Ničivé zemetrasenie postihlo v Sýrii takmer deväť miliónov ľudí. OSN priznala, že v pomoci obetiam zlyhala.Hussein Malla/Tasr
StoryEditor

Ničivé zemetrasenie postihlo v Sýrii takmer deväť miliónov ľudí. OSN priznala, že v pomoci obetiam zlyhala

TASR19.02.2023., 13:00h

Zemetrasenie, ktoré otriaslo Sýriou 6. februára, postihlo približne 8,8 milióna ľudí, uviedla v nedeľu Organizácia Spojených národov.

Lajkuj Brainee.sk na

„Očakáva sa, že väčšina z nich bude potrebovať určitú formu humanitárnej pomoci,“ napísala na sociálnej sieti Twitter námestníčka predstaviteľa OSN pre Sýriu Nadžat Rošdíová. Svetová organizácia je podľa nej "plne odhodlaná urobiť viac" v záujme pomoci všetkým Sýrčanom. Informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

OSN zlyhala

Aktivisti a humanitárni pracovníci v sýrskymi vzbúrencami ovládaných oblastiach na severozápade Sýrie sa v dňoch po zemetrasení sťažovali na nedostatok pomoci zo strany OSN. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths počas návštevy tohto regiónu pripustil, že OSN zlyhala v pomoci obetiam prírodnej katastrofy v severozápadných častiach Sýrie.

image

Aktivisti a humanitárni pracovníci v sýrskymi vzbúrencami ovládaných oblastiach na severozápade Sýrie sa v dňoch po zemetrasení sťažovali na nedostatok pomoci zo strany OSN.

Francisco Seco/Tasr

Pozorovatelia taktiež zaznamenali byrokratické ťahanice na strane OSN, ktorej humanitárne prostriedky mohli od oblasti doraziť rýchlejšie na menších vozidlách než na zvyčajných veľkých nákladných autách vzhľadom na zničené cesty vojnou zmietaného regiónu.

image

V troskách po zemetrasení v Turecku našli dieťa, s mŕtvou matkou bolo prepojené pupočnou šnúrou

Doposiaľ prišlo na vzbúrencami ovládaný severozápad Sýrie zo susedného Turecka viac než 140 nákladných vozidiel naložených humanitárnou pomocou OSN. V oblasti bolo úplne alebo čiastočne zničených vyše 9000 budov, v dôsledku čoho prišlo o svoje domovy viac než jedenásťtisíc ľudí.

45-tisíc mŕtvych

Podľa posledných zistení sa odhaduje, že celkový počet obetí v Turecku a Sýrii presiahol už 45-tisíc. Miestne úrady a zdroje zo zdravotníctva uviedli, že v Turecku doposiaľ evidujú 39.672 obetí a v Sýrii približne 5900 mŕtvych.

image

Miestne úrady a zdroje zo zdravotníctva uviedli, že v Turecku doposiaľ evidujú 39.672 obetí a v Sýrii približne 5900 mŕtvych.

Bernat Armangue/Tasr

Očakáva sa však, že toto číslo ešte porastie. Nádeje na nájdenie ďalších živých ľudí pod troskami sú čoraz menšie. Podľa tureckých predstaviteľov otrasy poškodili alebo zrovnali so zemou približne 264.000 bytových jednotiek, pričom mnohí ľudia sú stále zavalení pod troskami.

image

Slováci pomáhali Turecku po zemetrasení: Som rád, že sme nemuseli riešiť prevoz mŕtvych tiel záchranárov, povedal ich veliteľ

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovalo niekoľko stoviek dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na 6. februára.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 00:13