Jazdím na motorke, no musím mať oči aj vzadu, keďže tu žiadne pravidlá neplatia, hovorí.archív Terezy Pavelkovej
StoryEditor

Na svadbe je aj 500 ľudí, rodičia tlačia deti v 25-ke do manželstva, hovorí Tereza, ktorá žije vo Vietname

Dominika Pacigová27.11.2022., 10:00h

Manželstvo je vo Vietname základným pilierom spoločnosti. Mladí sa berú omnoho skôr, hovorí Tereza Pavelková.

Lajkuj Brainee.sk na

Rada cestuje a spoznáva iné kultúry. Keďže vyštudovala logopédiu a špeciálnu pedagogiku, v rôznych krajinách učí na medzinárodných školách. Češka Tereza Pavelková sa prednedávnom usadila v Hanoji. Bola aj na vietnamskej svadbe. 

„Bolo tam okolo 400 až 500 ľudí. Mali moderátora, všetko bolo osvetlené, nechýbali ani konfety. Bola to úplne iná svadba ako v Česku, keďže manželstvo je základným pilierom tamojšej spoločnosti,“ hovorí pre Brainee Tereza Pavelková.

Prejavujú si ľudia vo Vietname náklonnosť na verejnosti?

Bežne môžeš stretnúť ľudí, ktorí sa držia za ruky, no pusu si zvyčajne na verejnosti nedávajú. Na rande chodia najmä do kaviarní. 

Čím sú tamojšie vzťahy špecifické? 

V Česku je bežné randiť dlhší čas, niektorí sa nehrnú do svadby ani po rokoch. Vietnamku, ktorá má 25 rokov, však rodičia tlačia do manželstva. Pre vzťah je už akoby stará. Mladí ľudia cítia tlak zo strany staršej generácie. 

V čom sú Vietnamci iní v porovnaní so Slovákmi alebo Čechmi? 

Nikdy som nebola na rande s Vietnamcom, mám len sprostredkované informácie. Muži sú však extrémne hanbliví, nestáva sa, že by ti na druhom stretnutí vyznali lásku.

image

Celeste Buckingham odišla zo Slovenska, žije na Madeire. Akí sú tam muži a ako vníma situáciu v Iráne?

Bola si už na vietnamskej svadbe? 

Prednedávnom. Žena pochádzala z Vietnamu, muž bol cudzinec

Ako vyzerala? 

Na svadbe bolo okolo 400 až 500 ľudí. Mali moderátora, všetko bolo osvetlené, nechýbali ani konfety. Bola to úplne iná svadba ako v Česku, keďže manželstvo je základným pilierom tamojšej spoločnosti. 

Podobná situácia je v Číne. Tam som ale bola na svadbe, ktorá trvala tri dni. Nevesta najprv mala červené šaty, potom sa prezliekla do bielych. Na hostine sa vystriedala celá dedina. 

image

Na svadbe v Číne.

archív Terezy Pavelkovej

Čo potom rozvody? Sú vo vietnamskej spoločnosti bežné? 

Som tu ešte pomerne krátko na to, aby som to dokázala objektívne zhodnotiť. Rodičia niektorých žiakov v triede však sú rozvedení.

Vo Vietname pôsobíš ako učiteľka v medzinárodnej škole. Ako študenti vnímajú učiteľa, ktorý nie je miestny? 

Tým, že ide o medzinárodnú školu, žiaci sú zvyknutí, že ich učia učitelia z rôznych kútov sveta. V mojom prípade ide konkrétne o matematiku, angličtinu, prírodopis a ďalšie predmety. Miestni zas učia vietnamčinu a výchovu. 

Aby sa však žiaci dostali do takejto školy, musia si prejsť prijímacími pohovormi, ktoré sú v angličtine.

image

Rada cestuje a spoznáva iné kultúry. Keďže vyštudovala logopédiu a špeciálnu pedagogiku, v rôznych krajinách učí na medzinárodných školách.

archív Terezy Pavelkovej

Koľko stojí štúdium na medzinárodnej základnej škole v Hanoji?   

Zatiaľ čo štúdium v miestnych školách vyjde rodičov detí okolo 500 českých korún, medzinárodné základné školy stoja okolo 10-tisíc českých korún mesačne.

Tereza Pavelková (36) vyštudovala logopédiu a špeciálnu pedagogiku. Počas štúdia absolvovala stáž vo Fínsku, a následne žila šesť rokov v Číne. Tam učila na kanadskej medzinárodnej škole. Následne sa presťahovala do Kuvajtu, kde bola triednou učiteľkou žiakov v Nottingham British School, a momentálne pracuje ako učiteľka vo Vinschool The Harmony Primary v Hanoji. 

 

Majú žiaci informácie o Českej republike? 

Približujem im našu kultúru a históriu, máme rôzne akcie, medzinárodne dni, pričom moja trieda vždy zastupuje Českú republiku. V školských osnovách však dejiny Česka ani Slovenska nie sú zahrnuté.

Ako vyzerajú typické vyučovacie hodiny? 

Majú 35 minút. Kompetentní si tu totiž uvedomujú, že deti sa nedokážu sústrediť viac ako pol hodinu. Počas obeda majú prestávku, ktorá trvá približne hodinu a pol. V tom čase spia. Vyučovanie následne pokračuje do 15:10, domov odchádzajú až o pol piatej. 

image

Jeden z najmladších riaditeľov ZŠ na Slovensku: Politici nám niečo sľúbili, no nesplnili to

Keď učiteľ vycestuje do zahraničia a pracuje pre medzinárodnú základnú školu, hradí si ubytovanie sám? 

Do Vietnamu som sa sťahovala v čase pandémie, musela som podstúpiť dvojtýždňovú karanténu. Byt som si v tomto prípade vybavovala sama, no dostávam príspevok na bývanie.

Čo všetko ti hradí škola? 

Vždy je to uvedené v zmluve, no tým, že učitelia sa presúvajú z krajiny do krajiny, platy v medzinárodných školách sú plus-mínus podobné. Zmluvy väčšinou máme na rok, prípadne dva roky. 

Buď ti dajú byt, alebo ti ho platia. Taktiež ti ponúkajú letenky domov dvakrát ročne. Vietnam je však pomerne lacný, neutrácam tu veľa peňazí, a pritom pomerne veľa cestujem.

Ktoré zo zvykov udržiavaš vo Vietname? 

Myslím si, že keď žiješ v danej krajine, mal by si udržiavať tamojšie zvyky. Napriek tomu sa však snažím aspoň do istej miery zachovávať české tradície. 

Čo ti chýba z rodnej krajiny? 

Ako správna Češka by som si raz za čas rada dala dobré pivo či víno, no to je vo Vietname drahá záležitosť. Zatiaľ čo fľašu prosecca kúpiš v Česku za 70 českých korún, vo Vietname zaplatíš aj 600, a stále hovoríme o tom lacnejšom výbere. 

Naučila si sa variť nejaké lokálne jedlá? 

Vietnam si doslova vychutnávam. Som vegánka, milujem zeleninu a všetky druhy tofu, ktoré tu sú. Je to doslova raj pre vegetariánov a vegánov.

image

Jedlo v Číne. 

archív Terezy Pavelkovej

Zažila si vo Vietname aj nejaký kultúrny šok? 

Vietnam mi vo viacerých smeroch pripomína Čínu. Jazdím na motorke, no musím mať oči aj vzadu, keďže tu žiadne pravidlá neplatia. 

Kultúrne šoky však zažívam aj v čase, keď sa vrátim do Česka. Napríklad, keď mi niekto zastaví na priechode pre chodcov či dá prednosť. (smiech)

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:29