Predajcovia pyrotechniky sa bránia proti možnému zákazu svojou vlastnou petíciou.Marek Kmeť/
StoryEditor

Petícia za to, aby zákon na ohňostroj nesiahal. Predajcovia sa snažia zachrániť pozostatky zbytočného prežitku

Michal ČiernikiDnes.cz31.12.2022., 12:00h

Asociácia predajcov pyrotechniky sa bráni. Napriek negatívnemu vplyvu zábavnej pyrotechniky nielen na naše zdravie ale aj na životné prostredie zverejnili petíciu za zachovanie súčasných podmienok predaja pyrotechniky.

Lajkuj Brainee.sk na

Ohňostroj. Každoročné radosti ale aj starosti silvestrovského večera. Z roka na rok viac a viac kontroverznejšia téma sa vo väčšom meradla dostala už aj do našej politickej sféry. Už v období minuloročného Silvestra sa politická strana Progresívne Slovensko rozhodla niečo robiť s negatívnymi vplyvmi pyrotechniky. Spustili petíciu za zákaz voľného predaja nebezpečnej zábavnej pyrotechniky. Podpísalo ju už okolo 45 tisíc ľudí.

Toto sa však nepáči Asociácií predajcov pyrotechniky, ktorí nedávno zverejnili svoju vlastnú petíciu. Tá bojuje za zachovanie voľného predaja a používania pyrotechniky na Slovensku. Snažia sa ponechanie súčasných podmienok predaja a používania zábavnej pyrotechniky, ktoré sú podľa nich už teraz najprísnejšie spomedzi krajín V4.

Europoslanec Martin Hojsík a environmentalistka Tamara Stohlová iniciovali úpravu nariadenia Vlády Slovenskej republiky č. 70/2015 Z. z. o sprístupňovaní pyrotechnických výrobkov na trhu tak, aby okrem najnebezpečnejšej pyrotechniky kategórie F4 boli v novom znení sprístupnené na trhu aj kategórie F2 a F3 výlučne odborne spôsobilým osobám.

Doteraz platia pravidlá, že produkty v kategórii F2 je možné predávať len zákazníkom od 18 rokov. Ide o výrobky s takzvanou hvízdavou náplňou, ktoré sa nesmú používať v blízkosti kostolov, nemocníc, detských zariadení alebo škôl. V kategórii F3 sú druhy zábavnej pyrotechniky, ktoré predávame osobám starším ako 21 rokov. Tieto výrobky predstavujú stredne veľké nebezpečenstvo a sú určené len na používanie na veľkých otvorených priestranstvách.

Nová úprava zákona, by pyrotechniku v týchto dvoch kategóriách sprístupnila iba osobám s odbornou spôsobilosťou ktoré sa preukážu príslušným preukazom.

image

Si introvert a desíš sa Silvestra? Tieto rady ti pomôžu prežiť hocijakú párty

O tom, že je pyrotechnika nebezpečná sa asi nemusíme baviť. Áno, je viac nebezpečných činností ale len málo z nich je tak zbytočných, ako pár minútový symfóniu pekných obrazcov na nočnej oblohe. Používanie pyrotechniky je totiž spojené aj s traumatickými úrazmi prstov, končatín, očí alebo s poškodením sluchu či vážnymi popáleninami.

Ešte omnoho horšie ako ľudia znášajú ohňostroje zvieratá. Ich sluch je násobne citlivejší, pyrotechnika ich preto oveľa viac stresuje, ale takisto im aj ľahšie sluch trvalo poškodí.

Okrem toho však podľa českých vedcov ohňostroje vypúšťajú do ovzdušia rad vysoko toxických látok, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre človeka aj pre životné prostredie. „Keby také množstvo nebezpečných látok vypúšťal priemyselný podnik, čelil by súdnemu konaniu a uzavretiu. Ľudia ale tento podivný mix jedov a karcinogénnych látok priamo vdychujú,“ uviedol chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesov AV ČR.

Ročne sa podľa vedcov prostredníctvom zábavnej pyrotechniky uvoľní do ovzdušia zhruba 12,5 tony horčíka, 0,8 tony titánu, 1,2 tony rubídia, 10,5 tony bária, tona stroncia a 0,5 tony medi.

image

Žiaden silvestrovský ohňostroj. Považská Bystrica nevyhodí peniaze do vzduchu, radšej podporí nemocnicu

Napríklad bárium sa do ohňostrojov pridáva kvôli zelenej farbe. Za nepriaznivej poveternostnej situácie sa ale počas trištvrťhodinových ohňostrojov znásobí jeho prítomnosť v ovzduší 580-krát, upozornil Klusoň.

image

Ako vyzeral rok 2022 vo svete zdravotníctva? Kryogenika, spermagedon a banány ničiace rakovinu

Zvýšené hodnoty v ovzduší navyše vedci zaznamenávajú aj niekoľko dní po ohňostrojoch. Podľa riaditeľa Ústavu pre hydrodynamiku AV ČR Martina Pivokonského sa toxické látky zároveň dostávajú do vody a pôdy aj do potravinových reťazcov.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. máj 2024 01:04