Ukrajinskí hackeri dobehli ruských vojakovBrainee X Canva/
StoryEditor

Český úrad zrušil prístup k sledovaniu výsledkov volieb. Útočníci použili softvér proruských hackerov

iDnes.cz14.01.2023., 16:16h

Stránky Českého štatistického úradu v sobotu podľa odborníkov z Avast Threat Labs čelili útoku hackerov. Z preventívnych dôvodov bol preto obmedzený prístup zo zahraničia.

Lajkuj Brainee.sk na

Samotné spracovanie výsledkov prezidentských volieb je od ich prezentácie na webe oddelené, uistil úrad. Podľa firmy útočníci použili softvér, ktorý vytvorila proruská hackerská skupina, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Matovič je v už v niečom horší ako Blaha. V komentároch útočí na konkrétnych ľudí, najnovšie chcel uraziť B-Complex

Český štatistický úrad odmietol, že by jeho web čelil hackerskému útoku. Obmedzenie prístupu zo zahraničia bolo podľa úradu preventívne. Hovorca úradu Jan Cieslar uviedol, že webové stránky úradu v minulých dňoch zaznamenali zvýšený počet prístupov, ktorý stále trvá.

Podľa informácií, ktoré technologická spoločnosť Avast zverejnila na Twitteri, čelili útoku internetovej stránky Českého štatistického úradu aj web volby.cz, na ktorom úrad zverejňuje výsledky volieb. „Za zahlcovacími DDoS útokmi stojí softvérový nástroj DDosia, ktorý je dielom už známej proruskej hackerskej skupiny NoName(057)16. Tí v minulosti prostredníctvom DDoS útokov napádali weby krajín podporujúcich Ukrajinu av piatok aj weby dvoch českých prezidentských kandidátov,“ uviedol analytik malwaru zo spoločnosti Gen Martin Chlumecký.

Hovorca štatistického úradu uviedol, že úrad v minulých dňoch zaznamenal zvýšený počet prístupov na webové stránky, ktorý stále trvá. „Z preventívnych dôvodov sme preto obmedzili prístup zo zahraničných internetových adries,“ povedal Cieslar. Dodal, že ČSÚ bezpečnosť svojich webov priebežne zaisťuje v spolupráci s dodávateľmi a situáciu v kybernetickom starostlivo monitoruje. „V prípade potreby sme pripravení prijať ďalšie nevyhnutné opatrenia,“ uistil hovorca.

V piatok čelili hackerským útokom weby prezidentských kandidátov Petra Pavla a Tomáša Zimu. Terčom kyberútokov bol od štvrtka aj web ministerstva zahraničia. Neboli ale úspešné a nemali vplyv na bezpečnosť dát, povedala hovorkyňa úradu Mariana Wernerová. Aj za týmito útokmi stál podľa Avastu softvér hackerov zo skupiny NoName(057)16.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:29