Vodca sekty Davidiánov, David Koresch, zahynul pri pri požiari.Wikipedia/
StoryEditor

Po zuby ozbrojený apokalyptický kult doplatil na svoju vieru. Dvojmesačné obliehanie skončilo masakrom, o život prišli dva tucty detí

Michal Čiernik25.03.2023., 14:00h

Obliehanie, masaker, tragédia. Veľká prestrelka v roku 1993, ktorá dominovala nočným správam počas dvoch mesiacov, sa navždy vryla do americkej histórie.

Lajkuj Brainee.sk na

Waco, ako je katastrofa najznámejšia, sa v skutočnosti neodohrala v tomto meste. K incidentu došlo približne 21 kilometrov východne od mesta v centrálnom Texase, v komplexe Mount Carmel Center, ktorému predsedal David Koresh. 

Koresh bol vodca kultu Davidiánov, odštiepenej skupiny adventistov siedmeho dňa. Jeho členovia verili, že Biblia je doslovne slovo Božie, a tým pádom úpenlivo očakávali apokalyptický koniec sveta a Kristov druhý príchod, ako je uvedené v knihe Zjavenia.

Šéfom Davidiánov sa stal v roku 1990, no pred tým v tejto sekte pôsobil pod menom Vernon Wayne Howell. Meno Koresh si vybral, pretože ide o hebrejský preklad, starovekého perzského kráľa, ktorý dobyl Babylon a umožnil Židom vrátiť sa do Izraela.

Duchovné manželky

Túto symboliku však bral až príliš doslovne. Tvrdil o sebe, že je mesiášskou postavou prorokovanou v Biblii a že mu to priezvisko dal Boh, uvádza History.com. Táto identifikácia umožnila Koreshovi ospravedlniť niektoré zo svojich kontroverzných praktík (dokonca aj v rámci sekty), vrátane brania si rôznych „duchovných manželiek“, niektoré údajne len 11-ročné.

image

Stovky nasledovníkov v komplexe budov v Texase, presvedčených o blížiacom sa konci sveta nahromadili obrovské množstvo zásob a zbraní.

Wikipedia/

Stovky nasledovníkov v komplexe budov v Texase, presvedčených o blížiacom sa konci sveta, nahromadili obrovské množstvo zásob a zbraní. Práve tie boli tŕňom v oku v Úrade pre alkohol, tabak, zbrane a výbušniny (ATF), ktorý 28. februára 1993 poslal do náboženského komplexu asi 80 agentov.

image

Samozvaný prorok mal viac ako dvadsať žien, ktoré mu ponúkli členovia kultu. Chcel si vziať aj vlastnú dcéru

Po tom, čo v prestrelke, ktorá nasledovala, boli zabití štyria agenti ATF a šesť Davidiánov, prišlo na scénu takmer 900 príslušníkov Národnej gardy a členov FBI, ktorí obkľúčili areál. Nasledovala, podľa webu The Guardian, najväčšia prestrelka na americkej pôde od občianskej vojny, ktorá trvala 51 dní a zabila 86 ľudí.

Boží oheň

Po zdĺhavých a neprínosných vyjednávaniach sa FBI rozhodla 19. apríla 1993 zakročiť a Davidánov vytlačiť z pozemku. Chceli na to použiť 400 nádob slzného plynu, ktorý tajne rozmiestnili v areáli do dvoch veľkých nádrží. Krátko po skončení útoku, okolo obeda, vypuklo v areály niekoľko požiarov súčasne a vnútri bolo počuť streľbu. Bezpečnostné obavy zabránili hasičom okamžitý zásah a tak sa plamene rýchlo rozšírili a pohltili pozemok.

image

Hoci deviatim Davidiánom sa podarilo utiecť, vyšetrovatelia neskôr našli v areáli 76 tiel vrátane 25 detí.

Wikipedia/

Hoci deviatim Davidiánom sa podarilo utiecť, vyšetrovatelia neskôr našli v areáli 76 tiel vrátane 25 detí. Niektorí z nich, vrátane Koresha, mali smrteľné strelné zranenia, čo naznačovalo samovraždu alebo vraždu.

Teraz, 30 rokov po tragédii, prichádza Waco: American Apocalypse, napätý a nervy drásajúci trojdielny dokumentárny seriál režiséra Tillera Russella. Boli tu aj ďalšie dokumenty a drámy inšpirované týmto masakrom, ale táto si pomáha novými zábermi z rokovacej miestnosti a zvukovými nahrávkami zo súborov FBI. „Chcel som do toho vniesť sviežosť, urobiť to veľmi živé a ukázať, ako sa to odvíjalo okamih za okamihom,“ hovorí Russell. Na Netflixe bude seriál sprístupnený 22. marca.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 15:36