEditor

Manželia, ktorí dostali 8 rokov za varenie šamanského elixíru, sú na slobode. Dostali milosť od Zemana

Marek Moravčík18.11.2022., 13:00h

Manželov a ich spoločníka poslal do väzenia Ostravský súd v januári tohto roka. Tresty dostali za nelegálne obchody so psychotropným nápojom ayahuasca, ktorý sa vyrába podľa starého receptu peruánskych šamanov. Môže však obsahovať látku DMT, ktorá je v Česku zakázaná.

Lajkuj Brainee.sk na

Prezident Miloš Zeman udelí milosť manželskému páru Jaroslawovi a Karolině Kordysovcom, ktorí boli odsúdení za nelegálne obchody so psychotropným nápojom ayahuasca. Na twitteri to v piatok uviedol minister spravodlivosti Pavel Blažek. Zemana o milosť pre manželov požiadal predseda poslaneckého klubu Pirátov Jakub Michálek, píše sa na webe iDnes.cz.

image

​„S pánom prezidentom Zemanom sme prejednali prípad manželov Kordysovcov. Pán prezident mi povedal, že môjmu návrhu na omilostenie oboch vyhovie. Ďakujem Milošovi Zemanovi za múdre a ľudské stanovisko,“ napísal Blažek. Zeman tak udelí 22. a 23. milosť. V druhom funkčnom období ich bude celkom štrnásť.

Najvyššie tresty dostali manželia Kordysovci, 8,5 a 5,5 roku. Boli tiež vyhostení na neurčito. Ich spoločník dostal trojročnú podmienku a vyhostenie na tri roky. Kordysovci mali tiež prísť o domček v Heřmaniciach pri Oderi na Novojičínsku, ktorý im slúžil ako základňa a kde organizovali rituály.

Proti rozsudku sa v januári 2022 odvolali ako manželia, tak aj štátny zástupca, ktorý požadoval zvýšenie trestu pre Karolinu. Vrchný súd v októbri jej trest však ešte navýšil na osem rokov.

image

Ayahuasca sa pripravuje s amazonskej lyány Banisteriopsis caapi.

Youtube/king Boldis Productions/

„Politickí väzni drogovej totality“

Proti rozsudku sa ohradili odborníci aj časť verejnosti. Trest je podľa nich nespravodlivý. „Pre mňa sú Kordysovci politickí väzni drogovej trestnej totality‘, na ktorých prípade sa ukazuje zvrátenosť prohibičného režimu odvedeného do krajnosti,“ uviedol poradca národného protidrogového koordinátora Viktor Mravčík.

Manželov sa zastal aj národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Trestná sadzba za tento typ činu mu príde extrémna. „V porovnaní s týmto napríklad sexuálne zneužívanie detí do 15 rokov začína na troch rokoch a končí na ôsmich. To je na revíziu systému,“ povedal pre iDnes.cz v reakcii na októbrový rozsudok.

Odborníci argumentujú, že ayahuasca s DMT nemá potenciál na vyvolanie závislosti a nepredstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť, napríklad na rozdiel od heroínu a ďalších drog. Ayahuasca a psychedeliká obecne naviac pri​ správnom užívaní pomáhajú s duševnými problémami aj závislosťami.

„Dodnes mi chodia do väznice dopisy od účastníkov, ktorí píšu, že nechápu, ako sa to všetko stalo. A že vďaka našej ceremónii napríklad prestali piť alkohol, urovnali si život a teraz majú dieťa a ženu. Niekedy nám účastníci ďakovali dokonca za to, že sme ich zachránili pred samovraždou,“ povedal v rozhovore pre iDnes.cz Jaroslaw Kordys.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:07